Za donutmi od východniarov sa idú Slováci zblázniť, cestujú za nimi aj zo Žiliny

  • Farebné donuty sa stali obľúbeným dezertom Slovákov, na východe zakotvili jedny z najlepších
  • Donut Shop do budúcna plánuje expandovať aj do iných miest v krajine
Untitled design - 2021-04-14T205530.170
archív Donut Shop
  • Farebné donuty sa stali obľúbeným dezertom Slovákov, na východe zakotvili jedny z najlepších
  • Donut Shop do budúcna plánuje expandovať aj do iných miest v krajine

Šišky s dierou, teda donuty, sa stali obľúbenou pochúťkou ľudí na celom svete. Donuty sú však populárne aj na Slovensku. Na cukrárskej scéne sa s nimi akoby roztrhlo vrece, je ich čím ďalej tým viac. Kamarátske duo Drahomíra a Tomáš s nimi zakotvili na východe. „Donuty majú dlhoročnú tradíciu, hlavne v zahraničí. Aj my sme ich ochutnali mimo Slovenska a pripadalo nám ako skvelý nápad priniesť nové chute do nášho rodného mesta,“ ozrejmuje Drahomíra.

Okrem kysnutého cesta majitelia zbožňujú priam bláznivé príchute, ktoré pretavujú nielen do polevy, ale aj do náplne šišky. V Prešove donuty skutočne chýbali a Donut Shop si veľmi rýchlo získal množstvo fanúšikov nielen z mesta, ale aj z okolitých miest či dedín.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Donut Shop Prešov (@donutshoppo)

Začiatky v podnikaní v štýle pokus a omyl 

Samotný nápad otvoriť donutériu mali majitelia v hlave necelé dva roky. V roku 2019 sa im konečne podarilo do toho vrhnúť a sen zhmotniť na „sladkú“ realitu. Majitelia pre Startitup uvádzajú, že na východnom Slovensku v tom období nebol nikto s ponukou donutov a samozrejme, že sa túto medzeru rozhodli vyplniť.

Dvojica s podnikaním v gastre nemala absolútne žiadne skúsenosti. Priznávajú, že verili v úspech kvalitného ,,homemade” produktu. No hovoria, že začiatky neboli ani zďaleka jednoduché.

„Bolo to obdobie pokusov a omylov. Pracovali sme 16 hodín denne, bolo to naozaj náročne obdobie, a to nie len fyzicky, ale aj psychicky. Trvalo asi pol roka, kým sa nám podarilo docieliť takú chuť, štruktúru a vláčnosť cesta, za ktorou si budeme stáť a taktiež nám nesmierne chutí. A dnes aj naším zákazníkom, ktorí sa k nám stále vracajú. Výrobný proces však vylepšujeme neustále,“ vyjadrila sa ambiciózna podnikateľka.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Donut Shop Prešov (@donutshoppo)

Vstup na cukrársku scénu pre dvojicu predstavoval siahnutie hlboko do vrecka. Ich pôvodné odhady vstupného kapitálu však boli omnoho nižšie, napokon ich to vyšlo trojnásobne viac ako plánovali. Tvrdia, že ich to stálo všetky úspory, no nedalo sa už cúvnuť.

Donut za ani len dve eurá 

Na šiškách z Donut Shopu je jedinečná čerstvosť a vláčnosť. „Chceme osloviť zákazníka nie len ,,na oko”, ale aj skutočnou kvalitou, plnosťou, vyváženosťou chuti. Veď pekne vyzerajúci donut si kúpite raz, ale keď je aj naozaj chutný, tak sa vrátite znova a znova. Okrem toho sú unikátne aj tým, že všetky sú plnené,“ vyjadrila sa pre Startitup podnikateľka.

Cukrárske duo má dokonca vlastnú pekáreň, kde ich dennodenne vyrába vlastnými rukami. Všetky potrebné suroviny sú takisto od lokálnych výrobcov a dodávateľov. Ceny donutov sa však líšia, a to v závislosti od veľkosti či druhu. No najlacnejší a takisto aj najmenší stojí len 1,90 eur a najdrahší 3,20 eur.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Donut Shop Prešov (@donutshoppo)

Zákazníci z celého Slovenska

Konkurencia v cukrárstve je priveľká, no Prešovčania si donuty veľmi obľúbili. „Konkurenciu v cukrárstve veľmi nevnímame, keďže máme špecifický streetfood produkt. No každý konkurencia je dobrá, lebo vás posúva vpred a núti vás pracovať na lepších a lepších produktoch pre zákazníka, tvrdí Drahomíra.

Donut Shop má v Prešove dokonca dve prevádzky. Nie je vylúčené, že sa v budúcnosti objaví aj v dalšom slovenskom meste. „Boli by sme tak bližšie k naším zákazníkom, ktorí za nami neváhajú prísť až zo Žiliny, Liptovského Mikuláša, Popradu či Košíc a pochvália sa nám tým. Nesmierne si to vážime a beriem to ako ocenenie, že to robíme skutočne dobre,“ hovorí cukrárka.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Donut Shop Prešov (@donutshoppo)

Gastro v súčasnosti čelí nepriaznivej situácii, a to koronakríze. Ani donuty neboli výnimkou a aj ich ovplyvnila pandémia, a to nie v dobrom slova zmysle. Napriek tomu, že ich denne navštívi niekoľko desiatok zákazníkov, tak im tržby v prvej vlne prepadli o 70 %. Samozrejme to spôsobila znížená mobilita so strachom ľudí, keďže sa v tom čase ešte nevedelo, s čím to máme dočinenia.

V druhej vlne zas tržby klesli o polovicu, čiže 50 %. Majitelia však pevne dúfajú, že s prichádzajúcou jarou sa to už dostane do ako takého normálu.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech