Trenčín podporí komunitné projekty. Rozdelí im až 200-tisíc eur

Trenčín podporí komunitné projekty. Rozdelí im až 200-tisíc eur

O podporu sa uchádzalo 78 projektov, ktoré podporilo až 11-tisíc ľudí. Trenčiansky samosprávny kraj sa rozhodol odporiť všetky. Umožňuje mu to aj suma 200-tisíc eur, ktorá je oproti roku 2018 dvojnásobná. Prvé miesto a 727 hlasov získal Hospic ako opora rodín a rozvíjanie dobrovoľníckej činnosti z okresu Trenčín.

Prostredníctvom participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) podporí v tomto roku kraj všetkých 78 podaných projektov. Verejnosť poslala na podporu projektov takmer 11.000 hlasov.
Ako informoval Ľubomír Bobák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, najviac hlasov (727) sa podarilo získať projektu s názvom Hospic ako opora rodín a rozvíjanie dobrovoľníckej činnosti z okresu Trenčín, druhý v poradí skončil nápad z okresu Považská Bystrica Rekonštrukcia lezeckej steny a prvú trojicu najúspešnejších projektov uzatvára Vydanie reprezentatívnej knihy o tradičnej kultúre v Marikovej rovnako z Považskobystrického okresu.

O tom, že TSK môže podporiť všetkých 78 projektov z internetového hlasovania, rozhodol podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku nárast finančných prostriedkov vyčlenených pre potreby participatívneho-komunitného rozpočtu.
„Je potrebné, aby sa obyvatelia kraja aktívne zapájali do vecí verejných. Participatívno-komunitný rozpočet je systém, v ktorom práve oni rozhodujú o rozdelení určitej finančnej čiastky. Aj preto sa TSK v tomto roku rozhodol zvýšiť balík peňazí, o ktorom hlasovali občania,“ informoval Baška s tým, že v tomto roku kraj vyčlenil pre tento rok až 200.000 eur, čo je dvojnásobok sumy, ktorú mala v rukách verejnosť v roku 2018.

Participatívno-komunitný rozpočet zaviedol Trenčiansky samosprávny kraj ako prvý spomedzi vyšších územných celkov na Slovensku už v roku 2017.

Zdroj TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá