Marian Kotleba pred súdom za šeky na 1488 eur: Čakám ospravedlnenie, vyšetrovateľ je zaujatý

  • Špecializovaný trestný súd v Pezinku bude vypočúvať svedkov v prípade obžalovaného Mariana Kotlebu
  • Šéfovi ĽSNS hrozí až osem rokov za mrežami
Marian Kotleba
Na snímke predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba prichádza na pojednávanie v kauze kontroverzných šekov na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 28. mája 2020. , TASR/Jaroslav Novák
  • Špecializovaný trestný súd v Pezinku bude vypočúvať svedkov v prípade obžalovaného Mariana Kotlebu
  • Šéfovi ĽSNS hrozí až osem rokov za mrežami

Aktualizované 16:00

Prokuratúra v kauze kontroverzných šekov, v ktorej obžalobe čelí predseda politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian K., zahrnula medzi dôkazy aj verdikt Najvyššieho súdu (NS) SR o rozpustení Slovenskej pospolitosti – národnej strany. Rozhodnutie o rozpustení strany z roku 2006 tak dnes pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku prečítal prokurátor. Najvyšší súd vo verdikte o rozpustení strany konštatoval rozpor stanov, programu a činnosti strany s právnym poriadkom SR. Ako problematické videl predovšetkým zámer budovať stavovský štát alebo „princíp reciprocity“ v prístupe k národnostným menšinám.

Obžalovaný Marian K. bol štatutárom a „vodcom“ rozpusteného subjektu. Na dnešnom pojednávaní však zdôraznil, že verdikt bol vynesený 12 rokov pred skutkom, za ktorý je obžalovaný a tieto dve veci spolu nemajú nič spoločné. Následne on sám prečítal rozhodnutie NS SR, ktorým minulý rok odmietol rozpustenie ĽSNS.

Súd sa dnes takisto opätovne zaoberal problematikou výsluchu manželov Mariána a Silvie Koleňovcov. Ide o jednu z rodín, ktorej Marian K. odovzdal šek so sumou, ktorá je podľa orgánov činných v trestnom konaní spojená s extrémizmom. Manželia svoju neúčasť na súde ospravedlnili z dôvodu nutnosti starostlivosti o svoje postihnuté deti. Keďže obhajoba trvá na vypočutí týchto svedkov, navrhla súdu, aby sa úkon vykonal čo najbližšie k ich bydlisku, konkrétne v priestoroch Okresného súdu v Námestove. Podľa prokuratúry by zase títo svedkovia mohli vypovedať prostredníctvom telemostu. Samosudkyňa zatiaľ v tejto veci nerozhodla, pripustila však, že súd môže vykonávať úkony aj mimo svojich priestorov.

Aktualizované 12:40

Vyšetrovateľ bol podľa Kotlebu tendenčný a zaujatý, aj v zápisnici zámerne uvádzal sumu 1 488 eur ako 14 88 a bez dodatku, že šlo o peniaze.

Šéf ĽSNS sa na súde snažil dokázať, že suma 1 488 eur nemá žiadnu symboliku a ako príklad uviedol cenník rehabilitačných a liečebných procedúr v centre Adeli. Včasná rehabilitácia stojí 1 988 eur, čo by podľa Kotlebu prokurátor prečítal ako 19-88. „Ja očakávam za to možno aj ospravedlnenie. Pán prokurátor je z toho asi teraz nejako mimo,“ dodal šéf ĽSNS. 

Súd bude pokračovať po prestávke o 13:00.

Aktualizované 11:08

Viacerí členovia politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS) vo veci sporných šekov na 1488 eur, v ktorej je stíhaný predseda strany Marian K., odmietli vypovedať. Vyplýva to zo zápisníc o výsluchoch svedkov pred policajným vyšetrovateľom, ktoré dnes prečítala samosudkyňa Špecializovaného trestného súd v Pezinku Ružena Sabová.

Podľa zápisníc ešte z roku 2017 v tejto veci využili svoje právo nevypovedať napríklad súčasný europoslanec Milan Uhrík, alebo poslanci Milan Mazurek, Peter Krupa, Stanislav Drobný či Rastislav Schlosár. Na súde sa momentálne čítajú aj ďalšie zápisnice z prípravného konania, pričom väčšinou ide o výpovede ľudí, ktorí v minulosti obdržali finančné dotácie od Banskobystrického samosprávneho kraja.

Zvukový prenos z pojednávania priniesla verejnoprávna RTVS.

Zvukový záznam z pojednávania s Marianom Kotlebom

RTVS priniesla zvukový záznam z pojednávania s Marianom Kotlebom v kauze šekov vo výške 1 488 eur.Vysielanie bude pokračovať po obednej prestávke.

Gepostet von Správy RTVS am Mittwoch, 27. Mai 2020

Súd s Kotlebom

Predseda strany Kotlebovci – ĽSNS dnes stojí pred súdom. Je obžalovaný kvôli šekom na 1488 eur, ktoré rozdával pred tromi rokmi ešte ako banskobystrický župan. Špecializovaný súd v Pezinku dnes a zajtra bude rozhodovať, či naozaj šlo o nacistickú symboliku. Šéfovi opozičnej strany hrozí v najhoršom prípade osem rokov za mrežami.

Marian Kotleba sa mal pojednávania zúčastniť ešte v máji, no ospravedlnil sa kvôli práci. Tentokrát sa však na súd dostavil, lebo dostal z parlamentu ospravedlnenku. Aj napriek tomu, že parlament teraz nerokuje a nerokujú ani výbory, v ktorých je Kotleba členom. Poslankyňa Anna Zemanová pre istotu požiadala šéfov výborov, aby ho z rokovaní ospravedlnili.

Neboj, Marian, vybavili sme ti, aby si mohol ísť pokojne na súd 🤩 Marian Kotleba sa minulý týždeň nemohol zúčastniť…

Gepostet von Sloboda a Solidarita am Sonntag, 24. Mai 2020

Nacistické symboly na župe

Súd sa koná kvôli šekom, ktoré rozdával Marian Kotleba pre rodiny v núdzi. Šeky mali hodnotu 1488 eur. Číslo 1488 je aj podľa znalcov, ktorí vypovedali na súde s Kotlebom jasný neonacistický symbol. Číslo 14 je v nacistických kruhoch veľmi známe, symbolizuje totiž štrnásť slov amerického neonacistického teroristu Davida Lanea: „We must secure the existence of our people and a future for white children. – Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť pre naše biele deti.“

Číslo 88 je symbolika pozdravu z čias nacistického Nemecka a znamená „Heil Hitler“. Zaužívaný symbol je kvôli tomu, že písmeno H je ôsme v abecede.

Skrytý aj otvorený rasizmus

Šeky s touto sumou nešli len chudobným rodinám, ale napríklad aj hokejovému klubu HC Veľký Krtíš. Ten žiadal od samosprávneho kraja dotáciu na 1500 eur. „Zmluva však prišla na sumu 1488 eur,“ vysvetľoval neskôr pre Denník N prezident klubu Igor Talpaš.

Prvé obvinenie za šeky so skrytým odkazom prišlo už v roku 2017 a súd už vtedy skonštatoval, že prípad môže byť posudzovaný podľa prísnejšieho ustanovenia zákona a Kotlebovi tak hrozí basa za propagovanie nacizmu. Nie sú to totiž len šeky, čím sa Kotlebova strana preslávila. Jej priaznivci a poslanci sa nevyhýbajú otvorenej propagácii nacizmu, používajú jednoznačné extrémistické symboly a nevyhýbajú sa ani fyzickému násiliu. Za rasistické vyhlásenia už bol odsúdený poslanec ĽSNS Milan Mazurek.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá