Slovensko kúpilo stovky pľúcnych ventilátorov, ktoré teraz nepotrebuje. Zrejme ich predáme do zahraničia

  • ​Inštitút zdravotnej politiky (IZP) ešte v marci odhadoval, že na Slovensku bude koronavírusom nakazených až pol milióna ľudí
  • Dnes už je známa nová miernejšia prognóza, podľa ktorej môže byť nakazených len 5 000 ľudí
  • Vláda SR sa však chcela pripraviť na najhoršie a nakúpila stovky pľúcnych ventilátorov za milióny eur
  • INEKO pri pohľade na súčasnú situáciu polemizuje o ich predaji viac zasiahnutým krajinám
TASR/Radovan Stoklasa
  • ​Inštitút zdravotnej politiky (IZP) ešte v marci odhadoval, že na Slovensku bude koronavírusom nakazených až pol milióna ľudí
  • Dnes už je známa nová miernejšia prognóza, podľa ktorej môže byť nakazených len 5 000 ľudí
  • Vláda SR sa však chcela pripraviť na najhoršie a nakúpila stovky pľúcnych ventilátorov za milióny eur
  • INEKO pri pohľade na súčasnú situáciu polemizuje o ich predaji viac zasiahnutým krajinám

Ešte začiatkom apríla sa na výrobe pľúcnych ventilátorov pre slovenské nemocnice dohodol premiér Igor Matovič s vedením podniku Chirana Medical. Podľa zverejnenej zmluvy má výrobca zo Starej Turej dodať všetky prístroje najneskôr do konca júna.

Ministerstvo zdravotníctva zaplatí za 300 kusov pľúcnych ventilátorov viac ako 9,1 milióna  eur, informuje SITA. Výrobca mu dodá štyri rôzne verzie prístroja Chirana Aura s cenami od 27 000 do 34 000 eur za kus. 

Milióny za prístroje

Minister zdravotníctva Marek Krajčí ešte začiatkom apríla upokojoval verejnosť že budeme mať viac ako 1000 ventilátorov, nakoľko Slovensko„prediskutovaný ďalší kontrakt.“ Suma, ktorú by naša krajina mohla dať za tisíc pľúcnych ventilácií sa tak pohybuje oko 25 miliónov eur bez DPH.

Aj prístroje si vyšli na čerstvý vzduch :)

Gepostet von Chirana Stara Tura am Dienstag, 7. April 2020

K dnešnému dňu na Slovensku, našťastie, nepotrebuje pľúcnu ventiláciu ani jeden pacient s COVID-19. To neznamená, že nemôže prísť k zvratu či dokonca druhej, silnejšej vlna epidémie. Mimovládna nezisková organizácia INEKO však v najnovšej správe polemizuje, či by Slovensko predsa len nemalo pouvažovať aj o predaji ventilátorov. 

INEKO berie do úvahy najnovšie prognózy IZP, ktoré ukazujú, že „pri vrchole infekcie bude dopyt po približne 75 ventilátoroch“. To by mali naše nemocnice bez problémov zvládnuť.

Čo s nimi?

Čo teda Slovensko urobí so stovkami nových prístrojov? Minister zdravotníctva sa vyjadril že si takto aspoň „dovybavíme nemocnice, čo nám pomôže aj v budúcnosti, že budeme môcť viac operovať,“ a že „vďaka tejto pandémii budeme mať možno troška kvalitnejšie zdravotníctvo.“

Zľava: generálny riaditeľ CHIRANA Medical Ing. Ján Brkal, predseda vlády SR Mgr. Igor Matovič, Minister zdravotníctva SR MUDr. Marek Krajčí

Gepostet von Chirana Stara Tura am Montag, 6. April 2020

INEKO upozorňuje, že dvojnásobný počet ventilátorov náš zdravotnícky systém pravdepodobne nebude vedieť využiť. Dôvodom je okrem absencie prípadov aj nedostatok kvalifikovaného personálu, ktorý vie prístroje obslúžiť. 

Odvoláva sa na vyjadrenie infektológa z bratislavských Kramárov Petra Sabaku, podľa ktorého sa postupne ukazuje, že potreba ventilátorov bola nadhodnotená. Prax ukázala, že obrovské percento pacientov je možné liečiť bez ventilátorov, len pomocou kyslíkovej masky, čo je pre pacienta spojené s oveľa menšími pridruženými rizikami.

Peniaze sa môžu využiť inak

Anestéziologička Andrea Letanovská sa zase vyjadrila, že nakúpiť taký veľký počet ventilátorov pre približne 60 oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny na Slovensku nedáva veľký zmysel. Okrem problému s nedostatkom kvalifikovaného personálu by ich nebolo ani kam dať. Boli by tak nutné stavebné úpravy pre rôzne prívody a prípojky.

„Dnešná otázka hodnoty za peniaze teda znie, či nie je momentálne a pre budúcnosť pre našu spoločnosť prínosnejšie niektoré z nepotrebných ventilátorov predať krajinám, ktoré ich teraz nutne potrebujú, a či ušetrené peniaze nevyužiť napríklad na lepšie vybavenie záchranárov či pracovníkov v zariadeniach sociálnych služieb ochrannými pomôckami, na odmenenie zdravotníckych pracovníkov z prvej línie v boji proti koronavírusu alebo či ich napríklad nevyužiť pre získanie nových intenzivistov, ktorí by vedeli ventilátory v slovenských nemocniciach plnohodnotne využívať?,” pýta sa Dušan Zachar z INEKO.

Zdroje: vlada.gov.sk, INEKO, IZP

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá