Trhance jak párance priniesli slovenský pokrm v chutnej súčasnej verzii

Zuzana Kaššáková / 13. júna 2017 / Rozhovory

Ak ti trhance nič nehovoria, tak si určite prečítaj tento rozhovor s rodinným podnikom Trhance jak párance, ktorý je dôkazom toho, že kvalitný gastro biznis z poctivých surovín ľuďom chutí. Nemôžme ti však sľúbiť, že po tomto článku sa ti nebudú zbiehať slinky.

Na úvod nám prezdraďte viac o vašom podniku. Kedy a ako ste vznikli? Prečo práve trhance a kto všetko stojí za týmto nápadom?

Prvýkrát sme sa s párancami stretli na Pukanci, kde máme chalupu. Začali sme ich pripravovať a vylepšovať pre svojich známych, ktorým veľmi chutili, a tak sme sa jedného dňa odhodlali párancom venovať. Rozhodli sme sa ich pripravovať v rôznych mestách, aby neboli známe len v okolí Levíc, Banskej Štiavnice a Banskej Bystrice. Trhance jak párance vznikli pred 3 rokmi, za rozhodnutím stojí naša rodina, čiže ja s manželom a deti s partnermi.

V súčasnosti u nás vzniká viacero street foodových podnikov. Inšpirovali ste sa pri Trhancoch takýmito podnikmi? Čím sa odlišujete od ostatných?

Vidíme, že sa street food podniky rozrastajú, no nás to nejak zvlášť neovplyvňuje. Nepovažujeme sa za typický street food, zatiaľ sme skôr ako ruža v tŕní. Odlišujeme sa najmä tradičnou kuchyňou, ktorú zatiaľ ponúka len zopár street food prevádzok.

zdroj: Facebook Trhance jak párance/Daniela Benková

Trhance jak párance je pozoruhodný názov. Ako ste k nemu prišli?

V niektorých regiónoch hovoria, že cesto trháme, nie párame. Preto nám toto spojenie prišlo milé, vtipné, ľahko zapamätateľné.

Aké trhance nájdeme vo vašej ponuke?

Tvarohové, orechové, makové a ešte párance s pečenými zemiakmi, ktoré vylepšujeme kyslou smotanou a chrumkavou slaninkou.

Donedávna ste pôsobili len ako „putovný karavan“ a ľudia vás mohli stretnúť na rôznych akciách organizovaných vo viacerých mestách Slovenska. Prednedávnom ste otvorili svoju prvú kamennú predajňu v Trnave. Bol to náročný krok – váš biznis do kamennej prevádzky? Máte v pláne otvoriť aj ďalšie takéto prevádzky?

Nad otvorením kamennej prevádzky sme uvažovali dlhšie, no nevedeli sme sa k tomu nejak odhodlať . Často sme dostávali otázku, či máme otvorenú, respektíve kedy otvoríme prevádzku, až nás k tomu jeden pán „dotlačil“. Ponúkol nám priestor vo veľmi dobrej lokalite Trnavy a tak sme sa pustili do zariaďovania a vybavovania potrebných dokladov. Zvládli sme to svojpomocne za necelý mesiac. Výdajné okienko máme otvorené iba vo vopred určené dni, pričom jazdíme po rôznych podujatiach v našej krajine. Možno sa nám raz podarí vytvoriť priestor, kde si budú môcť zákazníci vychutnať párance v príjemnom prostredí s miestom na sedenie.

zdroj: Facebook Trhance jak párance

Aké máte ďalšie plány do budúcnosti – expanzia do zahraničia, nový sortiment alebo niečo iné?

Prišlo nám niekoľko ponúk, žiadostí o spoluprácu zo zahraničia, no zatiaľ sme ich odmietli. Vo väčšine chodíme na podujatia ako rodina – priatelia, známi a chceme aby to naďalej aj tak zostalo. Súvisí to najmä so zachovaním kvality, pričom je našou hlavnou prioritou kontakt so zákazníkom a jeho spokojnosť.

Už samotný názov Trhance nám evokuje, že ide o tradičný slovenský pokrm. Viete, aká história je za trhancami? Sú späté s určitým slovenským regiónom alebo sa vzťahujú k sviatku či obradu?

Áno, máte pravdu, je to tradičné jedlo drevorubačov, ktoré pochádza z obcí Pukanec a Uhliská (Hontiansky región).

zdroj: archív Trhance jak párance/Dasa Simekova

Kvalita potravín je už zopár rokov veľmi diskutovanou témou na Slovensku. Mnohé potravinové škandály prinútili ľudí viac sledovať, čo konzumujú. Cítite nejaký posun v stravovaní Slovákov? Dostávate napríklad otázky, odkiaľ dovážate suroviny a aké je zloženie trhancov?

Áno, otázky ohľadom receptúry, zloženia, pôvodu surovín dostávame od zákazníkov často. Dokonca na vybraných podujatiach musíme zdokladovať, že väčšina použitých surovín pochádza zo Slovenska, čo samozrejme nie je pre nás žiadny problém. Najviac sa zákazníci zaujímajú, či obsahujú párance alergény mlieko a vajcia.

zdroj: archív Trhance jak párance/Dasa Simekova

Vedenie prevádzky v oblasti gastronómie je určite namáhavé. Čo pokladáte za najťažšie? Ako by ste zhodnotili náročnosť podnikania v tejto oblasti z hľadiska legislatívy, zákonov a iných nariadení?

Pokiaľ robíte to čo vás napĺňa, baví a máte okolo seba spoľahlivý kolektív, tak zvládnete všetko bez väčších ťažkostí. Zatiaľ sme sa nestretli s nejakým vážnym problémom, ktorý by nám spôsobila legislatíva, či nariadenia.

Myslíte si, že Trhance jak párance sa dajú robiť aj vo veľkom bez toho, aby to neubralo na kvalite produktov?

Trhance jak párance trháme ručne, nepoužívame žiadneho kuchynského pomocníka, takže treba na každú porciu čas a energiu. Presne preto, nás nenájdete na 4 miestach naraz, alebo nevyrobíme stovky porcií párancov za hodinu, ako nejaký fastfood.

zdroj: archív Trhance jak párance/Daniela Benková

V súčasnosti sa vo veľkom prezentuje zdravý životný štýl. Neohrozí tento trend váš biznis, nakoľko trhance môžeme považovať za “kalorickú bombu”?

Myslím si, že neohrozí, zákazníci si naopak veľmi cenia poctivo pripravené, tradičné jedlo. Dokonca máme v ponuke aj zdravšiu variantu, špaldové párance. Zákazníci si u nás dokonca môžu vybrať na dochutenie cukor z kokosových kvetov, javorový sirup, med, škoricu. Každý si u nás nájde to svoje. Veľkej obľube u športovcov sa tešia napríklad špaldové tvarohové párance.

O ktorú príchuť je najväčší záujem? Dostávate aj netradičné požiadavky na iné príchute?

Ťažko povedať, záujem je približne o všetky príchute rovnaký. Zatiaľ zákazníci od nás iné príchute nepýtali, tešia sa tým tradičným, ktoré mnohým pripomínajú detstvo. Radi využívajú možnosť kombinácie napríklad. polovica makových, polovica orechových.

Pridať komentár (0)