V bratislavskom lese si postavili netradičný dvojdom, ktorý zaujme hneď na prvý pohľad

  • Návrh dvojdomu vznikol pod rukami známej architektonickej firmy Architekti.sk
  • Netradičný dvojdom sa nachádza v bratislavskom Lamači a obývajú ho dve spriatelené rodiny, ktoré sa rozhodli, že chcú žiť spolu
zdroj: Tomáš Manina
  • Návrh dvojdomu vznikol pod rukami známej architektonickej firmy Architekti.sk
  • Netradičný dvojdom sa nachádza v bratislavskom Lamači a obývajú ho dve spriatelené rodiny, ktoré sa rozhodli, že chcú žiť spolu

Návrh dvojdomu vznikol pod rukami známej architektonickej firmy Architekti.sk. S myšlienkou spoločného bývania prišli dve spriatelené rodiny, ktoré sa už pomaly rozrastali a začali prehodnocovať, že by si vedeli predstaviť spoločné bývanie na jednom mieste. Ráno vodiť deti do školy, na jeseň zbierať lístie a cez zimu stavať snehuliakov na spoločnej záhrade.

Tá sa nachádza v lese na svahovitom pozemku v bratislavskom Lamači. Veľa ľudí by si nevedelo predstaviť zdieľať spoločný priestor v tak malej komunite. Tento dom je však iný.

Vzájomný rešpekt a zachovanie súkromia ostalo. Deti, ktoré spoločne rastú na spoločnej záhrade nevnímajú hranice,“ informovala skupina architektov o zámere projektu.

zdroj: Tomáš Manina

Dom sa nachádza v rekreačnej oblasti, kde sa miešajú trvalo bývajúci a rekreační obyvatelia. Na miesto vedie úzka a strmá asfaltová cesta lemovaná tichými a vysokými dubmi, borovicami a košatými hrabmi. Na pozemku sa nachádzajú štyri duby a jeden hrab vo veku okolo sto rokov.

Zaujímavosťou je, že práve tieto listnaté unikáty požadovali noví majitelia pozemku nechať a prispôsobiť im tak celý architektonický návrh.

zdroj: Tomáš Manina

zdroj: Tomáš Manina

Okná sú očami domu

Dom sa prispôsobil zapustením jedného podlažia do zeme, preto sa môže zdať, že z ulice pôsobí nižšie. Nadzemné podlažie dopĺňa podkrovie presvetlené 4-metrovými svetlíkmi s výhľadom do koruny stromov.

Pod svetlíkmi sa nachádza drevené otvorené schodisko, ktoré prepája uličné podlažie s izbami so spodným podlažím, ktoré tvorí srdce domu – dennú zónu. Bývanie v lese je v Bratislave vzácnosťou, preto architekti okná zväčšili na maximálnu možnú mieru.

zdroj: Tomáš Manina

„Vstup do horného domu a aj terasy denných zón sa napasovali na výšku stromov. To nakoniec viedlo k rozdeleniu záhrady do troch výškových úrovní, ktoré napomáhajú intimite a zónovaniu funkcií,“ hovoria ďalej o projekte architekti.

Ako sami uviedli, domy sú ultra nízko energetické, vysoko akumulačné a bez použitia rekuperácie či klimatizácie. Sú orientované na veľké solárne zisky, čo minimalizuje nároky na energie v zimnom období. Do budúcna sú pripravené na napojenie fotovoltaických článkov tak aby boli energeticky sebestačné.

zdroj: Tomáš Manina

zdroj: Tomáš Manina

Odpadová voda sa čistí v samostatných čistiarňach umiestnených v záhradách. Vyčistená voda spolu s dažďovou sú vyvedené do vsakovacích studní v záhradách, ktoré sa dajú prerobiť na nádrže.

Tienenie v lete zabezpečujú koruny stromov. Fasáda z cédrového dreva dobre vzdoruje prostrediu lesa, pôsobeniu húb a zároveň pôsobí prirodzene. Hliníková strecha je zas odolná voči vplyvom prostredia, padania žaluďov z veľkej výšky a tiež pomáha udržať prijateľnú teplotu v podkroví počas leta.

zdroj: Tomáš Manina

zdroj: Tomáš Manina

Dva domy, dva vstupy

Každý dom má samostatný súkromný vstup, ktorý vedie do stredného podlažia, kde sa nachádzajú nočné časti s výhľadom do troj-úrovňovej záhrady. Nočná časť každého domu obsahuje vstupný priestor so šatníkom, troma spálňami, ktoré zaberajú celé juhozápadné priečelie, jednu spoločnú kúpeľňu a schodisko.

Denné časti sú zapustené v teréne a úplne otvorené juho-západnou fasádou do záhrady a okolitého lesa. Do dispozície je zapustená prekrytá časť terasy, ktorá tvorí súkromný vonkajší priestor.

zdroj: Tomáš Manina

Pod skladom s plochou strechou je práčovňa a wc. Podkrovie každého domu je multifunkčným loftom pre rodinu s hosťovskou izbou a kúpeľňou.

Priestor podkrovia sa bude prispôsobovať potrebám rodiny, aktuálne je to herňa pre deti, priestor na maľovanie alebo stavanie autodráhy,“ dodávajú architekti.

zdroj: Tomáš Manina

zdroj: Tomáš Manina

Podlažia prepája otvorené schodisko so severným svetlíkom. Priestor slúži ako domáci komunikátor, galéria, prirodzený svetlovod pre dennú a vstupnú časť, tiež regulátor teploty.

V interiéroch je použitá kombinácia bielených pohľadových betónov na stropoch, masívneho dreva a vlnených kobercov na podlahách, dubových dýh a matných bielych laminátov na stenách a nábytkoch.

zdroj: Tomáš Manina

zdroj: Tomáš Manina

Zdroj: Architekti.sk, Tomas Manina

Najnovšie video