Toto je najkvalitnejšie mäso na Slovensku: Róbert zvieratá odmieta liečiť a kŕmi ich len nešľachteným krmivom

  • Róbert Góra z Gastrofarmy produkuje najkvalitnejšie mäso na Slovensku, jeho zvieratá lieky ani nevideli a kŕmi ich len krmivom z nevyšľachtených plodín
  • Kvalitným lokálnym potravinám Slováci venujú čoraz viac pozornosti, v popularite rastie napríklad aj raňajková strava Naturiq
  • Za úspech slovenských potravín môže kvalita, no tiež podpora supermarketov, ktorú vidno napríklad v novej iniciatíve Yeme
 srcset
Gastrofarma
  • Róbert Góra z Gastrofarmy produkuje najkvalitnejšie mäso na Slovensku, jeho zvieratá lieky ani nevideli a kŕmi ich len krmivom z nevyšľachtených plodín
  • Kvalitným lokálnym potravinám Slováci venujú čoraz viac pozornosti, v popularite rastie napríklad aj raňajková strava Naturiq
  • Za úspech slovenských potravín môže kvalita, no tiež podpora supermarketov, ktorú vidno napríklad v novej iniciatíve Yeme

Neďaleko Štúrova, na dolnom konci neveľkej dedinky Salka, už 14 rokov funguje malebná Gastrofarma. Pevnou rukou a ešte tvrdšími zásadami ju vedie Róbert Góra, ktorého mäso môžeme nepochybne vyhlásiť za jedno z najkvalitnejších na Slovensku.

Chov dobytku a ošípaných totiž podlieha prísnym pravidlám – zvieratá nikdy nevideli antibiotiká a ich krmivu snáď závidí každé iné zviera na Slovensku.

Žiadne vyšľachtené odrody, ako napríklad sóju, chované zvieratá nejedia, podľa Góru to pre nich skrátka nie je prirodzené.

Farmár navyše osobne dohliada na to, aby krmivo nebolo chemické ošetrené, pochádzalo z ekologického poľnohospodárstva a predovšetkým bolo prírodného pôvodu. Zohnať takéto krmivo však nie je jednoduché, tím z Gastrofarmy sa navyše snaží, aby bolo všetko zo Slovenska.

zdroj: Gastrofarma

Do zvierat sa nič neprírodné nedostane

„Zvieratá sú voľne ustajnené vo výbehoch, tvrdím, že sú šťastnejšie ako v uzavretých priestoroch,“ vysvetľuje Róbert Góra z Gastrofarmy. Aktuálne je však väčšina zvierat vnútri kvôli africkému moru, ktorý vonku zúri.

Pri chorobách má totiž Góra ďalšiu obdivuhodnú zásadu. Antibiotiká a iné liečivá tiež nemajú prírodný pôvod, lieky sa teda zvieratám v rámci prevencie vôbec nepodávajú a veterinár zakročuje len v nevyhnutných prípadoch.

Podľa farmára nie je očkovanie prasníc dobrým nápadom, zakrpatené a rizikové jedince podľa neho aj tak tesne po pôrode uhynú a nemá zmysel ich v trápení udržiavať pri živote.

Nedávno sa mäsko z Gastrofarmy, či už nátierky alebo priamo čerstvé naporciované mäso, dostalo aj do Yeme, kde mu právom patrí prestížny regál s najkvalitnejšími slovenskými výrobkami.

zdroj: Gastrofarma

Cena je nízka aj napriek vysokým nákladom

Takéto zdravé a čisté mäso je na Slovensku raritou a prekvapením je, že aj cena je ústretová. Gastrofarma predáva napríklad nátierky okolo 3 €, čo je porovnateľná cena s „prémiovými“ nátierkami v bežných supermarketoch.

Górov prístup k chovu zvierat sa zapáčil veľkému množstvu Slovákov, keďže okrem kvality dodržiava aj tradície. Celá filozofia Gastrofarmy plynie z tradičných riešení „starých materí“, ktoré sú so Slovenskom kultúrne úzko späté.

Kvalitné mäso zo Salky však nie je jediný slovenský výrobok, ktorý si zaslúži tvoju pozornosť. Čoraz viac Slovákov dáva prednosť slovenským potravinám, a to aj vďaka iniciatívam, ako je Farmáda Spásy od potravín Yeme.

Prečo Startitup odporúča podporovať slovenské potraviny?
  • Priama podpora slovenských farmárov, ktorí pracujú s citom pre tradičné hodnoty
  • Miestni výrobcovia dávajú prácu Slovákom a podporujú ekonomiku a zamestnanosť v regiónoch
  • K slovenským zdrojom pristupujú efektívnejšie a citlivejšie ako zahraniční investori
  • Znižuje sa uhlíková stopa, ktorú by pri dovoze zo zahraničia navyšovala napríklad doprava

Verejná mienka hovorí, že kvalitné lokálne potraviny sú drahé. To však v prípade Yeme nie je pravdou – v spojitosti s pandémiou reťazec znížil 1 700 lokálnych potravín o 5 % – 50 %. Slováci tak už dávno nemali takúto príležitosť na vyskúšanie skutočne prémiových potravín priamo spod Tatier.

zdroj: Gastrofarma

Nezabudnuteľné raňajky spod najväčšej slovenskej sopky

Mäso od Róberta Góru však nie je jediným obdivuhodným produktom, ktorý stojí za vyskúšanie. Marcel Stieranka (41) a Andrej Briška (47) v Hriňovej už 6 rokov rozbiehajú raňajkovú kultúru Naturiq, ktorú Podpoľaniu môžu závidieť aj Bratislavčania.

Najväčšou ambíciou ich raňajkovej stravy, ktorou sú müsli, sušené ovocie, orechy a čaje, je mať úplnú kontrolu nad produktom. V ich potravinách nenájdeš cukor ani iné sladidlá, právom sa chvália prémiovou kvalitou a dodávatelia majú s ich náročnými požiadavkami plné ruky práce – v prípade tekvicových jadierok ich dovážajú jedine zo Štajerska, čokoláda je zasa len pravá belgická a mandle len typu jumbo a zo Španielska.

Nepochybne je aj to dôvodom, prečo na prestížnej súťaži Great Taste Awards, kde odborníci prísne hodnotia chuť, získali pre svoje müsli až 3 ocenenia. „V silnej konkurencii je to obrovská česť a ovocie tvrdej práce,“ teší sa Andrej Briška.

zdroj: Naturiq – Marcel Stieranka (41) a Andrej Briška (47) z Hriňovej dobýjajú raňajkovú stravu na Slovensku.

Do marketingu dali presne 0 €

Chalani z Naturiq zatiaľ do marketingu a reklamy neinvestovali ani cent, aj napriek tomu je však o ich produkty čoraz väčší záujem. Všetko sa pritom šíri hovoreným slovom a ich müsli, čaje či sušené ovocie sú tak obľúbené, že sa ľudia svojím nákupom hneď chvália známym či rodine.

Omnoho viac finančných prostriedkov preto môže putovať priamo do výroby a kvalitných surovín.

Svojich zákazníkov v Naturiq poznajú tak dobre, pretože v podobnej situácii sami raz boli. Ako píšu sami na webe, raňajky v podobe cigarety s kávou, nestihnutý obed a na večeru fastfood spojený s nočnými nájazdmi na chladničku, je realitou celého Slovenska. Keďže si to sami zažili, vedia, ako do uponáhľaného života zapracovať aj zdravé raňajky.

zdroj: Naturiq

Každý zamestnanec je ako ich rodina

V Naturiq si podľa Brišku zakladajú na tom, aby mali so zamestnancami priam rodinný vzťah. Familiarita časom prerastie aj do obchodných spoluprác.

Takto to vidíme aj v prípade Yeme,“ opisuje spoluprácu Andrej Briška. „Sadli sme si ako ľudia a najmä si uvedomujú, že takéto poctivé a hodnotné produkty majú svoju cenu. Od Yeme máme obrovskú podporu aj vo forme propagácie našej filozofie a produktov.

Bežné supermarkety podľa dvojice spod Poľany ponúkajú tovar predovšetkým masám a tomu zodpovedá aj ponuka. Často preto neostane miesto na vysoko kvalitný produkt, preto sa treba poobzerať v potravinách s lokálnymi produktmi.

zdroj: Naturiq

Najnovšie video