Sukromný letecký hangár žiari po vydarenej rekonštrukcii luxusom

  • Dvojkilometrovú vzletovú a pristávaciu dráhu bývalého vojenského letiska, ležiaceho päťdesiat kilometrov juhozápadne od Prahy, pretína približne v tretine miestna komunikácia spájajúca obce Tlustice a Hořovice
  • Táto anomália sa stala neoddeliteľnou súčasťou jeho dennej prevádzky. Hneď vedľa spomínanej cesty sa nachádza súkromný letecký hangár, ktorý dnes predstavíme
zdroj: Studio Flusser: Petr Dub, Zdeněk Porcal
  • Dvojkilometrovú vzletovú a pristávaciu dráhu bývalého vojenského letiska, ležiaceho päťdesiat kilometrov juhozápadne od Prahy, pretína približne v tretine miestna komunikácia spájajúca obce Tlustice a Hořovice
  • Táto anomália sa stala neoddeliteľnou súčasťou jeho dennej prevádzky. Hneď vedľa spomínanej cesty sa nachádza súkromný letecký hangár, ktorý dnes predstavíme
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Alena Valová, Ing. arch. Jiří Kučera, Ing. arch. Marek Habr

Letisko po odchode armády v roku 1990 už neslúži nadzvukovým stíhacím lietadlám, ale malým športovým strojom. Takisto ako spomínaný letecký hangár, ktorého súčasťou je po rekonštrukcii aj dvojpodlažná obytná časť. Ústredný spoločenský priestor zakončený arkierom s panoramatickým výhľadom na letiskovú plochu dopĺňajú malé izby určené na príležitostné ubytovanie majiteľov a hostí.

Interiér zázemia hangáru vznikol pre energický manželský pár, ktorého vášňou je cestovanie a pozorovanie sveta z kabíny ich ultralightu. Dlhodobí klienti pražského ateliéru Kvalitář si priali súčasný reprezentatívny interiér, kde by mohli príjemne tráviť voľný čas so svojimi priateľmi. Architekti sa rozhodli maximálne otvoriť existujúci priestor a vytvoriť priehľad  na  stroje zaparkované v hangárovej hale.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Nové vretenové oceľové schodisko v kombinácii s lamelovou priečkou tvorí transparentné zádverie, ktoré zabezpečuje dostatočnú intimitu v obytnej časti, ale nebráni pohľadu na lietadlá. Ten umožňuje zasklenie, ktoré vzniklo vybúraním časti pôvodnej deliacej steny. Päťuholníkový arkier bol na oboch poschodiach upravený oplechovaním nadpražia a parapetu, prirodzene tak kopíruje pôdorysnú stopu lamelovej priečky na prízemí. Neutrálna farebná paleta je oživená výraznými červenými akcentmi.

Interiér dotvára kruhový obraz od Milana Hausera zavesený nad točitým schodiskom a kvalitný mobiliár – vo výbere nájdeme napríklad stoličku S 533, ktorú navrhol Mies Van der Rohe.

  • Viac fotografií si môžeš pozrieť v našej galérii

 

Zdroj: Archinfo.sk