V historickom dome si otvorili reštauráciu, akú inde nenájdeš. Ľudia sem cestujú z rôznych kútov Slovenska

  • Reštaurácia Starý Dom má bez pochýb svoje genius loci
  • Jedlá tu pripravujú pomocou modernej metódy sous-vide
Na snímke je tím reštaurácie Starý Dom.
Na snímke je tím reštaurácie Starý Dom, Starý Dom
  • Reštaurácia Starý Dom má bez pochýb svoje genius loci
  • Jedlá tu pripravujú pomocou modernej metódy sous-vide

Michal Rímeš a jeho manželka Barbora Rímeš sú ostrieľaní podnikatelia, ktorí sa už roky pohybujú v reštauračnom biznise. Dlhodobo sa venujú nielen gastronómii, ale aj usporiadaniu podujatí, no najmä svadieb. Zároveň prevádzkujú populárnu reštauráciu Starý Dom, ku ktorej neskôr pribudla aj kaviareň Staré Časy.

Reštaurácia Starý Dom v sebe ukrýva gastronomický zážitok, výborné domáce víno, ako aj množstvo historických spomienok. Pamiatkovo chránený dom zo 17. storočia sa nachádza v centre kráľovského mesta Modra a väčšinu ľudí nadchne svojím historickým kameninovým vzhľadom.

Reštaurácia Starý Dom sa pýši prepojením tradičných slovenských receptov a moderných gastronomických prvkov.

Jeho názov vznikol desiatky rokov dozadu, navyše Barbora sa v dome hrávala už ako malá. Ohúrila ju historická stavba, čo neskôr viedlo k rekonštrukcii domu a taktiež vzniku lokálnej Vinárne Ludvik. Nájdeš tu rodinné vínna, pestované v Malokarpatskej oblasti, ktoré už získali desiatky vzácnych ocenení naprieč európskymi súťažami. 

Degustovať ich môžeš priamo v Starom Dome, v takmer 400-ročnej klenbovej pivničke, bývalej prešovni, ktorá je spojená s archívom vín. Zároveň je dušou domu a pýchou majiteľa.

Víno s najvyšším ocenením

Víno Ludvik je rodinné vinárstvo Ludvika Žofiaka, ktoré bolo založené už v roku 1989 s vlastnými vinohradmi v Modre. Orientuje sa na výrobu neskorých zberov, výberov z hrozna, ľadových a slámových vín. Jeho tím obhospodarujem 10 hektárov vinohradov v Modre, v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Ich vinohrady sa nachádzajú na teplých juhovýchodných svahoch Malých Karpát, v kamenistej pôde, s veľkou potrebou celoročnej ručnej a namáhavej práce. Ich Vína z ich produkcie majú certifikát Chráneného označenia pôvodu, získali množstvo zlatých medailí, dostali sa do Národného Salónu Vín SR a aj do zoznamu 1 000 najlepších vín sveta v Paríži Vins du Monde. V roku 2022 získali najvyššie ocenenie „Best Wine from Slovakia“ na medzinárodnej výstave v Lyone vo Francúzsku za Veltlínske zelené Barrique s počtom bodov 95 zo 100.

„Dizajnom sme sa snažili zachovať pôvodný štýl objektu a prepojiť ho s novými trendami v gastronómii. Vynikáme v tom, že sme rodinná firma, ktorá pôsobí na trhu už veľa generácií,“ objasňuje Barbora.

„Naša prevádzka sa nachádza v malebnom mestečku, kde máme stálu klientelu, milých pohodových ľudí. Takisto v lete sme rekreační, pretože je mesto navštevované aj turistami. Nad odchodom zo Slovenska a štarte podnikania v zahraničí sme neuvažovali, pretože sme v Modre vyrástli, aj keď sme obaja s manželom pôsobili vo svete, vedeli sme, že to všetko, čo sme sa naučili, prenesieme sem.“

Tradičná kuchyňa s moderným nádychom

Michal a Barbora si v roku 2012 zobrali pod svoje krídla miestnu vináreň, ako aj celý dom. Treba spomenúť, že Michal je prvotriedny kuchár, ktorý tu vniesol do tradičnej kuchyne množstvo moderných gastronomických trendov a zakladá si na kvalite a čerstvosti lokálnych surovín. Jedlá, ktoré vypúšťa z kuchyne, vynikajú najmä svojou sezónnou ponukou či nevšedným zmrzlinovým cateringom.

„V reštaurácii Starý Dom kladieme dôraz na podporu slovenských výrobcov a farmárov. Jedálny lístok zahŕňa výber najobľúbenejších jedál našich zákazníkov, ale aj špeciality našich špičkových kuchárov.“

Nie je to tu ale len o jedle. V roku 2013 sa v Starom Dome podarilo zorganizovať prvú svadbu. Netradične poňatá udalosť v záhradnom altánku učarovala nielen svadobčanom, ale aj samotným majiteľom reštaurácie.

Od toho momentu sa z reštaurácie Starý Dom stal obľúbený priestor na organizovanie originálneho svadobného dňa mnohých neviest a ženíchov, ktorí sú sem ochotní cestovať z rôznych kútov Slovenska.

Keď sa reštaurácia dobre rozbehla, jasnou voľbou sa stalo jej doplnenie o kaviareň, ktorá sa tu vyslovene žiadala. Aj keď sa im ju podarilo otvoriť, priznávajú, že si museli prejsť náročnou byrokraciou na slovenských úradoch.

Teraz je ich hlavným cieľom udržať Staré Časy v takom štádiu ako pred pandémiou. „Pandémia COVID-19 ovplyvnila celý chod prevádzky, bolo to priam likvidačné,“ konštatuje Barbora a dodáva, že v dnešnej dobe je najjednoduchšie vytvoriť podnik, ale problém je nájsť kvalifikovaný personál.

Tým, ktorí by v našej krajine radi podnikali, radia, aby sa predovšetkým vyzbrojili trpezlivosťou a robili ich prácu s láskou.

V neposlednom rade treba brať na vedomie skutočnosť, že v tomto obore nemožno očakávať klasickú pracovnú dobu od deviatej do piatej. „Je to veľmi náročné, pretože ak človek chce, aby niečo fungovalo, treba byť pritom stále,“ uzatvára Barbora.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá