Univerzita Komenského sa umiestnila v prvej päťstovke Šanghajského rebríčka

Univerzita Komenského sa umiestnila v prvej päťstovke Šanghajského rebríčka

V hodnotení Šanghajského rebríčka akademických predmetov sa Univerzita Komenského v Bratislave (UK) umiestnila v kategórii prírodných vied v prvej päťstovke. Informuje o tom v tlačovej správe.

V predmete fyzika jej patrí 201. – 300. miesto, v predmete matematika je na 401. – 500. mieste a vo vedách o Zemi na 401. – 500. mieste. Rebríček svetových univerzít za rok 2019 publikovali minulý týždeň.

Celkovo bolo do hodnotenia zapojených 4000 svetových univerzít. V rebríčku sa v prvej päťstovke nachádza aj Karlova univerzita v Prahe a Masarykova univerzita v Brne (v niektorých predmetoch), okrem UK sa žiadna iná slovenská univerzita do rebríčka nedostala.

Hodnotenie obsahuje 54 akademických predmetov naprieč prírodnými vedami, inžinierstvom, biologickými vedami, lekárskymi vedami a spoločenskými vedami. Kritériá v rebríčku akademických predmetov sú stanovené na základe vedeckých časopisov, v ktorých sa v daných oblastiach publikuje, a tiež na základe identifikácie najvplyvnejších a najspoľahlivejších medzinárodných ocenení vo svojich predmetoch. 

„Vzhľadom na financovanie slovenského školstva a slovenskej vedy je obdivuhodné, že Univerzita Komenského má svoje postavenie medzi iným svetovými univerzitami sveta. Najmä v oblasti prírodných vied sa dokážeme vyrovnať svetovým špičkám. Verím, že aj v ostatných oblastiach si postupne vybudujeme meno rešpektovanej inštitúcie, ktorá má čo ponúknuť, a to kvalitných a vzdelaných odborníkov,“ povedal rektor UK Marek Števček.

Výsledkom merania bolo tiež identifikovanie 134 top vedeckých časopisov v 45 oblastiach, 26 špičkových ocenení v 23 oblastiach a 17 špičkových konferencií pre informatiku a inžinierstvo. Do tohto prieskumu sa zapojilo vyše 454 profesorov z 80 univerzít, 15 krajín a z 56 výskumných oblastí. ShanghaiRanking Consultancy zverejňuje výsledky univerzít od roku 2009. 

Zdroj: TS

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá