V Bratislave vznikol podnik s najpálivejšími krídelkami na Slovensku. Recepty si vymýšľajú sami a Slováci ich milujú

  • V Bratislave vzniklo Krídelkovo – reštaurácia zameraná najmä na rozvoz, ktorá však krídelká pripravuje úplne inak
  • Otvoriť biznis počas koronakrízy je riskantné, ale dobré nápady majú ľudia radi a podporujú ich
  • Krídelkový podnik v srdci Bratislavy má do budúcnosti ambiciózne plány
Krídelkovo
Matúš Majer / Startitup / visitbratislava
  • V Bratislave vzniklo Krídelkovo – reštaurácia zameraná najmä na rozvoz, ktorá však krídelká pripravuje úplne inak
  • Otvoriť biznis počas koronakrízy je riskantné, ale dobré nápady majú ľudia radi a podporujú ich
  • Krídelkový podnik v srdci Bratislavy má do budúcnosti ambiciózne plány

Bratislavčania sa konečne dočkali a na Námestí slobody sa v decembri otvoril nový podnik špecializovaný na kuracie krídelká. Krídelkovo tak funguje len niečo vyše mesiaca, aj napriek tomu má za sebou už množstvo vybavených objednávok. Ako hovorí majiteľ Krídelkova Michal Hamaš, jeho krídelká sú zdravé, domáce a bez lepku. Pre mäsožrútov a častokrát aj poriadne pálivé.

Špecialitou Krídelkova je aj výber 15 druhov domácich omáčok, ktoré dodajú krídelkám tú správnu chuť a pikantnosť, pričom tie najpálivejšie sú iba pre tých najväčších odvážlivcov.

zdroj: Startitup / Matúš Majer – Krídelká so zemiakovými lyžičkami a smotanovým dipom, aby sa čiastočne neutralizovala pikantná chuť omáčky.

Tajomstvo úspechu je v omáčkach

Najdôležitejšou surovinou v recepte na krídelká je podľa Hamaša bezpochyby omáčka. Klasický recept na krídelká je pripraviť mäso na panvici alebo vo fritéze a potom si ho namáčať do omáčky. Michal Hamaš však tvrdí, že sa to dá aj lepšie. Takýto recept totiž znamená, že krídelká rýchlejšie vysychajú a ich chuť sa znehodnotí.

Príprava krídeliek v Krídelkove je však niečo úplne nové – krídelká sa najprv predvaria vo vode, ochutenou soľou a cesnakom. Následne sa fritujú v oleji, aby boli chrumkavé na povrchu. Posledný krok je naloženie krídeliek priamo do omáčky – kým krídelká prídu priamo k zákazníkovi na stôl, omáčka prenikne do celého mäsa. Výsledok tak nebude suchý, ale šťavnatý a chutný.

Krídelkovo má v ponuke 15 druhov omáčok – od klasických ako teriyaki či BBQ, až po extra pikantné ako Mango neolit či Dračí dych.Naše omáčky začínajú byť štipľavé až pri čísle 7 – teda sweet-chilli, ale to sú tiež iba zľahka. Najextrémnejšia je Dračí dych, ktorú nezvládne naozaj každý,“ smeje sa Michal. Hneď na to však hovorí o štamgastoch, ktorí si Dračí dych objednávajú päťkrát do týždňa.

zdroj: Startitup / Matúš Majer – Krídelkovo má v ponuke kuracie a morčacie krídelká s batátmi, zemiakovými lyžičkami alebo coleslaw šalátom. Všetky jedlá majú aj dip a stopkový zeler a mrkvu.

Nový koncept v Bratislave

Mnoho Slovákov si krídelká spája s fastfood značkami, kde ich z fritézy vyťahujú do pár minút po zadaní objednávky. Krídelkovo však svoje jedlo dopredu pripravené nemá, každá objednávka sa totiž varí špeciálne na prianie zákazníka. 

Ako hovorí Michal Hamaš, Krídelkovo je bistro a nie fastfood. „Ďalším rozdielom je to, že my neponúkame polotovary – žiadne jedlo nie je dopredu pripravené.“ Krídelkovo je tak jedno z mála miest v hlavnom meste, kde sú krídelká skutočne čerstvé.

Takmer všetky suroviny v Krídelkove pochádzajú zo Slovenska – od mäsa, zemiakov, až po niektoré suroviny do omáčok. „My ideme hlavne po kvalite. Vieme kúpiť kvalitné suroviny aj na Slovensku a to je tá pridaná hodnota, ktorú máme radi a ponúkame ju,“ vysvetľuje svoj unikátny koncept Michal. 

zdroj: Startitup / Matúš Majer – V ponuke majú aj grilovaný kurací popcorn, ktorý je čoraz viac obľúbenejší medzi zákazníkmi.

Donáška je samozrejmosťou

Krídelkovo momentálne funguje na osobný odber na ich prevádzke na Námestí Slobody, na Bistro.sk a prostredníctvom ich súkromnej donáškovej služby.

Zákazníci si môžu vybrať z ponuky samostatné krídelká vrátane omáčky a dipu. Pre náročnejších ponúka Krídelkovo combo varianty so zemiakovými lyžičkami alebo batátovými hranolkami či šalátom coleslaw a nápojom. V rámci mäsa sú na výber nielen kuracie, ale aj morčacie krídelká.

Dvaja kuriéri momentálne doručujú v rámci Bratislavy, ale aj okolia či vzdialených štvrtí, ako sú Devínska Nová Ves, Ivanka pri Dunaji, Zálesie, Malinovo či Bernolákovo. Samotné doručenie pritom trvá maximálne hodinu od zadania objednávky.

Postupom času plánuje Michal využiť aj iné možnosti donáškových služieb ako Bolt, Wolt a iných partnerov, ale aj rozšírenie Krídelkova do iných miest na Slovensku, keďže je o značku veľký záujem. „Budeme sa snažiť ponúknuť našim zákazníkom alternatívu do všetkých miest, kde budú mať zdravé a chutné krídelká, za výhodnú cenu a sa budú k nám veľmi radi vracať,“ dodáva Michal Hamaš. Nevylučuje ani franšízu.

Nápad sa realizoval až po 10 rokoch 

Grilované alebo vyprážané krídelká si zamilovala takmer každá kultúra. Na gastroscénu prišli v 60. rokoch v USA, kedy zažili najväčšiu slávu a dopyt na turnajoch amerického futbalu. Odvtedy sa rozšírili takmer do každej prevádzky a mnoho ľudí na ne nedá dopustiť.

Michal začal prvýkrát uvažovať o otvorení bistra s grilovanými krídelkami už v roku 2010. Vtedy na Slovensku nikto s ničím podobným nepodnikal – Michal však v tom čase nemal dostatok odvahy začať pracovať vo food biznise a nápad bol neustále iba v jeho hlave.

V samotnom gastrosegmente je však Michal omnoho dlhšie – jeho náplňou práce v minulosti boli predaj a distribúcia gastro vybavenia. Vie tak presne, ako podniky fungujú, no riadenie si začal na vlastnú päsť skúšať až teraz.

Aj vďaka rokoch v stovkách prevádzok si uvedomil, čo na slovenskej gastroscéne chýba. Koronakríza a lockdown dodali Michalovi odvahu realizovať jeho nápad Krídelkova a začal podnikať. Vďaka tomu mohli Bratislavčania v decembri 2020 prvýkrát ochutnať krídelká z jeho prevádzky.

zdroj: Startitup / Matúš Majer - Majiteľ Michal Hamaš.

zdroj: Startitup / Matúš Majer – Ku každej objednávke pridávajú aj stopkový zeler a mrkvu na zneutralizovanie pikantnej chuti.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech