Táto Slo­ven­ka z Horeh­ro­nia sa roz­hod­la pod­ni­kať s domá­ci­mi, ruč­ne zbie­ra­ný­mi a eko­lo­gic­ký­mi čučo­ried­ka­mi

Jakub Jablonický / 9. januára 2017 / Eko

Čučo­ried­ky sú pova­žo­va­né za jed­no z naj­zdrav­ší­ch ovo­cí vôbec. Na Slo­ven­sku sme dote­raz veľa pro­du­cen­tov nema­li.

Čučoriedky u nás nie sú zďaleka žiadnou novinkou. Ich zdravotné benefity, o ktorých tušili už naše staré mamy, čoraz častejšie potvrdzuje aj moderná veda. Majú vysoký obsah antioxidantov a vitamínu C, pozitívne pôsobia na trávenie a črevá, ich antokyaníny sa podieľajú na obnove očnej sietnice, priaznivo pôsobia na pokožku a tak ďalej.

Týmto ovocím sa nadchla aj Slovenka Barbora Figľušová a rozhodla sa mu naplno venovať. Jej rodičia čučoriedky pestovali už od roku 2002, no ona z nich urobila biznis až po dokončení vysokej školy v roku 2015. Ako názov si zvolila Čučoriedkovo.

“Čučoriedkovo, ako pomenovanie pre našu ovocnú záhradku vzniklo práve v sezóne 2015. Dlho som rozmýšľať nemusela, keďže som nadchnutá pre tradície a slovenské pomenovania, tak do úvahy pripadal len jeden jediný názov, ktorý pomenúva krajinu kde rastú čučoriedky a všetko je v nej čučoriedkovo-čučoriedkové,” tvrdí zakladateľka Barbora Figľušová na svojej stránke.

11831695_772467829542670_6741036412385763666_n

foto: FB/Čučoriedkovo

Čučoriedkovo si všetko ovocie pestuje samo a bez akejkoľvek chémie. Čučoriedky sú následne zbierané ručne. Dôležitá je aj odroda, ktorú si vybrali – čučoriedka chocholíkatá.

„Čučoriedka chocholíkatá poskytuje podstatne vyššie a stabilnejšie úrody, má atraktívne, veľmi veľké a chutné plody, ktoré sú určené predovšetkým na konzum v čerstvom stave, zatiaľ čo plody čučoriedky obyčajnej (lesnej) sú určené len na spracovanie. Plody čučoriedky chocholíkatej sú asi štvornásobne väčšie ako plody čučoriedky lesnej. Čiastočne sa odlišujú aj chuťou. Ich dužina nefarbí, pretože je zelenkastá. Hodia sa nielen ako stolové ovocie, ale aj na mrazenie a na využitie v potravinárskom priemysle,“ tvrdí zakladateľka na svojej stránke.

 13876135_980764485379669_8304091566499373377_n

foto: FB/Čučoriedkovo

Okrem čučoriedok chovajú aj včely, čím vytvárajú krásnu symbiózu. Včely opeľujú čučoriedky a zároveň produkujú kvalitný med.

Momentálne si čučoriedky z Čučoriedkova môžeš objednať telefonicky alebo emailom priamo od výrobcov, alebo na eshope lokapetit.sk. Zatiaľ oficiálne predávajú iba čučoriedky, no na facebooku sa objavujú aj fotky džemov a nápojov s logom firmy.

„Moja vízia do budúcna je, aby sa ľudia dostali ku kvalitným výrobkom priamo od výrobcu a aby si boli istí, čo a od koho kupujú. V dnešnej dobe je veľmi dôležité, aby sme dbali na kvalitu potravín, pretože to naše telo potrebuje. Už aj k nám na Slovensko prišiel online nákup domácich výrobkov, na trhu máme rôzne farmárske internetové obchody čomu sa veľmi teším, pretože podľa môjho názoru a taktiež mojej vlastnej skúsenosti, ľudia nemajú veľmi čas na študovanie a skúmanie tovaru, keď idú nakupovať do potravinových reťazcov, pričom na internete si viete krásne preštudovať čo daný produkt obsahuje, aké má vitamíny a ako bonus si viete prečítať aj nejaké zaujímavosti o farmárovi,“ povedala Barbora Figľušová pre portál kvalitne-slovenske.sk

14359275_1028577980598319_5541803657854306369_n

foto: FB/Čučoriedkovo

Čučoriedkovo je veľmi pekným príkladom toho, keď niekto robí, to čo ho baví. Barbora dáva svojim čučoriedkam príbeh a očividne ju napĺňajú. V kombinácii s rastúcim záujmom Slovákov o kvalitné potraviny má Čučoriedkovo určite potenciál na úspech.

13900140_982822481840536_7642827908967227809_n
foto: FB/Čučoriedkovo
zdroj titulnej fotografie: cucoriedkovo.sk / FB/Čučoriedkovo

Pridať komentár (0)