Slovenský psychológ v malom mestečku na východe Slovenska založil komunitnú záhradu, kde učí Rómov pestovať zeleninu

  • Štefan Straka mohol bez problémov zostať v zahraničí, no rozhodol sa vrátiť domov a pomôcť integrácii Rómov do slovenskej spoločnosti.
  • Štefan Straka mohol bez problémov zostať v zahraničí, no rozhodol sa vrátiť domov a pomôcť integrácii Rómov do slovenskej spoločnosti.

Štefan Straka je psychológ, ktorý má bohaté zahraničné skúsenosti. Pôsobil v Rakúsku a Nemecku, no rozhodol sa vrátiť na rodnú hrudu. Doviedli ho k tomu práve skúsenosti z týchto krajín, kde mal možnosť vidieť, ako fungujú ekologické farmy. Zistil, že tam nejde vždy čisto iba o produkciu potravín, no často aj o širší komunitný a spoločenský rozmer.

„Videl som tam ľudí so zdravotnými hendikepmi, sociálne vylúčených. Schizofrenikov, ľudí s depresiami. Farma bola pre nich miestom, kde sa mohli začleniť. Nielenže si tu našli zamestnanie, ale prebiehala tu aj terapia, osobnostný rozvoj. Verím tomu, že práca v záhrade môže život ľudí naplniť zmyslom,” povedal Štefan Straka pre denník Pravda.

Rozhodol sa teda usadiť v mestečku na východe menom Hanušovce nad Topľou, kde založil komunitnú záhradu Svatobor. Jeho cieľom bolo vytvoriť miesto, kde sa miestni Rómovia budú môcť naučiť základným poľnohospodárskym a pracovným zručnostiam.

Dáva tak masovo nezamestnanému a nevzdelanému etniku možnosť zmysluplne tráviť čas a uvedomiť si dôležitosť životného prostredia, ktoré okolo seba majú. Uvedomia si tak, že jeho zamorovanie odpadkami je nesprávne. Okrem toho, získajú prístup ku zdravej strave, ktorá v Rómskych jedálničkoch často nie je prioritou.

V Svatobore okrem Rómov pôsobia aj ostatní obyvatelia, čo podporuje zníženie napätia medzi etnikami. Za svoje snaženie získalo združenie Svatobor aj 1. miesto v 6. ročníku Ceny Nadácie Orange v roku 2015.

„Ako kľúčovú časť našej práce chceme naďalej rozvíjať aj podporu medzietnického dialógu medzi rómskymi a nerómskymi etnikami, ktorý v našich národnostne zmiešaných pracovných skupinách vzniká ako prirodzený následok vedomia, že cesta k úspechu vedie jedine skrze kooperáciu a spájanie síl,“ tvrdí združenie na svojej stránke.

Svatobor momentálne zamestnáva 15 ľudí. Polovica z nich sú Rómovia. Celkovo je do projektu zapojených asi 150 ľudí z celého okolia. Pracujú v záhrade, okolitých lesoch či dielni. Miestni tu dostávajú príležitosť nielen naučiť sa pestovať ekologickým spôsobom, ale si aj privyrobiť, prípadne dopestovať vlastné plodiny.

„Ľudia mi často hovoria, že to, čo ich ťaží, je ekonomická realita. Človek, ktorý prejde terapeutickým procesom, povzbudia ho, motivujú, odreaguje sa a potom príde domov sa tomu jednoducho nevyhne. Ja som sa preto začal orientovať na to, aby to nebolo len o terapii, ale aj o malom privyrobení si. Ide najmä o prácu v tíme – vyjsť zo samoty osady medzi ľudí a nájsť v živote zmysluplnosť,“ povedal Štefan Straka pre portal aktualne.atlas.sk.

Kritici ako prvé povedia, že projekt Štefana Straku je príliš malý na to, aby vytvoril nejakú reálnu zmenu. Je pravdou, že je na Slovensku zatiaľ relatívne nezvyčajným úkazom. No to neznamená, že svojim úspechom nemôže inšpirovať niekoho iného, aby vytvoril podobnú iniciatívu.

A to, že sa pár ľuďom podarilo pozitívne ovplyvniť život 150 iných ľudí, rozhodne nie je zanedbateľné. Mnohým oficiálnym byrokratickým projektom, ktoré mali omnoho viac financií, sa to nepodarilo. My Svatoboru fandíme a dúfame, že projektov s podobnými cieľmi bude iba pribúdať.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá