Úspešný streetfood troch Slovákov hlási tržby 1,5 milióna eur. Teraz otvorili svoj najväčší podnik
- Po úspešných prevádzkach v Žiline a Banskej Bystrici zamierili do Nitry
- Ich street food plánujú predstaviť celému Slovensku

- Po úspešných prevádzkach v Žiline a Banskej Bystrici zamierili do Nitry
- Ich street food plánujú predstaviť celému Slovensku
Marek, Pavol a Martin sa poznajú od detstva. Svoje kulinárske zručnosti pilovali najprv doma v kuchyni na indukčnom sporáku a snívali, že raz by sa toto domáce varenie mohlo pretaviť do skutočnej prevádzky. „Nikto z nás nevedel, čo to obnáša,“ smejú sa dnes pri spomienkach na začiatky.
Prvé recepty vznikali v malom prenajatom byte. „Všetky jedlá som najprv skúšal doma, v malej kuchyni. Učil som sa ich variť, aby som to potom vedel naučiť kuchárov,“ spomína Marek, jeden zo zakladateľov. Experimentovanie však malo aj svoje úskalia: „Skúšal som piecť trhané mäso 12 hodín v domácom sporáku a bolo to cítiť v celom paneláku a na oblečení ešte týždeň.“
Začiatky však neboli jednoduché. Popri hľadaní správnych receptov museli riešiť aj personálne otázky. „Nevedeli sme odhadnúť ľudí, či je to dobrý kuchár, alebo amatér a narobili sme kopec chýb,“ priznávajú otvorene.
Do podniku sa rozhodli vložiť všetky úspory, a tak stáli pred jednoduchým rozhodnutím – vzdať to alebo zabojovať. „A keďže dnes čítate tento článok, viete, ako sme sa rozhodli,“ poznamenali s úsmevom.
O tom, že koncept StreetFoodie si našiel svojich verných zákazníkov, hovoria aj čísla. Ako nám prezradili, za predošlý rok ich tržby dosiahli až 1,5 milióna eur. Väčšinu zisku však investujú do ďalšej expanzie, aby mohli značku StreetFoodie rozšíriť do nových miest.
Pandémia ako príležitosť
Paradoxne, práve pandémia im priniesla nový impulz. V čase, keď väčšina podnikov zatvárala, oni sa rozhodli expandovať.
„Keď prišla pandémia, tak všetko začalo byť natoľko depresívne, že som prišiel za kolegom Paľom Bugáňom a hovorím mu, čo ak by sme otvorili ďalší Street v Žiline. Máme kopec času, všetci sú zavretí doma, a ak nebudem niečo robiť, tak ma toto depresívne obdobie pohltí.“
A tak otvorili prevádzku v Žiline. „Našli sme budovu, ktorú si prenajímame od ľudí žijúcich v Izraeli. Ale to by bol príbeh zrejme na ďalší článok,“ podotkli so smiechom.
Prevádzkou v Nitre zabodovali
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Čím sa prevádzka v Nitre líši od ostatných?
- Čo všetko nájdeš v ich ponuke?
- V čom vidia výzvy podnikania v gastre?
- Čo plánujú do budúcna?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity