Výnosy 30-ročných nemeckých vládnych dlhopisov klesli do negatívneho pásma

Výnosy 30-ročných nemeckých vládnych dlhopisov klesli do negatívneho pásma

Výnosy 30-ročných nemeckých vládnych dlhopisov v piatok padli do negatívneho pásma prvýkrát v histórii. To znamená, že celá výnosová krivka nemeckých dlhopisov sa nachádza v negatívnom teritóriu. Dôvodom je vysoký dopyt po bezpečných aktívach.

Výnosy kľúčových vládnych dlhopisov v piatok prudko padli a dostali sa na nové historické minimá. Americký prezident Donald Trump totiž vo štvrtok (1. 8.) nečakane ukončil prímerie v obchodnom spore s Pekingom a ohlásil clá na čínske tovary v hodnote 300 miliárd USD (270,12 miliardy eur). To spustilo výpredaj na globálnych akciových trhoch a podporilo aktíva, ktoré investori považujú za bezpečné.

Výnosy 10-ročných nemeckých vládnych dlhopisov sa znížili pod hranicu -0,50 %  prvýkrát v histórii. Výnosy 30-ročných nemeckých dlhopisov padli o vyše 8 bázických bodov a nakrátko klesli až na -0,004 %.

Štvrtkové údaje TradeWeb ukázali, že objem vládnych dlhopisov z eurozóny so zápornými výnosmi v júli stúpol o 4,8 bilióna alebo 60 % z celkového objemu, čo je najviac od augusta 2016.

 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá