Vedci zistili, čo spôsobuje konzumácia umelých sladidiel
- Na internete na nás z každého rohu vyskakujú rôzne reklamy na nápoje a potraviny s nulovým obsahom cukru. Ten však pre ideálnu chuť potraviny musí byť niečim nahradený, a to "niečo" sú umelé sladidlá. Napriek tomu, že sa pre mnohých zdajú ako lepšia alternatíva, to podľa najnovšej štúdie nie je celkom pravda.
- Na internete na nás z každého rohu vyskakujú rôzne reklamy na nápoje a potraviny s nulovým obsahom cukru. Ten však pre ideálnu chuť potraviny musí byť niečim nahradený, a to "niečo" sú umelé sladidlá. Napriek tomu, že sa pre mnohých zdajú ako lepšia alternatíva, to podľa najnovšej štúdie nie je celkom pravda.
Podľa štúdie publikovanej v časopise Cell Metabolism môžu umelé sladidlá v kombinácii s nizkosacharidovou diétou zvýšiť celkovú spotrebu potravy.
Toto zistenie rozširuje predchádzajúci výskum, ktorý vysvetľuje, prečo umelé sladidlá zvyšujú pocit hladu v prípade, ak je ich konzumácia chronická.
Štúdiu vedie centrum Charlesa Perkinsa na Univerzize Sydney a Škola enviromentálnych a životných vied. Predmetom štúdie bolo nastavenie diéty s rôznym obsahom sacharidov a sladidiel pre ovocné mušky, čiže ide o štúdiu vykonanú na zvieratách, NIE na ľuďoch.
U mušiek, ktoré konzumovali umelé sladidlá spolu s nízkosacharidovou diétou, bol zaznamenaný okamžitý nárast príjmu potravy. Tento nárast sa menil v závislosti od dávky sladidiel.
Avšak, predchádzajúca štúdia taktiež uviedla, že konzumácia umelého sladidla s vyššou hladinou uhľohydrátovej stravy skutočne potlačila príjem potravy, a preto môže pomôcť znížiť spotrebu kalórií. Tieto výsledky sa však viac nezopakovali. U mušiek, ktoré konzumovali vysokosacharidovú stravu a vyššie dávky sladidiel, sa príjem potravy neznížil.
Sú pre nás umelé sladidla naozaj škodlivé?
Greg Neely, vedúci výskumník a docent na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Sydney, sa k predmetnej štúdií vyjadril:
„Skresľovanie vnímanej energetickej hodnoty potravín manipuláciou príjmu sladkostí umelými sladidlami a duchocovadlami má v týchto štúdiách na zvieratách neočakávané dôsledky.“
„Aj keď sa pôvodne považovali umelé sladidla za neškodné, nárast rôznych štúdií ukazuje spojenie medzi umelými sladidlami, hladom a príjmom potravy.“
„Aby sme plne pochopili vplyv umelých sladidiel na celkové zdravie človeka, potrebujeme systematické skúmanie týchto účinkov na metabolizmus.“
Predchádzajúce výskumy tímu Univerzity Sydney na muchách a myšiach odhalili chronickú spotrebu umelých sladidiel a zvýšené pocity hladu kvôli komplexnej neurónovej sieti, ktorá hovorí zvieraťu, že neprijali dostatok energie.
zdroj: sciencealert.com