Tretina mladých Slovákov nemá peniaze na aktívny oddych

Tretina mladých Slovákov nemá peniaze na aktívny oddych

Vyplýva to zo štatistík Európskej únie, podľa ktorých si mladí často nemôžu dovoliť kultúrne či voľnočasové aktivity. Problém sa viac týka chlapcov, z nich nemá potrebné financie 25 % a z dievčat 21%. V priemere pritom vraj dostávajú zhruba 100 eur mesačne, no často uprednostnia kúpu elektroniky, výlety či posedenie s kamarátmi pred inými činnosťami.

Na divadlo či koncert teda nemá peniaze 30 % mladých Slovákov vo veku 16 až 24 rokov. Najhoršie z EÚ sú na tom Španieli, z nich až 48 % nemá financie na takéto aktivity a najlepšie Fíni, kde číslo predstavuje iba 2 %.

,,V tomto prípade takisto platí, že čím ekonomicky vyspelejšia krajina, tým je aj viac ľudí, ktorí vyhľadávajú aktivity typu návšteva kina, divadla či športového podujatia. V mnohých prípadoch ale štáty uplatňujú práve na tieto aktivity nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH), ako napríklad Luxembursko, kde popri štandardnej 17-percentnej DPH je 3-percentná daň na ubytovacie služby, kultúrne a športové podujatia či knihy,“skonštatovala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

So správou prišla agentúra TASR.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá