Táto Slovenská káva z rodinnej pražiarne v Seredi sa kvalitou vyrovná tým najlepším
- Na Slovensku sa v poslednom čase s kvalitnými kávami roztrhlo vrece a Coffee Veronia medzi ne určite patrí.
- Na Slovensku sa v poslednom čase s kvalitnými kávami roztrhlo vrece a Coffee Veronia medzi ne určite patrí.
Coffee Veronia vznikla v dobe, kedy ľudia začali mať dosť nekvalitných instantných káv a začali sa obzerať po niečom kvalitnejšom. V roku 2005 prišli s vlastnou receptúrou zloženou zo 6 arabík. Po jej úspechu začali produkovať odrodové kávy z 25 krajín.
foto: FB/Coffee VERONIA
Za značkou stojí svetovo uznávaný odborník Oldřich Holiš. Rodák z dedinky Pata je držiteľom množstva medzinárodných certifikátov a porotcom na svetových súťažiach.
,,Ako 14-ročný som musel každý víkend mlieť zrnkovú kávu na ručnom mlynčeku a poviem vám, že som to nemal rád až do chvíle, kým sa z neho nezačala šíriť nádherná aróma kávy. Práve tú som si zamiloval a jedného dňa som si povedal, že ma bude aj živiť. A tak som v roku 1996 začal pracovať s kávou, ktorá ma neopustila dodnes,” hovorí Holiš.
foto:FB/Coffee VERONIA
Za úspechom Veronie stojí najmä jej kvalita. Spolu s farmármi vyberajú to najlepšie z ich úrody. Zrná potom pražia v malých dávkach podľa dopytu zákazníka, čím udržujú čerstvosť svojej kávy. Rovnaký princíp aplikujú aj pri dovážaní zeleného kávovníkového zrna.
“Naši farmári sa zameriavajú na pestovanie micro-lotov, ktorých úroda málokedy presahuje 100 tridsať kilových vriec. Spolu s nimi vyberáme tie najlepšie odrody, ktoré sa im v daný rok dopestovali, pričom však vsádzame na overené a chuťovo zaujímavé odrody so svojou špecifickou a udržateľnou kvalitou.”
foto:FB/Coffee VERONIA
V pražiarni sa všetko balí ručne a prechádza prísnou kontrolou. Vo Veronii sa neustále snažia zdokonaľovať pražiace systémy a vzdelávať svojich zamestnancov, aby sa udržali na čo najkvalitnejšej úrovni.
Kávu z malých úrod predávajú pod názvom Bean’s Friends. Zaujímavosťou je, že na obaloch jednotlivých káv, sú zobrazené tváre jednotlivých farmárov, ktorí kávu vypestovali. Názov Bean’s Friends má vystihovať aj priateľský vzťah, ktorý si s nimi Veronia vybudovala.
fotoFB/Coffee VERONIA
Okrem kávy sa Veronia venuje aj výuke a šíreniu osvety. Založila Academy of Coffee, ktorej cieľom je školiť kvalitných baristov.
„Academy of Coffee je miesto, kde máte možnosť zistiť o káve všetko, čo vás zaujíma a čo potrebujete k správnemu pochopeniu celej filozofie kávovej kultúry. Aby sme zabezpečili odbornosť na najvyššej úrovni, stali sme sa partnerom Coffee Consule z nemeckého Mannheimu, ktorý prináša unikátne školiace systémy a prístupy k problematike kávovníkového zrna a jeho spracovania.“
foto:FB/Coffee VERONIA
Slovenská káva už dávno nekončí pri Popradskej Extra Špeciál. Trh sa mení a ľudia čoraz viac vyhľadávajú kvalitu. Sereďská Veronia v tomto smere určite nesklame.
zdroj fotografií: FB/Coffee VERONIA