Tento dvojposchodový dom vyzerá ako nedostavaný. Za jeho múrmi ťa však čaká prekvapenie

  • V tropickom raji na ostrove Bali vyrástla netypická vila, ktorá vôbec nezapadá do koloritu krajiny
  • Sivasté betónové čudo pripomína zvonku nedokončenú stavbu. Je to však iba zdanie
  • Jedná sa totiž do dom postavený v architektonickom štýle brutalizmus
dom
zdroj: Tommaso Riva
  • V tropickom raji na ostrove Bali vyrástla netypická vila, ktorá vôbec nezapadá do koloritu krajiny
  • Sivasté betónové čudo pripomína zvonku nedokončenú stavbu. Je to však iba zdanie
  • Jedná sa totiž do dom postavený v architektonickom štýle brutalizmus

V tropickom raji na ostrove Bali vyrástla netypická stavba, ktorú má na svedomí architektonické štúdio Patisandhika na čele s dizajnérom Danom Mitchellom. Pri vonkajšom pohľade môžeš nadobudnúť dojem, že sa jedná o nedokončenú stavbu, ktorá na tropickom ostrove jednoducho nemá čo robiť, pretože vôbec nezapadá do zelenej prírody naokolo.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Tommaso Riva

Šedý a neopracovaný betón totiž pôsobí ako päsť na oko. Laik si môže povedať, že sa jedná o dielo neskúseného a amatérskeho architekta. Nie je to však tak, dom bol totiž postavený v architektonickom štýle brutalizmus. Tento moderný architektonický štýl sa vyznačuje masívnym používaním tradičného betónu. Má zdôrazňovať masívnosť a hmotnosť objektu. Nejde teda vôbec o to ako stavba zvonku vyzerá. Dôležitý je interiér.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Tommaso Riva

Naoko nevzhľadná budova v sebe ukrýva obývačku, ktorá je rozľahlá nielen do šírky, ale aj do výšky. Je totiž dvojposchodová a je srdcom domu. Dostatok slnečného svetla do miestnosti dopadá cez obrovské okná. Najväčšou výzvou v tomto prípade bolo práve umiestnenie okien. Podnebie na Bali je totiž poriadne teplé. Slnko tu pečie od rána do neskorého poobedia. Práve preto boli pred okná umiestnené betónové dosky, ktoré slúžia ako tienidlá. Architekti sa tak vyhli nutnosti využívať aktívne chladenie za pomoci ventilátorov. Tie by prispeli vyššej energetickej náročnosti.

V interiéri domu, ktorý sa vyznačuje viacstupňovým rozvrhnutím, nájdeš okrem iného knižnicu a hudobný systém. Kuchyňa je spojená s jedálňou a je navrhnutá tak, že neobsahuje žiadne steny. Zvyšuje sa tak cirkulácia vzduchu v priestore a obyvateľ môže prejsť priamo do divokej prírody v exteriéri.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Tommaso Riva

V dome sa tiež nachádza hudobné štúdio, dve kúpeľne, tri spálne, a vonkajšia sprcha. Vo vnútri domu nájdeš exotické rastliny a dokonca aj strom, ktorý bol zasadený priamo do podlahy. Rastliny sú tu na to, aby zamaskovali všadeprítomný betón a pomohli preklenúť interiér s exteriérom. Na streche sa nachádzajú solárne panely, ktoré zabezpečujú základnú energetickú nezávislosť.

zdroj: dezeen.com