Takto vyzerá nová centrála Applu zvnútra. Zamestnanci ukázali fantastické priestory

  • Konečne je to tu, zamestnanci Apple sa postupne sťahujú do nového sídla
  • Obrovský okrúhly komplex pripomínajúci UFO bol opradený mnohými legendami
  • V súčasnosti začína na verejnosť prenikať množstvo fotografií od samotných zamestnancov
apple park
facebook.com
  • Konečne je to tu, zamestnanci Apple sa postupne sťahujú do nového sídla
  • Obrovský okrúhly komplex pripomínajúci UFO bol opradený mnohými legendami
  • V súčasnosti začína na verejnosť prenikať množstvo fotografií od samotných zamestnancov

Apple Park je konečne realitou. Cesta k finálnej stavbe, ktorú sme mnoho rokov dozadu videli iba vo forme nákresov, je dnes na konci. Všetko začalo ešte v roku 2006, keď vtedajší šéf Steve Jobs predstavil svoj plán na vybudovanie nového reprezentatívneho sídla spoločnosti. Nové sídlo malo byť náhradou za vtedajšie One Infinite Loop, ktoré fungovalo v kalifornskom meste Cupertino už od roku 1993.

Najviac prekvapil dizajn, ktorý vyzeral poriadne futuristicky. Obrovský prstenec si vyslúžil prezývku „vesmírna loď“. Koncept navrhol sám Steve Jobs, ktorý na jeho vývoj dohliadal až do svojej smrti v roku 2011. Najviac tajností sa držalo pri výkupe pozemkov, ktorý Apple riešila cez firmu Hines Interests. Vlastníci pozemkov sa totiž nemohli dozvedieť, kto tieto pozemky kupuje, pretože by to mohlo rapídne zdvihnúť ceny. Stavba stála 4 miliardy eur. Rozprestiera sa na ploche 71 hektárov a pojme 12 000 zamestnancov.

Stavať sa však začalo až o 4 roky neskôr oproti pôvodnému plánu, a to v roku 2014. Vo februári 2017 sa zmenil názov objektu. Z Apple Campus 2 sa stal Apple Park. Aj napriek stavebným prácam sa objekt otvoril pre časť svojich zamestnancov už v apríli 2017. Budova sa postupne zaplňuje a predpokladané ukončenie sťahovania je naplánované na koniec marca. Nové sídlo sa nachádza iba 1,6 kilometra od toho pôvodného.

Najkrajšie firemné sídlo sveta?

Aj napriek zákazu vstupu verejnosti si môžeme pozrieť, ako to v novom sídle vyzerá. Zamestnanci sa totiž chcú podeliť o svoju radosť s okolitým svetom, a tak sa na sociálnych sieťach začalo objavovať nespočetné množstvo fotografií z miesta činu. A naozaj im je čo závidieť.

Budova je jednoducho fantastická a cit pre detail vidno na každom kroku. V kombinácii so slnečnými lúčmi, ktoré zavčas rána presvetľujú interiér, je to nádherný pohľad. Vďaka obrovským oknám sa tak minimalizuje využívanie umelého osvetlenia. Dizajnér Norman Foster si na konto pripíše ďalší úspešný projekt.

Vnútorná časť prstenca prekypuje zeleňou od výmyslu sveta. Zamestnanci sa tak cítia ako pri návšteve slnkom zaliateho lesoparku. Čo môže byť lepšie ako obedňajšia siesta niekde vonku v tieni stromov na čerstvom vzduchu? Cit pre detail sa nezaprie ani pri návrhu vnútorných kancelárií, ktoré sú vybavené špičkovými koženými stoličkami od známej luxusnej značky Louis Vuitton.

Pred budovou sa nachádzajú parkoviská plné bicyklov, ktoré môžu zamestnanci využívať na presuny v rámci obrovskej plochy. Myslelo sa aj na ekológiu. Celá strecha je kompletne pokrytá solárnymi panelmi o celkovom výkone 17 megawattov. Je to jeden z najväčších inštalovaných solárnych systémov na celom svete. Okrem toho nie je potrebné vykurovať ani využívať klimatizáciu až 9 mesiacov v roku vďaka šikovnému vetraciemu systému.

zdroj: businessinsider.com , wikipedia.org , mirror.co.uk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK