Zisk Air France-KLM vzrástol, pomohlo znižovanie nákladov 

Zisk Air France-KLM vzrástol, pomohlo znižovanie nákladov 

Letecká spoločnosť Air France-KLM oznámila za 2. štvrťrok pokles čistého zisku o vyše štvrtinu. V prípade prevádzkového zisku však zaznamenala rast takmer o 16 %, keď zvýšenie cien palív kompenzovala redukciou ďalších nákladov. Čistý zisk spoločnosti klesol o 27,3 % na 80 miliónov eur. Informovala TASR.

Len náklady na palivá za 2. kvartál vzrástli o 220 miliónov eur. Na druhej strane zisk pred zdanením sa zvýšil o 40,5 % na 236 miliónov eur, čo umožnil fakt, že minuloročné výsledky negatívne ovplyvnili štrajky v Air France. Zvýšil sa aj počet prepravených cestujúcich o 6,1 %.

Prevádzkový zisk Air France-KLM dosiahol v 2. štvrťroku 400 miliónov eur pri tržbách na úrovni 7,05 miliardy eur. V prípade zisku to medziročne predstavuje rast o 15,6 % a tržieb o 6,4 %. Ako povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Ben Smith, redukcia jednotkových nákladov umožnila aerolíniám čiastočne kompenzovať rastúce náklady na palivá. Spoločnosť zároveň zmiernila prognózu rastu celoročných nákladov na pohonné látky. Pôvodne očakávala ich rast tento rok o 650 miliónov eur, teraz počíta s tým, že za pohonné látky zaplatí zhruba 550 miliónov eur.

S cieľom znižovať náklady na palivá aj naďalej firma v týchto dňoch uzatvorila dohodu o kúpe minimálne 60 lietadiel A220 od európskeho výrobcu Airbus. Tie by mali nahradiť staršie stroje aerolínií. Spoločnosť zároveň skôr než pôvodne plánovala, vyradí zo svojej flotily všetkých 10 obrích A380.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá