Úrad podpredsedu vlády chce pokračovať v podpore malých a stredných podnikov

Úrad podpredsedu vlády chce pokračovať v podpore malých a stredných podnikov

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) SR bude pokračovať v podpore slovenských malých a stredných podnikov. Uviedol to v utorok v Bratislave vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) za účasti zástupcov dvoch slovenských firiem, ktoré zdokonaľovali svoje inovatívne riešenia v izraelskom akcelerátore SIT4F.

ÚPVII podľa Rašiho na podporu malých a stredných podnikov využíva model hybridného financovania, ktorý spája verejné finančné zdroje so súkromnými. Šesť slovenských spoločností zásluhou podpory ÚPVII nedávno absolvovalo tréningový program Innovation Leaders Open Gate v akcelerátore SIT4F.

„Izraelský akcelerátor SIT4F prostredníctvom špičkového tréningu pomohol našim firmám rýchlejšie preklenúť ranné štádium podnikania, optimalizovať ich riešenia a technológie, ako aj zlepšiť podnikateľský plán, či pomôcť s marketingovou stratégiou,“ priblížil Raši.

Akcelerátor v Tel Avive bol podľa Rašiho slov určený pre 6 slovenských firiem a ich inovatívne nápady. Zúčastnili sa na ňom tie podniky, ktoré uspeli vo výzvach ÚPVII zameraných na oblasti priemyslu 4.0, kybernetickej bezpečnosti a biotechnológie.

O jednu z nich, spoločnosť SC Client, ktorá vo výzve uspela v oblasti kybernetickej bezpečnosti, už prejavilo záujem niekoľko investorov. „Naša spoločnosť vyvinula počítačové vybavenie, kde už nie je potrebné, aby mal každý používateľ samostatný počítač alebo notebook, ale postačuje iba malá zobrazovacia jednotka,“ priblížil Stanislav Chlepko, konateľ SC Client, s.r.o.

Ďalšia slovenská firma BEBE Transport, s.r.o. priniesla riešenia v oblasti tzv. smart city, ktorý monitoruje kvalitu ovzdušia. „Naša spoločnosť vyvíja systém pre monitorovanie a informovanie v oblasti smart city, ktoré pomáhajú mestám lepšie komunikovať s obyvateľmi a zároveň sa snažíme nahrádzať súčasné staré systémy, ktoré sú už nepraktické,“ doplnil konateľ spoločnosti Pavel Neština.

PVII koncom júna zverejnil ďalšie dve dvojfázové výzvy na podporu inovačných zoskupení a ôsmich inovatívnych firiem v celkovej výške 830.000 eur. Pomoc bude nasmerovaná nielen na startupy a mikrofirmy, ale aj na podporu inovatívnych zoskupení. Viac informácií možno nájsť na https://www.vicepremier.gov.sk/sekcie/investicie/podpora-inovacii.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá