cover3
MyFish
cover 2
MyFish

V Bratislave otvorili prvý naozajstný trh s morskými plodmi. Kúpiš tu chobotnicu aj najčerstvejšie mušle v meste

  • V našom hlavnom meste vyplnili dieru na trhu
  • Dvaja bratranci spojili sily a ľuďom dovážajú tie najčerstvejšie ryby a morské plody z rôznych kútov sveta
  • V našom hlavnom meste vyplnili dieru na trhu
  • Dvaja bratranci spojili sily a ľuďom dovážajú tie najčerstvejšie ryby a morské plody z rôznych kútov sveta

Za vôbec prvým pravým trhom s morskými plodmi MyFish v Bratislave stoja bratranci Tomáš a Martin. Na začiatku svojho biznisu o rybách veľa nevedeli, nakoľko sa Tomáš venoval poisťovníctvu a Martin podnikal so športovým vybavením.

„Každý sme do toho okrem peňazí investovali aj maximum času. Museli sme sa vzdelať v tom, ako to s čerstvými rybami vôbec funguje. Činnosti i financie sme mali krásne rozdelené pol na pol. Každý sme MyFish financovali z vlastných zdrojov. Vzhľadom k tomu, že sme sa dohodli s Freshmarketom a náš projekt sa stal súčasťou tejto tržnice, ušetrili sme tým veľa financií na prípadnú rekonštrukciu priestoru a vybudovanie potrebného zázemia.“

Tomáš tvrdí, že v MyFish majú jasné pravidlo – nepredať ľuďom nič, čo by oni sami nezjedli. Ako však zaručiť čerstvosť morských plodov v centre Bratislavy?

zdroj: MyFish

Do prevádzky mladých podnikateľov dovážajú ryby 3- až 5-krát týždenne v menšom množstve. Mnohí ľudia si u nich už zvykli robiť aj pravidelné online rezervácie.

„Rezervácia majú jednu úžasnú výhodu: ráno, po ceste do práce, si vyberiete čerstvý úlovok a dáte ho do rezervácie. Popoludní sa pre rybu zastavíte, prezriete si ju, v prípade potreby aj ovoniate a kúpite. Jednoducho, máte istotu, že sa v priebehu dňa produkt nevypredá.“

zdroj: MyFish

Tomáš vysvetľuje, že súčasťou ich projektu bola aj podrobná analýza trhu s čerstvými rybami v Bratislave. Myslí si, že sa im podarilo vyplniť medzeru. Do karát im hrala aj skutočnosť, že v Bratislave, v čase ich otvorenia, príliš vysoký štandard v čerstvých rybách nebol.

Zároveň priznáva, že začiatky biznisu neboli celkom bez strachu.

„Vo chvíli, keď do podnikania dávate svoje peniaze a čas, myslím, že sa nedá s istou povedať, že sa nebojíte. V mojom prípade to bolo vôbec prvé podnikanie, takže nervózny som určite bol. Na druhej strane, bol som presvedčený, že to, čo robím, je naozaj dobrý nápad.“

zdroj: MyFish

Treba povedať, že predaj produktov, aké majú v ponuke Tomáš a Martin, dá poriadne zabrať. Musia sa vždy snažiť nájsť tie absolútne najrýchlejšie cesty, ako dostať morské plody k zákazníkom.

zdroj: MyFish

Pri sladkovodných rybách to nie je taký problém, nakoľko pochádzajú zo Šumavy a už deň po výlove sú v Bratislave. 

Naopak, pri morských rýb je proces zložitejší a trvá asi 2 až 5 dní. Majú dokonca partnera, ktorý na základe ich dopytu ryby nakupuje priamo na burzách a rybích platformách. Následne zabezpečuje prepravu do Bratislavy.

zdroj: MyFish

„Sme denne v kontakte a neustále objednávame, riešime aktuálnu ponuku, ceny a množstvá. Jednotlivé procesy sa však líšia. Máme v ponuke ryby z menších rybárskych lodí, ktoré k nám putujú z prístavov ako je napr. Concarneau alebo Guilvinec, cez tržnicu Rungis v Paríži. Na druhej strane, Indický oceán pristáva vo Frankfurte a potom putuje chladiacimi autami až k nám.“

zdroj: MyFish

Ďalší sortiment rýb jazdí z Padborgu na hranici Dánska a Nemecka, kde sa prekladajú niektoré ryby zo severu. Po celú dobu transportu musí byť dodržiavaná správna teplota (0 až 2 °C), ryby sú uložené v polystyrénových boxom pod ľadom. Produkty, ktoré „lietajú“, majú zase v boxoch špeciálne chladiace kapsule, pretože ľad do lietadla nesmie.

zdroj: MyFish

Ako zákazník dostaneš ryby zabalené do špeciálneho papiera a k dispozícii budeš mať aj tašku s ľadom, termo tašku, prípadne polystyrénovou debničku s ľadom na dlhšiu cestu.

Ceny nevyhovujú všetkým

Tomáš priznáva, že občas sa niekomu nepáčia vysoké ceny rýb a morských plodov. Vysvetľuje ale, že u nich sú ceny ovplyvnené najmä rýchlym transportom a častejším objednávaním malých množstiev.

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

'

Najnovšie