Toto sú šikovné ženy, ktoré prerazili v sladkom biznise na Slovensku
- Aj keď sa každá z týchto dievčat pôvodne venovala oblastiam celkom vzdialených od cukrárstva, napokon sa aj tak rozhodli pre sladkú životnú cestu.
- Dnes sa dokážu uživiť prácou, ktorá ich nielen baví ale aj napĺňa.
- Každá z týchto dievčat je skvelým príkladom toho, že ak máš záľubu, ktorej dokážeš obetovať dostatok času a energie, môžeš to dotiahnuť naozaj ďaleko.
- Aj keď sa každá z týchto dievčat pôvodne venovala oblastiam celkom vzdialených od cukrárstva, napokon sa aj tak rozhodli pre sladkú životnú cestu.
- Dnes sa dokážu uživiť prácou, ktorá ich nielen baví ale aj napĺňa.
- Každá z týchto dievčat je skvelým príkladom toho, že ak máš záľubu, ktorej dokážeš obetovať dostatok času a energie, môžeš to dotiahnuť naozaj ďaleko.
Radka a Lucka – U Gulky
Dve kamarátky sa hecli a vytvorili koncept romantickej cukrárne pod Bratislavským hradom. Jedna strávila kopu času v Španielsku, Írsku či Dubaji, druhá v Mexiku a z týchto krajín si domov priniesli kopu inšpirácie. Ich sortiment je takmer úplne bezlepkový a najobľúbenejšou je makovo-maková torta, ktorá je v ponuke stálicou. Ich účet na Instagrame je plný krásnych fotografií, z ktorých ti budú tiecť slinky a okrem všetkých koláčov, ktoré nájdeš vo vysvietených vitrínach na Židovskej ulici, si môžeš objednať svoju vlastnú tortu, krabicu plnú zákuskov, a nevesty si môžu prísť svoje luxusné zákusky aj vopred ochutnať.
V našom rozhovore (celý ho nájdeš TU) dievčatá priznali: „Podstatou našej filozofie je, že sa nestaráme o iných, ale robíme si svoju prácu najlepšie ako vieme, bezprostredne a s veľkou láskou, lebo naša cukráreň je pre nás obrovskou srdcovou záležitosťou.“
Lenka Porubská – Mmmore
Lenka Porubská si pred 7 rokmi založila firmu Mmmore, v ktorej sa všetko točí okolo raw koláčikov, zdravých dobrôt a proteínových koláčov. Biznis začala vo svojej domácej kuchyni na Slovensku, no prepracovala sa až do Sydney. Svoje koláče dodáva do rôznych kaviarní, má svoj online obchod a navyše robí aj rozvoz po Sydney. Svoju prácu miluje a užíva si každý jeden deň, keď sa venuje podnikaniu.
Vždy ju fascinovalo skĺbenie zdravých potravín a chutných koláčov a aj preto vznikol originálny koncept domácej raw cukrárne s kreatívnym názvom Mmmore.
„Je to vzrušujúce sledovať obchodný rast firmy a vidieť, ako sa všetka tá tvrdá práca vypláca. Ešte krajšie na tom je, že je to práca, ktorá ma baví a robím ju pre komunitu ľudí, ktorá ma podporuje.“
Mladá Slovenka na svojej práci miluje predovšetkým interakciu so zákazníkmi. „Užívam si, keď sa ľudia zaujímajú o moje koláče a pýtajú sa ma na ingrediencie, ktoré používam. Teším sa, že aj moje výrobky vedia ľuďom vyčariť úsmev na tvárach, napríklad keď niekto ako darček dostane moju raw tortu.“
Renáta Hečková – Kolachella
Ak sa ti zdá tento trefný názov značky povedomý, tak to bude určite kvôli tomu, že s Renátou, ktorá za ňou stojí, len pred nedávnom náš Maťo Ondruš robil rozhovor priamo u nej doma (celé video nájdeš TU). Prezradila, že nedávno pracovala v klasickom office, no pri pečení sa cíti skutočne uvoľnene. Všetky jej krásne fotografie vznikajú v jej vlastnej kuchyni a okrem tort a zákuskov rada upečie aj iné pečivo. Už nejaký ten čas sa orientuje aj na prípravu moderných brunchov.
Od Aďky
Aj Andrea z Liptova sa tvrdohlavo pustila do biznisu s pečením koláčov a tort, a je zrejmé, že nešliapla vedľa. Fotky jej nádherných jedlých výtvorov môžeš nájsť na jej facebookovom profile. Pečie nielen poschodové svadobné torty v naked štýle, ktorý je typický absenciou akýchkoľvek fondánov a poťahovacích hmôť, ale tiež koláčiky od výmyslu sveta.
Celý podnikateľský nápad s pečením sa zrodil len tak náhodou, keď známi videli zopár Aďkiných výtvorov na fotkách a zapáčili sa im. Teraz okrem individuálnych objednávok na poriadnu kopu svadieb, ktorým v tomto období venuje väčšinu svojho času, spolupracuje aj s niektorými kaviarňami v Liptove, kde na jej koláčik môžeš natrafiť.
Andrea Krišková – Fosinky
Hovorí sa, že fantázii sa medze nekladú, a to je presne prípad Andrei Kriškovej z Bratislavy, ktorej nikto nepovie inak ako Foska. Po ukončení štúdia muzikálového herectva však nevyšla na javisko, ale zavrela sa do svojej kuchyne, kde deň čo deň pečie Fosinky. A čo to vlastne je? „Ide o meringue, robený francúzskym spôsobom (nízka teplota, dlhé pečenie – sušenie). No moje meringues sú robené celkom inak. Našla som vzorec medzi talianskym a švajčiarským, preto tie moje nie sú také “prášivé”, ale chrumkavé a vo vnútri vláčne ako obláčik,“ vysvetlila nám „Foska“ v rozhovore, ktorý nájdeš priamo TU.
Krehké pusinky z vaječných bielok a cukru v rôznych podobách si môžeš vybaviť napríklad z pultu zmrzlinárne Koun, kde dokonale sadli k domácej zmrzline Barbi (nezabudni si video s ňou pozrieť TU). V ponuke nájdeš krehké lízatká, venčeky, drobné plnené tortičky aj torty zdobené Fosinkami a novinka – handmade marshmallows. Zlou správou je len to, že tieto krehké sladkosti nie je možné posielať poštou a preto si za nimi jednoducho musíš spraviť výlet.
Soňa Chovancová a Kristína Hupková – Marlotka
Koláčiky a torty z dielne týchto dvoch šikovných dievčat si rozhodne nepomýliš. Je v nich cítiť nielen celoživotná vášeň pre dobré jedlo a kvalitné suroviny, ale aj inšpirácia z ciest po celom svete. Soňa Chovancová a Kristína Hupková sú majiteľkami pezinskej koláčikovne Marlotka. Každá pôvodne vyštudovala niečo iné, ale keďže obidve rady cestujú a objavujú, ešte radšej experimentujú a úplne najradšej pečú a tvoria, otvorili si vlani koláčikovňu Marlotka.
Príbeh koláčikovne sa začal písať kvôli štýlovým francúzskym makarónkam. Elegantné a trendové koláčiky z mandľovej múky sú aj jej vlajkovou loďou. Mladé cukrárky si kvôli nim odtrpeli svoje. Stále si živo pamätajú tie prebdené noci, keď bojovali s ich tvarom, štruktúrou a chuťou, aby ich priviedli k dokonalosti. Makarónky totiž nič iné nepripúšťajú. V koláčikovni Marlotka ich pečú s plnkami na báze čokolády známej francúzskej značky Valrhona alebo masla, ktoré dopĺňajú zaujímavé príchute slaného karamelu, pistácií, malín, citrónu, levandule či kávy.
Marta Marčáková – The Story of Cake
Hoci nejde o klasickú cukrárku, ktorá pravidelne zapĺňa vitríny cukrární na námestiach, Marta má za sebou veľmi zaujímavý príbeh. Z advokátskej kancelárie sa presťahovala do kuchyne a hlavné slovo tu má jej fotoaparát. Naskočila na vlnu foodstylingu a po prehliadnutí jej fotografií určite uznáš, že jej to jednoznačne ide. Do pečenia na objednávky sa síce pustiť chcela, no ako nám v rozhovore nedávno prezradila, nakoniec cítila príliš veľkú zodpovednosť a zostala teda pri fotografiách.
V jej portfóliu nenájdeš len sladké záležitosti, ale z času na čas aj poriadny burger, nejaké to smoothie alebo nápad na raňajky. Že nápadov má Marta na rozdávanie, je jasné aj z dvoch publikácií, na ktorých stihla pracovať – Príbehy z kuchyne. Ak máš núdzu o inšpiratívne fotografie, „príbeh torty“ nesmieš zabudnúť sledovať.
Petra Zváčová Tóthová – Art Cakes
Petre sa podarilo premeniť cukrárske remeslo na dokonalé umenie. Pri jej práci nasleduje najnovšie trendy, ktoré odpozorovala od tých najúspešnejších ľudí z jej oboru. Vo Veľkej Británií získala za prácu s cukrárenskými hmotami titul Master PME. Petrinou špecilizáciou je kráľovská poleva a ručne robené kvety z cukru. Tieto unikátne kúsky sa naučila vyrábať pod dohľadom renomovaného autora Tonyho Warrena.
Pýšiť sa môže aj ovládaním špeciálnej techniky Lamberth, ktorá bola využitá pri zdobení koláčov pre britskú kráľovskú rodinu. Petra je aj absolventkou kurzu Peggy Porschen s prominentnými klientmi, ako sú Kate moss, Elton John, Sting alebo Madonna. Potrebné zručnosti na pečenie umeleckých svadobný tort sa zase naučila u Zoe Clark, držiteľky titulu Best Wedding Cake.
Martina Hankerová – Cupcake Roses
Aj biznisu tejto šikovnej cukrárky najprv predchádzalo obdobie v kancelárii. Po piatich rokoch v advokátskej kancelárii sa Martina rozhodla splniť si sen a piecť. Svoju predošlú prácu opustila a sladký biznis spustila naplno. Ťažké začiatky zvládla spolu s rodinou a do budúcnosti plánuje svoj tím doplniť o ďalších pomocníkov. Jej signifikantným výtvorom sú torty, ktoré vyzerajú ako živé kytice ruží.
V Martininom portfóliu však okrem kytíc z cupcakov/muffinov nájdeš aj krásne torty, pestrofarebné pečené lízatká a iné dobroty z tradičných, domácich, plnohodnotných surovín. Kvôli rastúcemu trendu zdravého životného štýlu aj Cupcake Roses možno onedlho budú mať v ponuke bezlepkové či bezlaktózové produkty plné vitamínov, pretože aj ich autorka si rada zbehne do fitka či zabehať. Celý rozhovor s Martinou si môžeš prečítať TU.
Lucia Gažová – Lulus Bakery
Lucia Gažová, mladá podnikateľka a cukrárka z Trnavy, je dôkazom toho, že piecť sa dá aj moderne, štýlovo a chutne. Jej Lulus bakery, malú cukrárenskú výrobňu, ktorá sa nachádza v Trnave, opúšťajú len poctivé koláčiky a torty, ktoré sú nielen mimoriadne lahodné, no sú aj pastvou pre oči. Lucia sa v minulosti venovala modelingu, ktorý ju však naplno nepohltil. Časom sa jej však podarilo nájsť malú medzierku na trhu, v ktorej bolo miesto pre jej vášeň pre pečenie, nadšenie a kreativitu.
Zaujímavé je, že Lucia neabsolvovala vôbec žiadne kurzy. Piecť sa naučila úplne sama. Aj tento fakt je dôkazom toho, že ak niečo naozaj veľmi, ale veľmi chceš, dá sa to! Dnes sú jej zákusky natoľko obľúbené, že nie na každú objednávku jej vyjde čas.
“Často musím zákazníkov odmietať pre nedostatok času, či rúk. Mohla by som sa rozrásť, mohla by som mať niekoľkokrát väčšiu výrobu a niekoľko zamestnancov. Časom to určite aj spravím, no teraz sa ešte nechcem vzdať toho, že každý jeden koláčik a každá jedna torta je naozaj moja — venujem jej čas, hrám sa s ňou, a teším sa z každej jednej, ktorá opustí moju výrobňu.”