Nový náter s pridaným grafénom urobí každý dom úspornejším

  • Tento materiál s hrúbkou len jeden atóm dokáže zázraky.
  • Tento materiál s hrúbkou len jeden atóm dokáže zázraky.

Grafén, ktorý je doposiaľ najpevnejším známym materiálom sa používa pri výrobe kadečoho od prezervatívov po kontaktné šošovky na nočné videnie. Teraz vďaka vynaliezavosti The Graphene Company prichádza do obchodov vo Veľkej Británii farba obsahujúca najtenšiu, najsilnejšiu a najviac vodivú látku na svete. Nová farba na báze vápna je neuveriteľne tenká, prospešná pre životné prostredie a vďaka nej bude tvoj dom alebo iná budova úspornejšia.

foto: pexels.com

Graphenstone je zložený z vápenného základu so šesťuholníkovou mriežkou uhlíkových atómov s hrúbkou jedného atómu. Vďaka začleneniu grafénu má farba supravodivosť, čo znamená, že môže zlepšiť tepelnú reguláciu budov. Ako uvádza Dezeen, znamená to, že vynález znižuje potrebu vykurovania a klimatizácie.

Riaditeľ spoločnosti The Graphene, Patrick Folkes pre Dezeen povedal: „Pri použití na vnútorných povrchoch teplo nevyžaruje cez steny, ale zachytáva ho grafén v nátere. Grafén potom vedie teplo farbou cez celú plochu interiérových stien natretých Graphenstoneom. To zvyšuje izolačné opatrenia používané v budovách tým, že spomaľuje vedenie tepla cez steny a von z budov.“

Vzhľadom k tomu, že grafén vo farbe má hrúbku len jedného atómu, na dosiahnutie trvanlivého a odolného povrchu postačí menej farby. Jeden liter farby podľa The Graphene Company vystačí na dve vrstvy pre osem metrov štvorcových povrchu.

Farba je okrem toho aj mimoriadne ekologická. Jej základ je vyrobený z 98% čistého vápna, ktoré dokonca čistí okolitý vzduch, pretože absorbuje oxid uhličitý. Z tohto dôvodu sa spoločnosť môže pochváliť, že vyrábajú „najudržateľnejšiu a ekologickejšiu farbu na svete„.

“Trvalá udržateľnosť je čoraz dôležitejšia, pretože ľudia si uvedomujú škody, ktoré akryláty spôsobujú životnému prostrediu počas výrobného procesu a ich použitia na stenách,“ povedal Folkes pre Dezeen. „Pridanie grafénu do farieb, náterov a iných stavebných materiálov exponenciálne zvyšuje tvrdosť, odolnosť, pevnosť v ťahu, pružnosť a pokrytie.“

Po aplikácii náteru vznikne tvrdá škrupina, pretože vápno sa vytvrdzuje v karbonizačnom procese. Podľa spoločnosti Folkes je počiatočná konzistencia „trochu vodnatá“. V priebehu 10 dní však farba úplne vytvrdne. Kým farba vytvrdne môžeš byť kľudne v miestnosti, pretože pri procese tvrdnutia nevypúšťa žiadne výpary.

Farba už bola použitá na natretie stien nemocníc, škôl a hotelov vo Veľkej Británií. A keďže dopyt po nej sa stále zvyšuje, snáď bude čoskoro dostupná aj u nás.

zdroj: inhabitat.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá