Vo Viedni na jeho kávu stoja ľudia v radoch. Vychutnať si ju môžeš už aj v Bratislave

  • Na kávu z okienka Fenster vo Viedni stoja rady
  • Majiteľ Sasha otvoril pobočku aj v Bratislave
  • Ponúka kávové špeciality z Panamy a Brazílie
  • V ponuke bude mať aj kávu Geisha Panama, ktorej kilo stojí okolo 350 eur
zdroj: archív Startitup
  • Na kávu z okienka Fenster vo Viedni stoja rady
  • Majiteľ Sasha otvoril pobočku aj v Bratislave
  • Ponúka kávové špeciality z Panamy a Brazílie
  • V ponuke bude mať aj kávu Geisha Panama, ktorej kilo stojí okolo 350 eur

„Ak ste ochutnali našu kávu, môžete byť hrdí. Mali ste možnosť ochutnať tú najlepšiu kávu sveta,“ hovorí majiteľ, ktorého nájdete v kávovom okienku Fenster na Sedlárskej ulici v Bratislave. Práve u nich máš možnosť ochutnať kávu Geisha Panama, ktorej kilo sa predáva za 350 eur. Káva je prvotriednej kvality a vyhráva ocenenia po celom svete. Porcia tejto kávy sa pohybuje okolo 18 eur.

Fenster/Startitup
zdroj: Fenster/archív Startitup

Káva tretej vlny

Fenster Café je moderný obchod s kávou tretej vlny, kde sa káva podáva cez malé okno. Majiteľ Sasha, ktorý väčšinu času pripravuje kávu, sa baristickému umeniu učil v najlepších kaviarňach pod vedením Gwylima Daviesa, víťaza Majstrovstiev sveta baristov. Sasha bol jedným z finalistov rakúskeho šampionátu Barista 2016 a získal tretie miesto.

Sasha_Startitup
zdroj: Sasha/archív Startitup

Má bohaté skúsenosti s výrobou kávy, sleduje rôzne spôsoby prípravy kávy a aj nové recepty. „Sústredíme sa na najnovšie trendy a neustále vytvárame vlastné nové recepty. Snažíme sa, aby každý dúšok našej kávy bol bezchybný a jedinečný chuťovým zážitkom. Káva je moja vášeň a veľká časť môjho života,“ vyjadril sa stále usmievavý majiteľ.

Fenster_Startitup
zdroj: Fenster/archív Startitup

„Tretia vlna robí z kávy umenie a je porovnateľná s výberovým vínom. V prípade výberových vín riešite odrodu, zloženie pôdy, spôsob kvasenia, ale aj materiál korku. Podobne je to aj pri káve,“ vyjadril sa barista a vzápätí dodal, že Geisha, ktorá bude dostupná už zajtra je vo Viedni neustále vypredaná. „Ochutnať tieto kávy je ako okno do úplne nového sveta,“ poznamenal.

Sasha_Startitup
zdroj: Fenster/archív Startitup

Kvalita na prvom mieste

„Skúmame všetky jej vlastnosti, pričom nejde len o to, že káva je zo špecifickej farmy, ale je aj zbieraná ručne. To zaručuje, že sú privezené len zrelé zrná bez kazov. Táto káva je pražená odlišným spôsobom, aby vynikli jej špecifické chute,“ vyjadril sa majiteľ, ktorého zastihneš v bratislavskom okienku každý deň. Tvrdí, že len tak dokáže zistiť, čo zákazníci chcú, potrebujú a ako reagujú na ponuku.

Vnútorná časť kaviarne je vyhradená len pre baristu, zatiaľ čo zákazníci si výberovú kávu môžu vychutnať vonku. „Take away systém mi vyhovuje, pretože sa môžem naplno sústrediť na kvalitu kávy a nestarať sa o ďalší servis. Som zástancom toho, že jednoduchý prístup je najlepší,“ usmieva sa Sasha, ktorý žije vo Viedni, ale pochádza z Ukrajiny. Do Bratislavy dochádza každý deň.

Fenster_Startitup
zdroj: Fenster/archív Startitup

Kávové špeciality

Kaviareň má v ponuke niekoľko jedinečných kávových špecialít. Okrem výborného espressa ponúka Fenster aj chutné kávové nápoje ako je espresso-tonic, alebo káva podávaná v zmrzlinovom kornútku. Kornútky sa vyrábajú na Slovensku a čokoláda patrí k najkvalitnejším čokoládom vo Francúzsku. Recept na kornútky patrí majiteľovi Sashovi a Slováci ich vyrábajú výlučne preňho.

„Ďalšou našou špecialitou je, že kaviareň používa iba čerstvé organické mlieko, ktoré ponúka dokonalú chuť,“ vyjadril sa majiteľ, ktorý sa o praženie kávy stará sám vo svojej vlastnej pražiarni.

Fenster_Startitup
zdroj: Fenster/archív Startitup

Na zákazníkoch nešetria

Každá káva, ktorú Sasha servíruje zákazníkom, je dvojitá. Za príjemné ceny teda budete mať 18 gramov kávy, ktorá je skutočným zážitkom. Po lete prejde okienko na zimný režim. Po ľadovom lete sa tak môžeš tešiť na hrejivú kávovú zimu.

Fenster/Startitup
zdroj: Fenster/archív Startitup

Najnovšie video