Obec Želovce chce zastaviť pokles počtu obyvateľstva pomocou výstavby bytov

Obec Želovce chce zastaviť pokles počtu obyvateľstva pomocou výstavby bytov

Demografia v obci Želovce klesá. Nový starosta chce situáciu zmeniť pomocou výstavby 24 bytov. Obec však čelí aj ďalším výzvam. Chýba jej kanalizácia a potrebuje sa vyrovnať s 300-tisícovým dlhom, ktorý ju zaťažil v minulosti.

V obci Želovce v okrese Veľký Krtíš by radi zastavili pozvoľný úbytok obyvateľov. V spolupráci so súkromným investorom chcú preto začať stavať nové byty. Prvá štúdia, s ktorou stavebník prišiel do obce, je o bytovke s 24 bytmi.

„Ešte v roku 2001 pri sčítaní obyvateľstva sme mali približne 1330 obyvateľov, dnes je ich asi o sto menej,“ hovorí starosta Želoviec Štefan Rimaj.

Výstavba nových bytov je preto vítanou iniciatívou, ktorá by mohla pokles demografie zvrátiť.

Podľa Rimaja z obce v uplynulom desaťročí odišli ľudia najmä za prácou. „Odišli nielen do väčších slovenských miest, ale najmä do zahraničia. Zlepšením ponuky zamestnania v okresnom meste by sa ale situácia mohla zmeniť a obyvatelia obce by pri lepších platových podmienkach a zázemí na bývanie, mohli zostať aj doma,“ konštatoval.

Investor má v pláne prestavať na byty administratívnu budovu bývalého poľnohospodárskeho družstva. Okrem výstavby bytov chce zveľadiť aj okolie bytovky a to tak, aby tam nájomníci mohli plnohodnotne tráviť svoj voľný čas.

Výzvou pre starostu, ktorý nastúpil do úradu po minuloročných komunálnych voľbách, je aj vybudovanie kanalizácie, ktorá obci evidentne chýba. Dedina sa však najskôr musí vyrovnať s takmer 300-tisícovým úverom, ktorý si pred niekoľkými rokmi zobrala na realizáciu niekoľkých investičných akcií.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá