Žilina zmapuje pocity svojich obyvateľov zo zmeny klímy

Žilina zmapuje pocity svojich obyvateľov zo zmeny klímy

Nový projekt žilinskej samosprávy bude mapovať pocity obyvateľov na kvalitu životného prostredia a dosahy klimatickej zmeny v meste. Do Pocitovej mapy sa môže zapojiť každý prostredníctvom vyplnenia ôsmich jednoduchých otázok. Mapa bude reprezentovať súčasný stav a myslenie jednotlivcov a bude tak slúžiť mestu na to, aby lepšie budovalo budúcnosť.

Žilinská samospráva spustila nový projekt s cieľom zistiť pocity a názory obyvateľov na kvalitu životného prostredia a dosahy klimatickej zmeny v meste. Na základe spätnej väzby bude môcť mesto vytvoriť podklady na plánované rekonštrukcie verejných priestorov.
Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej sa Žilinčania môžu do projektu s názvom Pocitová mapa zapojiť od štvrtka 18. júla. „Stačí, keď prostredníctvom internetového odkazu https://www.pocitovamapa.sk/klima-zilina-2019/ odpovedia na osem jednoduchých otázok, a to vyznačením miesta na mape, pričom ku každej otázke je možné zadať viacero lokalít,“ uviedla.
V prvej časti dotazník mapuje súčasný stav, v druhej umožňuje vyznačiť na mape aj konkrétne nápady a návrhy opatrení. Otázky sú zamerané najmä na klimatické zmeny. „Obyvateľov sa pýtame na miesta, kde cítiť nadmerné prehrievanie a, naopak, kde sa aj počas horúčav cítia príjemne. Rovnako môžu uviesť lokality, ktoré sú postihnuté suchom, či ktoré trápi nedostatočné vsakovanie dažďovej vody. Zisťujeme, ktoré priestranstvá sa javia ako problematické pri povodniach, kde je zhoršená kvalita ovzdušia a kde je nedostatok zelene,“ vysvetlil vedúci odboru životného prostredia z Mestského úradu v Žiline Andrej Vidra.
Pocitové mapy budú môcť Žilinčania vyplniť aj v uliciach mesta. Od budúceho týždňa bude možné stretnúť v centre Žiliny dobrovoľníkov, ktorí poskytnú bližšie informácie a prostredníctvom tabletov budú zisťovať názory obyvateľov.
Interaktívna mapa bude aktívna do konca septembra a vyhodnotenie výsledkov bude zverejnené na internetových stránkach mesta. Podľa hovorkyne budú výstupy pocitovej mapy dobrou pomôckou pri urbanistických rozhodnutiach, ktoré ovplyvnia život v meste na dlhé roky. „Aby sme mohli zodpovednejšie plánovať budúcnosť nášho mesta, musíme poznať názory a pocity našich obyvateľov. Keď budeme mať kompletne zmapovaný súčasný stav, budeme môcť hľadať čo najefektívnejšie riešenia,“ doplnil viceprimátor Žiliny Vladimír Randa.

 

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá