4 slovenskí výrobcovia alkoholu, ktorých produkty majú svetovú kvalitu
- Koľko je na nebi oblakov? Koľko lístia v lese? Koľko je na Slovensku páleníc? To zrejme nikdy presne nezistíme. My však vieme o pár kúskoch, ktoré nie sú len dobré, ale robia svoju prácu aj legálne.
- Koľko je na nebi oblakov? Koľko lístia v lese? Koľko je na Slovensku páleníc? To zrejme nikdy presne nezistíme. My však vieme o pár kúskoch, ktoré nie sú len dobré, ale robia svoju prácu aj legálne.
Vychutnať si chuť poctivej pálenky je jedna vec, za akých okolností tento mok vzniká, je vec druhá. Vedel by si si tipnúť, koľko treba zaplatiť v legálnej pestovateľskej pálenici za liter? Určite by to bolo najmenej okolo 5,40 eur za „absolut“, čo je jednotka stupňovitosti alkoholu pri dvadsiatich stupňoch Celzia. Taktiež by mohla vzniknúť horlivá diskusia o daňovom zaťažení. S jeho výškou nie sú spokojné ani pestovateľské pálenice, nehovoriac o zákazníkoch, ktorí si na získanie priezračného moku často zvolia aj nelegálnu cestu.
foto:facebook.com/Marsen-Fruit-Distillery-Cooperation-sro
Navyše, keď všetci vedia, že Maďari alebo Rakúšania pália legálne ostošesť a za rozumný peniaz. Už chápeš, prečo je u nás čiernych páleníc ako maku? Bolo by zaujímavé usporiadať výstavu podomácky vyrobených destilačných zariadení. Všelijakých kastrólov a kotlíkov plus rúrok, kde sa netesnosti zaceľujú chlebovým cestom. Ako pri kotloch dedkovia prikladajú celé hodiny polienkami a pozerajú, ako im pálenka po kvapkách odkvapkáva a oni majú dobrý pocit, že zadarmo. Legálne remeslo si však človek zrejme vychutná ešte viac. Tu je pár príkladov, ktorým sa podarilo s ich poctivou prácou preraziť, a to nie len na slovenskom trhu.
Marsen
foto:facebook.com/Marsen-Fruit-Distillery-Cooperation-sro
Pálenka na Slovensko už tak nejak tradične patrí. V Marsen túto tradíciu povýšili na umenie. V roku 2006 bola v Marcelovej pri Komárne založená pálenica. Za cieľ si nedala nič menšie, než vyrábať tie najkvalitnejšie slovenské destiláty pod značkou Marsen. Hlavným produktom Marsen sú čisté odrodové destiláty, čiže destiláty vyrobené iba z jednej odrody konkrétneho ovocia a bez použitia akýchkoľvek prídavných aromatických látok alebo farbív. Okrem destilátov vyrábajú aj exkluzívne likéry a iné liehoviny. Nedávno rozšírili ponuku aj o vysokokvalitné lekváre.
foto:facebook.com/Marsen-Fruit-Distillery-Cooperation-sro
“Všetko sa začína v sade. Ovocie, ktoré použijeme, musí byť zdravé. U nás neplatí – trochu hnilé, veď ide do kvasu… Ak sa dohodneme na kvalite ovocia a dodávka je nekvalitná, vrátime ju. Naše kvasenie je zdravé a riadené. Rovnako zodpovedne postupujeme aj pri destilácii – vyberáme z destilácie len to najlepšie jadro, žiadne produkty z nábehu alebo ukončenia destilácie,”vyjadril sa na stránke Marsen Zoltán Bakura – technológ.
GLOBAL DISTILLERY
foto:palimeovocie.sk
Receptúry, ktoré používajú v tomto Šamorínskom liehovare majú niekoľkoročnú tradíciu a boli inšpiráciou aj pre mnohé iné liehovary. Momentálne sa radia s možnou výrobnou a skladovacou kapacitou medzi najväčšie a najmodernejšie ovocné liehovary na Slovensku. Ich destiláty získali ocenenia na našej, ako aj na medzinárodnej úrovni. V roku 2016 to boli napríklad dve zlaté a jedna strieborná medajla v súťaži Zlatý destilát Dunaja.
foto:palimeovocie.sk
V tejto liehovarni si potrpia naozaj na detaily. Celý proces začína už pri výbere tej najkvalitnejšej vody. Žitný ostrov je najväčším riečnym ostrovom v Európe a zároveň najväčšou zásobárňou pitnej vody strednej Európy. Kvalita tejto vody, ktorá je najmäkkšou na území Slovenska, sa odzrkadľuje aj v kvalite ich výrobkov. Na dosiahnutie dokonalého výsledku vodu upravujú jónovou receptúrou. Túto špeciálne upravenú vodu ti určite ponúknu aj pri výrobe tvojej pálenky.
BVD
foto:bvd.sk
Bird Valley Distillery alebo Pálenica vo Vtáčom údolí vznikla v roku 2010, s cieľom uspokojiť čoraz väčší dopyt po stopercentných ovocných destilátoch.Dlhé mesiace sa venovali hľadaniu najvhodnejších odrôd ovocia, spôsobu spracovania a vývoju originálnych technologických postupov, ktoré im zaistili jedinečné miesto na trhu.
foto:bvd.sk
Medzi ich top produkty patrí unikátna Borovička. Borievky, ktoré sa používajú na výrobu BVD Borovičky, pochádzajú z úpätia hôr Národného parku Slovenský Kras a Slovenský Raj a sú ručne zbierané v neskorej jeseni, kedy plody prejdú prvými mrazmi a sú v najvyššej zrelosti. Po ručnom triedení, spracovaní a destilácii sa finálne pridáva lesný med, ktorý má silné protizápalové a dezinfekčné účinky a destilátu pridáva na jemnosti a hladkosti.
Apimed
foto:facebook.com/trnavskamedovina
Jedným z najúspešnejších rodinných medovinárstiev je slovenská firma Apimed. Základom úspechu výroby medoviny z Apimedu je predovšetkým precízny výber surovín. Využívajú totiž druhovú pestrosť a vysokú kvalitu slovenského medu. Toto medovinárstvo pracuje so špeciálne vyvinutými kvasinkami.
foto:facebook.com/trnavskamedovina
Takéto kvasinky sú osobitne “ušité na mieru” výroby ich medovín svetovej kvality. Ich moderné technológie následne umožňujúce riadený proces výroby medoviny, počnúc kvasením až po dozrievanie pri pevne stanovenej teplote, čím sa v medovine uchovajú chuťové a buketné vlastnosti medu, z ktorého je medovina vyrobená. Trnavská medovina z rodinnej firmy Apimed získala zlatú medailu na medzinárodnej súťaži v USA.