Začínali v Trnave, teraz expandujú po Slovensku. Aj zo zarytých mäsožravcov urobia „závislákov“ na vegánskom jedle

  • Forky’s je koncept moderného bistra, kde sa všetko jedlo pripravuje z čisto rastlinných surovín
  • Za pár rokov sa stala táto značka lovebrandom, vďaka čomu sa teraz rozširuje naprieč mestami po celej krajine
Forky’s
  • Forky’s je koncept moderného bistra, kde sa všetko jedlo pripravuje z čisto rastlinných surovín
  • Za pár rokov sa stala táto značka lovebrandom, vďaka čomu sa teraz rozširuje naprieč mestami po celej krajine

Zakladateľom úspešného konceptu Forky’s, ktorý vznikol v roku 2015 v Brne, je Luboš Vidlička. Od začiatku bolo jeho cieľom vytvoriť sieť ďalších podnikov tak, aby sa čo najprirodzenejšie rozšírili po celom svete.

Na Slovensku otvorila značka svoju prvú kuchyňu v Trnave a to pod vedením majiteľky tamojšej franšízy – Martiny Domorákovej. Dnes už Forky’s nájdeš nielen v Brne či Trnave, ale aj v Žiline, Prešove, vo Viedni a najnovšie aj v Bratislave.

zdroj: Forky’s

V hlavnom meste sídli bistro na Páričkovej 1 pri Garni Hotel Dock, no už teraz je v príprave aj otvorenie prevádzky v Nitre.

„Záujemcovia o franšízu nás kontaktovali sami a spoločne sme si zdôvodnili, že je toto miesto pre našu značku veľmi vhodné. Na Slovensku začíname jednať s niektorými ďalšími záujemcami,“ opísal expanziu Vidlička pre Startitup.

zdroj: Forky’s

Treba spomenúť, že podnikateľa Luboša Vidličku k vytvoreniu Forky’s priviedlo poznanie o naozajstnom stave chovu, prepravy a konečnom zabití zvierat v dobe, kedy pre jednu gastro prevádzku pripravoval ponuku zo surovín od lokálnych farmárov.

Nedalo mu to a na trh sa rozhodol priniesť vlastný, poctivý koncept bistra, ktorý žne veľký úspech nielen u vegánov či vegetariánov. Ceny jedál sa tu pohybujú od 4 eur za Slivkové guľky až do 7,70 eur v prípade Sushi Bowl.

zdroj: Forky’s

Na rozdiel od množstva súčasných podnikov, Forky’s ponúka 100 % rastlinné jedlá, ktoré uspokoja aj ľudí holdujúcich steakom. Toto vegánske bistro sa navyše nesie v znamení moderného štýlu, ktorý sa odráža nielen na interiéri, ale aj na prevedení jedál, ktoré sú farebné a človeka lákajú už na prvý pohľad.

Dávaš prednosť veggie jedlu ak je v ponuke?

Značka ďalej napreduje a predstavila aj vlastnú ponuku produktov. Deklaruje pritom, že aj v tomto prípade sú vyrobené bez krutosti a s rešpektom k prírode. Ich príprava je veľmi rýchla a jednoduchá, sú totiž predvarené na pare alebo inak tepelne spracované a následne šokovo zmrazené.

zdroj: Forky’s

Ide o výrobky, ktoré oceníš najmä ak potrebuješ rýchly, jednoduchý a výdatný obed či večeru. Obsahujú hrachový aj sójový proteín, seitan či superpotravinu quinoa. 

Forky’s filozofiu dopĺňa aj ekologické smerovanie a plastové obaly tu budeš hľadať len márne. Všetko jedlo sa balí len do biologicky rozložiteľných obalov vyrobených z rastlín. Ide o unikátny PLA materiál z rastlinnej biomasy, na ktorých kúpou by mali uvažovať už všetky uvedomelé reštaurácie. Forky’s produkty sú zase balené v papierových krabičkách a vydržia až rok v mrazenom stave.

zdroj: Forky’s

„Je dôležité vyvíjať tlak na všetky podniky, ktoré sa aspoň trochu zaujímajú o prírodu, aby tieto obaly používali. Až potom môžu klesnúť ich ceny, práve vďaka rozšíreniu bioplastových obalov. Sme na začiatku veľkých zmien, tie sa ale dejú krok po kroku a toto je pre nás ďalší z nich. K jej realizácii však potrebujeme podporu ľudí.“

zdroj: Forky’s

A čo je podľa majiteľov Forky’s kľúčovým faktorom úspechu v gastro biznise? „Rovnako ako v akomkoľvek inom obore, preferujeme otvorené a férové správanie a dohody podporené v našom prípade úžasnou myšlienkou, ktorá má za cieľ zmeniť myslenie a zodpovednosť v mnohých nečakaných súvislostiach.“

Zdroj: Forky’s

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech