47 % mladých Slovákov vyhadzuje jedlo každý týždeň. Odborníci radia, ako ušetriť stovky eur

  • V koši končia stovky ton potravín a zbytočne sa míňajú peniaze
  • Odborníci odporúčajú praktické kroky, ktoré môžu plytvanie výrazne obmedziť
Na snímke regál v supermarkete a žena s nákupným vozíkom.
  • V koši končia stovky ton potravín a zbytočne sa míňajú peniaze
  • Odborníci odporúčajú praktické kroky, ktoré môžu plytvanie výrazne obmedziť
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Priemerná slovenská domácnosť vyhodí ročne takmer 100 kilogramov potravín, čo zbytočne zaťažuje životné prostredie a predstavuje ekonomické straty nielen pre samotnú domácnosť, ale aj pre proces zhodnocovania a likvidácie odpadu.

Spoločnosť Munch upozorňuje, že nezvládame základný manažment potravín. Dôvodom vyhadzovania sú predovšetkým pokazené potraviny a tie, ktoré nestihneme skonzumovať do dátumu spotreby. Odborníčka radí, ako postupnými krokmi tieto straty minimalizovať, informuje SITA.

V manažmente potravín je kľúčové pravidlo – čo príde prvé, musíme ako prvé spotrebovať. Racionálne by sme mali pristúpiť aj k zhodnocovaniu obalov z potravín.

Príčiny plytvania potravinami a rady odborníkov

Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Munch, 41 percent respondentov uviedlo ako hlavný dôvod vyhadzovania potraviny „uplynutie dátumu spotreby“ a 51 percent opýtaných „pokazené potraviny“. „Príčiny potravinového odpadu v slovenských domácnostiach potvrdzujú, že manažment nákupov, prehľad o zásobách a plánovanie spotreby stále zlyháva. Navyše, mladí dospelí, ktorí najhlasnejšie deklarujú udržateľnosť, v praxi plytvajú najviac – až 47 percent Slovákov vo veku 18 až 35 rokov vyhodí jedlo aspoň raz do týždňa,“ vysvetľuje Adriana Samek, Country Sales Lead Munch.

Samek odporúča začať tým, že si urobíte prehľad o potravinách, ktoré doma máte, a zdieľať tie, ktoré nestihnete spotrebovať. Pomôcť môže zoznam potravín s dátumami spotreby nalepený na vnútornej strane skrinky a označenie políc podľa trvanlivosti. Pri zamrazených potravinách je vhodné používať štítky s dátumom vloženia.

Pravidlo FIFO a kontrola zásob

Podľa Munch je dôležité potraviny nielen správne ukladať, ale aj konzumovať. Spoločnosť radí pred každým väčším nákupom urobiť kontrolu zásob a mapovať aj to, čo vyhadzujete. „Mapovať treba nielen to, čo prichádza, ale aj všetko, čo vyhadzujete. Zaveďte si samostatný kôš na odpad z potravín a jedál, a možno vás prekvapí, že toto môže byť najväčšia časť odpadu, ktorý produkujete,“ dopĺňa Samek.

Efektívnym nástrojom je pravidlo FIFO („first in, first out“) – novšie potraviny ukladať dozadu a staršie dopredu, aby sa spotrebovali včas. Tento systém by mal ovplyvňovať aj plánovanie varenia.

Rozpočtové pravidlo 50-30-20 a sezónne riziká

Munch odporúča uplatniť aj pravidlo 50-30-20 pri nakupovaní potravín. Polovica rozpočtu by mala ísť na denné potraviny, 30 percent na týždenné nákupy a 20 percent na zážitky či špeciálne jedlá. Letná dovolenková a grilovacia sezóna patria k obdobiam s vyšším rizikom plytvania. „Aspoň týždeň pred dovolenkou naplánujte svoj jedálniček tak, aby v chladničke nezostalo niečo, čo sa môže pokaziť. Ak niečo zo zásob je možné zamraziť, tak to urobte,“ radí Samek.

Pri grilovaní je dôležité nakupovať podľa počtu osôb a porcií, a zvyšky využiť na prípravu ďalších jedál, napríklad wrapov alebo šalátov.

Opätovné využitie obalov a triedenie odpadu

Podľa Munch by sa mal klásť dôraz aj na druhý život obalov. „Obal z jedla nekončí vo chvíli, keď dojete posledné sústo. Skôr než zamierite ku košu, zvážte druhý život obalu,“ odporúča spoločnosť. Sklenené poháre môžu poslúžiť na zaváranie, plastové krabičky na desiatu a čisté plastové vrecká na opakované použitie.

Marketingový riaditeľ organizácie NATUR-PACK Marek Brinzík pripomína potrebu správneho triedenia: „A keďže triedený zber na Slovensku nie je jednotný, aby ste sa vyhli chybám pri triedení, je dôležité oboznámiť sa s pravidlami triedenia vo vašej samospráve.“

Pri grilovačkách sa odporúča používať opakovane použiteľné taniere, kovové náradie a uzatvárateľné nádoby na marinády. Zvyšky zeleniny a ovocia patria do bioodpadu, vychladnuté uhlíky do zmesového odpadu a hliníkové tácky po opláchnutí do žltého alebo červeného kontajnera podľa systému triedenia.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Najnovšie videá

Trendové videá