Výzva Slovákov vláde: Zatvorte veľké firmy a nepáchajte „genocídu“ na obchodoch, službách a gastre

  • Na základe výzvy ministra zdravotníctva Mareka Krajčího iniciatíva 10 pre gastro navrhuje riešenie aktuálnej krízy na Slovensku
  • Podľa členov iniciatívy je nevyhnutné zastaviť šírenie vírusu tam, kde sa ozaj vyskytuje a nie len páchať „genocídu” na slovenských malých prevádzkach, ktorá nič nerieši
copp
Facebook/sympl.food
  • Na základe výzvy ministra zdravotníctva Mareka Krajčího iniciatíva 10 pre gastro navrhuje riešenie aktuálnej krízy na Slovensku
  • Podľa členov iniciatívy je nevyhnutné zastaviť šírenie vírusu tam, kde sa ozaj vyskytuje a nie len páchať „genocídu” na slovenských malých prevádzkach, ktorá nič nerieši

Podľa slov člena iniciatívy, podnikateľa a majiteľ reštaurácie Sympl v Banskej Bystrici, Viliama Pavlovského, vláda len tvrdo likviduje malých podnikateľov. Kompetentných preto vyzýva, aby boli aspoň na dvadsať dní zatvorené všetky firmy na Slovensku, ktoré zamestnávajú 100 a viac zamestnancov.

Iniciatíva pripomína, že v týchto prevádzkach je dokázateľne vysoký predpoklad nekontrolovateľného šírenia vírusu. Nasvedčujú tomu aj skúsenosti priamo z praxe, z prostredia veľkých firiem.

V Bratislave otvorili reštauráciu, aká tu dlho chýbala. Ich hitom je produkt, aký bežne neochutnáš

Situácia sa nerieši dlhé mesiace

Od 15. októbra je v našej krajine obmedzený cestovný ruch, zatvorené interiéry gastro prevádzok. Navyše od 21. decembra minulého roka sú zatvorené aj všetky malé obchodné prevádzky a prevádzky služieb. „Tieto veľmi striktne dodržiavali epidemické opatrenia a mali minimálny vplyv na šírenie vírusu,“ prizvukuje tím iniciatívy 10 pre gastro.

Autori výzvy konštatujú, že ich tvrdenie potvrdil aj Úrad Verejného Zdravotníctva, ktorý sa vyjadril, že v reštauráciách bolo nakazených počas celej pandémie len 20 osôb. „Po drastických obmedzeniach voči prevádzkam ale nekleslo šírenie vírusu, naopak, čísla neustále rástli a vírus sa šíril a šíri úplne niekde inde,“ hovorí Pavlovský.

Snažíš sa podporiť svoje obľúbené podniky?

Lockdown podľa iniciatívy platí len pre časť spoločnosti, ktorá tým trpí. Druhá časť, ktorá funguje štandardne, paradoxne vírus šíri ďalej a ekonomicky prosperuje. „Okrem toho, že to nie je spravodlivé, nie je tu preto ani žiadna nádej, že sa niečo zmení a že sa podarí šírenie vírusu spomaliť.“

Ortieľ o zatvorení reštaurácií je asi definitívny. A my všetci máme zajtra príležitosť vychutnať si POSLEDNÚ VEČERU vo…

Posted by sympl.food on Tuesday, October 13, 2020

 

 

Rovnaký názor majú aj analytici z Inštitútu Istro Analytica: „Aj naďalej pretrváva absurdná situácia, v ktorej je ľuďom bránené sa stretávať s najbližšou rodinou. Deti nechodia do školy a športovci nemôžu trénovať ani na vonkajších plochách, ale zároveň naplno fungujú podniky, v ktorých sa intenzívne stretávajú tisíce ľudí dochádzajúcich denne do práce z desiatok dedín a miest.“ 

Ako to dnes vyzerá v praxi?

Viliam Pavlovský pre lepšie vykreslenie situácie uvádza príklad z praxe, kedy do firmy príde každých 5 minút autobus s minimálne 40 osobami z okolia. Následne sa týchto 40 ľudí vo výrobe stretne s ďalšími 300 ľuďmi.

Potom idú na obed, kde sa stretnú s ďalšími, nasleduje poobedná cigareta a káva. Po práci idú všetci domov a majú kontakt so svojimi rodinami. Na druhý deň ich rodinní príslušníci opäť idú autobusom do ďalších fabrík. Takto vie podľa Pavlovského jeden nakazený rozšíriť nákazu do 48 hodín – medzi približne 1 520 ďalších.

zdroj: Dirty Burger

 

„Takisto nie je žiadnym tajomstvom, že v kolektíve 300 a viac osôb sa veľmi ťažko kontroluje striktné dodržiavanie epidemiologických opatrení. Minister financií zverejnil, že zastavenie týchto firiem by nás stálo jednu miliardu eur. Ale ak necháme zatvorené všetky malé prevádzky ďalšie mesiace, rovnako sa môže škoda vyšplhať na miliardy. A množstvo ľudí sa ocitne na hranici chudoby a bez práce,“ objasňuje majiteľ gastro prevádzky.

Poukazuje tiež na neustále zastrašovanie štátnymi orgánmi ohľadom platenia povinných nedoplatkov, na ktoré malí podnikatelia už nemajú kde vziať financie. Podľa jeho názoru sa takto zničili fyzicky aj psychicky desiatky tisíc ľudí.

„Zničili sa ich životy, sny, nádeje a to len preto, aby veľké, väčšinou zahraničné firmy mohli nerušene bohatnúť aj počas pandémie.“

Prepichli mu gumy a po zamestnancoch mu hádzali olovené guličky. Jeho „špinavé“ burgre však Košičania milujú

Myslí si tiež, že financovaním plošného testovania, prevažne kvôli nutnosti preukazovať sa v zamestnaní negatívnym testom, vláda priamo šírenie vírusu v týchto firmách aj finančne podporuje. 

Poukazuje na skutočnosť, že negatívny výsledok antigénoveho testu ešte neznamená, že človek je negatívny či infekčný. Nemusí to platiť ani v momente testovania a už vôbec nie počas nasledujúcich siedmich dní „platnosti“ tohto testu. Ľudia však podľa Pavlovského nadobúdajú nesprávny dojem o opaku a tým situáciu podceňujú a sú menej ostražití.

Bistronomy
zdroj: Bistronomy

Toto tvrdenie potvrdzujú aj slová expertov z projektu Dáta bez pátosu: „Rozumieme, že niektorí sa chodíte testovať a pochopili sme aj to, že niekde je tento papierik možné získať za pár euro načierno. Vo fejk krajine je to možné a akože sa o tom nevie. Vydávať testovanie AG testami za jediný úspešný nástroj v boji s pandémiou je šialené.“

Iniciatíva vyzýva premiéra Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika SR Jána Mikasa, aby začali prijímať účinné opatrenia, ktoré zastavia šírenie vírusu.

Lekár Visolajský: Pandémiu sme nezastavili, teraz prehrávame v nemocniciach. Mocní ľudia krajiny to stále nepochopili

Zmena už v apríli?

Ak by sa všetky veľké firmy na Slovensku na tri týždne zatvorili, striktne by sa kontrolovalo dodržiavanie tohto opatrenia všetko by sa mohlo podľa iniciatívy vrátiť do normálu už začiatkom apríla. Bolo by však stále nutné zavedenie karantény, po prekročením hraníc našej krajiny.

Iniciatíva tiež vyzýva kompetentných, aby v blízkej dobe umožnili otvorenie maloobchodný prevádzok, prevádzok gastro a iných služieb, aspoň v obmedzenom režime. Pre gastro prevádzky navrhuje iniciatíva hneď niekoľko opatrení súvisiace s ich otvorením:

Prvé týždne by boli otvorené len vonkajšie terasy, neskôr aj interiéry podľa vývoja situácie. Vstup by bol možný len na základe rezervácie resp. registrácie pre lepšie  trasovanie kontaktov. Prevádzky by mali zabezpečiť obsadenosť maximálne na úrovni 50 % kapacity priestorov. Samozrejmosťou by boli odstupy dva metre a maximálne štyri osoby pri jednom stole (mimo rodiny).

Šikovní Slováci zadarmo nahradili štát. O tejto užitočnej stránke by mal vedieť každý

Zabezpečená by bola dezinfekcia rúk, stolov a pravidelné vetranie každé dve hodiny. Boli by povinné rúška pre zamestnancov a pre hosťa respirátory FFP2 (okrem miesta a času konzumácie). Konzumácia by bola obmedzená len na sedenie. Prvé týždne iniciatíva navrhuje obmedzené otváracie hodiny, maximálne do 20:00.

Prišli o všetko

Je pravdou, že gastro prevádzky prišli nemožnosťou podnikať o veľa, mnohé o všetko. Už je to viac ako štyri mesiace a štátna pomoc, ktorá má ich výpadky kompenzovať je nedostatočná a pomalá, čo dokazuje aj prieskum o čerpaní štátnej pomoci gastro prevádzkami.

„Apelujeme na vládu, aby kompenzácie navýšila, urýchlila a rozšírila počet žiadateľov zrušením diskriminačných prvkov. A čo najskôr umožnila týmto často už ozaj zúfalým podnikateľom a ich zamestnancom a zákazníkom, aspoň čiastočne otvoriť a kompenzovať tak obrovské straty,“ dodáva Viliam Pavlovský.

Zdroje: 10pregastro.sk, Dáta bez pátosu, Istro Analytica

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK