Za jediný deň v Indii vysadili 220 miliónov stromov

Za jediný deň v Indii vysadili 220 miliónov stromov

V piatok vysadili v indickom štáte Uttarpradéš 220 miliónov stromov. Stalo sa tak v rámci vládnej kampane za zlepšenie životného prostredia v štáte a boj proti klimatickým zmenám. Desiatky rôznych druhov stromov vysadilo popri cestách, železničných tratiach aj v zalesnených oblastiach na severe štátu vyše milión ľudí, od študentov až po poslancov, uviedol predstaviteľ z oblasti lesníctva Bivhas Randžán.

Cieľ 220 miliónov stromov sa im podarilo splniť do 17:00 miestneho času.

„Stanovili sme si cieľ 220 miliónov preto, lebo Uttarpradéš je domovom 220 miliónov ľudí,“ vysvetlil premiér štátu Jogi Aditjanáth. Stromy vysadili na viac ako 1,4 milióne miestach v štáte vrátane v 600-tisíc obcí a 83-tisíc lokalít v lesných pásmach. Medzi sadenicami bolo okrem iného aj 16 druhov ovocných stromov.

Celý proces sadenia je zaznamenávaný na internete. „Jamy majú sú geograficky označené a stromčeky majú QR kód. Takže môžeme zaznamenať, koľko stromčekov je zasadených a kde,“ vysvetlil hovorca vlády. Awaníš Awašthí. Pretrvávajú však obavy o dlhodobom prežití stromov. Obyčajne prežije zhruba 60 percent stromčekov, zvyšné podľahnú chorobám alebo uhynú pre nedostatok vody, dodal hovorca.

Vysadené stromy podľa Randžána zväčšia lesnú pokrývku v štáte. India sa zaviazala, že udrží tretinu svojho územia zalesnenú. Toto úsilie však marí rýchla industrializácia i jej 1,3 miliardy obyvateľov.

Piatkové sadenie bolo už druhou takouto veľkou kampaňou v Uttarpradéši. V júli 2016 za jeden deň zasadili 50 miliónov stromčekov.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá