Ako ťa môžu spoločnosti sledovať na Facebooku a ako im to nedovoliť

Martina Ditrichová / 1. júna 2016 / Zaujímavosti

Facebook vie byť vo veľa smeroch užitočný. Dáva nám možnosť byť v neustálom kontakte s priateľmi – chatovaním, like-mi, najnovšie aj reagovať emoticonmi, zároveň môže slúžiť aj ako kalendár eventov, či fotoalbum.

Ale takýto úložný priestor s množstvom osobných informácii v sebe skrýva aj nebezpečenstvo ich úniku. Dokonca aj s našim povolením sa veľmi jednoducho prostredníctvom aplikácií dostanú k marketérom a vlastne ku komukoľvek, kto sa posnaží. A to nielen o nás, ale aj o našich priateľoch, pretože k ich informáciám máme prístup tiež. Veľa ľudí zabúda, že keď stiahnu aplikáciu, alebo sa prihlásia na stránku so svojim facebook kontom, dávajú tým danej spoločnosti prístup na svoj profil.

Aby si obmedzil prístup k svojím osobným informáciám na maximum, môžeš urobiť dve veci-

  1. Odhlásiť sledovanie reklamy
  2. Prejsť si zoznam aplikácií, kam si prihlásený, a zmeniť si povolenia

Facebook svoje nastavenia nedávno „vylepšil“. Tu je printscreenová verzia návodu krok za krokom, ako sa o všetko postarať.

  1. Poďme sa najskôr postarať o sledovanie reklamy

Vpravo hore stlačíš šípku smerujúcu dole a ideš do nastavení…

1

Tu klikneš na nastavenia reklám…

2

Kto môže vidieť tvoje informácie spojené s reklamami?

43

Tu si nastav možnosť, aby si ich mohol vidieť iba ty sám.

5

2. Pri aplikáciách treba ísť trochu hlbšie

Vpravo hore stlač symbol zámku.

Tu je možné si nastaviť, s kým konkrétny obsah chceme zdieľať. Do „ďalších nastavení“ sa dá dostať dvomi spôsobmi…

6

Teraz ideme nastaviť svoje súkromie pred aplikáciami, ktorým automaticky, pri ich inštalácií, dáme súhlas s používaním našich osobných údajov. Väčšinou si vyžadujú prístup aj k informáciám, ktoré vôbec nepotrebujú

7A tu uvidíš všetky Aplikácie, ktoré majú prístup k tvojmu profilu. Mne sa ich za tie roky nazbieralo teda dosť. A teraz pekne po jednom…

8

Zmeň alebo zabi…

9Tu môžeš Nahliadnuť do toho, k čomu si svojej appke povolil prístup…

10Keď potom Scrollneš nižšie všetky aplikácie, prídeš k takémuto niečomu

11Odporúčame Kliknúť na Apps Others Use, kde sa ti ukáže, čo môžu vidieť aplikácie tvojich priateľov, s ktorým ti nemusíš mať nič čo dočinenia. Našťastie všetko sa to dá zmeniť.

12

Najlepšie je si to pekne všetko odklikať a žiť si život na sociálnych sieťach v anonymite, aspoň v rámci možností.

Zdroj: businessinsider.com, zdroj titulnej fotografie: facebookfever.com

Pridať komentár (0)