TOP tipy, ako na Slovensku nakupovať ekologicky a podporiť lokálne projekty

  • Záleží ti na tom, čo dávaš do svojho tela a nie je ti ľahostajný svet okolo teba? Len tak ďalej! Osvojiť si "eko mindset" dnes totiž nie je žiadna póza či trend, ale nevyhnutnosť. Ak však ešte v tejto téme tápaš a nedokážeš sa vymaniť z pazúrov supermarketov, máme pre teba zopár tipov.
collagewewdw
FB/Bezobalu.org FB/Debnička od babičky
  • Záleží ti na tom, čo dávaš do svojho tela a nie je ti ľahostajný svet okolo teba? Len tak ďalej! Osvojiť si "eko mindset" dnes totiž nie je žiadna póza či trend, ale nevyhnutnosť. Ak však ešte v tejto téme tápaš a nedokážeš sa vymaniť z pazúrov supermarketov, máme pre teba zopár tipov.

Chladné počasie klope na dvere, čo znamená, že aj s dostupnosťou potravín to bude biednejšie. Alebo žeby nie? Už dávno nežijeme prirodzene tak, ako kedysi, a všetky druhy potravín, zeleniny a ovocia máme k dispozícii celoročne. To však na úkor kvality, živín a tiež životného prostredia. Čo s tým? Stačí to skúsiť inak, vynechať aspoň občas supermarkety a podporiť lokálnu a slovenské projekty.

Debničky

Prejsť na ekologickejšie a zdravšie alternatívy nemusí vždy znamenať viac námahy. S debničkami je to presne naopak! Prinesú ti ich priamo k dverám podľa frekvencie, akú si sám zvolíš, a plné čerstvých plodín. Je skvelé, že na Slovensku je už množstvo takýchto projektov, stačí si vybrať – Svet bedničiek, Slovenská debnička, Debnička od babičky, Lokapetit, Matis & Matis a ďalšie. Za všetkými stoja šikovní ľudia, ktorí sa snažia spraviť kvalitné potraviny dostupnejšími. Ovocie a zelenina, mäso či mliečne produkty v debničkách sú často bio pôvodu alebo od overených lokálnych farmárov, ktorými kúpou podporíš. Ak ti však nestačia slovenské jabĺčka, zemiaky, mrkva či kapusta, v niektorých debničkách nájdeš aj plodiny z exotických krajín v top kvalite.

Bezobalové

Čoraz väčšej pozornosti sa dostáva projektom založeným na „zero waste“ filozofii. Odporúčame ti zoznámiť sa s českým Bezodpadu a slovenským Bezobalu, čo sú obchodíky, kde nakúpiš prevažne obilniny, strukoviny, múky, sušené plody či drogériu do vlastných či tam zakúpených nádob a nepodieľaš sa tak na vzniku ďalšieho odpadu. Namiesto toho si zvykneš používať sklené poháre či látkové a papierové vrecúška. V Bratislave jednoznačne stojí za návštevu alternatívna pekáreň a obchod U dobrožrúta, ktorý vlastnia známi Dobrožrúti – manželia Zvalovci. Pečú tu chutné a zdravé chleby, pečivo a koláčiky, a predávajú bezobalové a eko produkty. Práve títo ľudia sú inšpiráciou a príkladom, že žiť bezodpadovo nie je žiadna veda, ale skôr radosť. :)

Tržnice

Kedysi bolo nakupovanie na tržniciach už klasickým víkendovým rituálom. Veď kde inde sa dalo zohnať chutnejšie ovocie a zeleninu, než od babičiek, ktoré ju vlastnými rukami vypestovali na záhradke? Jedine už len od tej vlastnej. Rokmi tržnice stratili popularitu, no začínajú ju získavať späť. V mnohých zahraničných mestách, napríklad vo Viedni, Berlíne či Londýne, ale aj v južnejších krajinách, ľudia po víkendoch navštevujú veľké tržnice plné vône a chuti. Na Slovensku máš tiež veľa možností. V každom väčšom meste nejakú tržnicu nájdeš, v Bratislave je ich niekoľko, vrátane tradičnej Miletičky aj nového Freshmarketu. Vyberaj si predajcov, ktorí sú ti sympatickí, vedia ti o produktoch čo to porozprávať, a vyberaj zmyslami. Dokážeš tu nájsť poklady.

Farmárske produkty

Napokon sú zárukou kvality potraviny vyprodukované slovenskými farmármi. Nejde pritom len o zeleninu a ovocie, ale najmä tradičné mliečne výrobky a tiež mäsové produkty. Ak si niekedy navštívil salaš či skutočnú farmu a niečo tam ochutnal, zrejme vieš, že s komerčnými produktami sa to absolútne nedá porovnať. Tradičné metódy chovu a spracovania, ako aj čerstvosť, dávajú týmto výrobkom tú najvyššiu kvalitu. Rátaj však s tým, že za tú si vždy trošku priplatíš. Nízke ceny v obchodoch nás odnaučili vážiť si hodnotu práce a poctivosti. Trend sa však opäť mení a ty môžeš takéto potraviny nájsť okrem debničiek a tržníc aj v obchodoch, ako sieť potravín Yeme, Náš Dvor či sieť Farmfoods, za ktorou stoja skutoční slovenskí farmári a stále rastie.

Skús to a určite neoľutuješ. Máš aj ty svoje vlastné tipy? Daj nám vedieť. :)

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá