Vyžiť v Bratislave z minimálnej mzdy je nemožné. A to ani vtedy, ak ideš na hranicu svojich možností

  • Bratislava si svojim kúzlom zlákala mnohých z nás
  • Ak sa tu rozhodneš usadiť, určite tým získaš veľa výhod
  • Život v hlavnom meste je plný ruchu, možností a aj pracovných ponúk
  • Vyžiť z minimálnej mzdy ti však dá zabrať
Instagram/ Bratislava_ Pixabay/ analogicus
  • Bratislava si svojim kúzlom zlákala mnohých z nás
  • Ak sa tu rozhodneš usadiť, určite tým získaš veľa výhod
  • Život v hlavnom meste je plný ruchu, možností a aj pracovných ponúk
  • Vyžiť z minimálnej mzdy ti však dá zabrať

Bratislava ponúka množstvo príležitostí. Pracovných, kultúrnych, spoločenských aj športových. V jednom momente sa môžeš vďaka modernej architektúre cítiť ako v európskej metropole, keď sa presunieš do centra Starého mesta, dýcha na teba dlhoročná história a atmosféra typická pre toto mesto. 

V prípade ak zarábaš minimálnu mzdu, ktorá u nás patrí k najnižším v Európskej únii, priprav sa na to, že život v Bratislave pre teba zo začiatku nebude ľahký.  Náklady na bývanie, cestovanie, stravu a spoločenský život sú v porovnaní s čistou minimálnou mzdou vyššie. 

Predbehlo nás Poľsko

Najvyššia minimálna mzda v Európskej únii je v Luxembursku, kde v tomto roku narástla na 2 142€ v hrubom. Oproti tomu najnižšia je v Bulharsku, 312 €. Slovensko je v tomto rebríčku siedme od konca, s minimálnou hrubou mzdou 580 €. Predbehli nás dokonca aj krajiny ako Estónsko, Poľsko, Slovinsko a dokonca aj Portugalsko. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#praca #work #slovakia #slovensko #bratislava #biznis #profesia #dreamjob #motivacia #ponukaprace #životopis #minimalnamzda #vyška #2020 #zvýšenie

Príspevok, ktorý zdieľa K&P Solvers s.r.o. (@job_solvers),

Výška čistej minimálnej mzdy na Slovensku predstavuje tento rok približne 476,74 €. Tento výpočet je iba orientačný, závisí aj od náročnosti práce, nároku na nočný príplatok alebo toho, či podpíšeš nezdaniteľnú časť základu dane. 

Minimálna mzda v Bratislave

V hlavnom meste sa sústreďuje najviac firiem, dôležitých inštitúcií a priťahuje aj investorov. Nezamestnanosť je jedna z najnižších, v porovnaní s inými regiónmi krajiny je na tom platovo najlepšie. Priemerná hrubá mesačná mzda tu dosahuje 1 770 €. Menej však dosahuje až 63% zamestnancov.

 V bratislavskom kraji zarobí 5% zamestnancov od 672 € do 891 € mesačne. 

Nákladné bývanie v hlavnom meste

Aj keď mnohí z nás čakali, že ceny nehnuteľností budú počas koronakrízy klesať, nestalo sa tak. Práve naopak, naďalej stúpajú. Ceny nájmov v hlavnom meste sa hýbu v súvislosti s veľkým záujmom o bývanie. Čím viac ľudí do Bratislavy prichádza, tým vyššiu hodnotu majú byty či domy, ktorých je nedostatok. 

Vybavenie internátov a ubytovní je v katastrofálnom stave, nemáš tam žiadne súkromie, kúpeľna a toalety sú väčšinou spoločné.

Ak sa na to necítiš, najrozumnejšie bude hľadať izbu na prenájom, poprípade ďalšiu osobu či dve, s ktorými zvládneš platiť nájom za prenajatý byť. Nečakaj ale luxusný výhľad na bratislavský hrad či lokalitu v blízkosti centra Starého mesta. 

 Za samostatnú izbu v dome, kde s ostatnými členmi zdieľaš kuchyňu či obývaciu izbu, zaplatíš minimálne 160 €. Všetko závisí od lokality a vybavenia. Ak patríš k tým, ktorí si radi užívajú svoj pokoj a nie sú ochotní obchádzať sa s ďalšími troma ľuďmi, priprav sa, že zaplatíš oveľa viac.

Ceny nájmov sa hýbu v stovkách na mesiac. V tejto cene však nie sú zarátané energie, ktoré väčšinou predstavujú 100 €. 

zdroj: Pixabay/ nextvoyage

Najvýhodnejšie cestovanie

Ak si nájdeš bývanie v blízkosti svojej práce, si šťastný človek. Ak sa ti to však nepodarí a budeš musieť cestovať mestom, automobil nie je najšťastnejšia voľba a vyjde ťa spomedzi všetkých možností najdrahšie.

V prípade MHD máš dve možnosti. Vždy si kúpiť  jednorázový lístok alebo električenku. Systém MHD funguje v hlavnom meste inak ako v ostatných mestách Slovenska a jednorázový lístok je tu najdrahší. Neodporúčame ti skúšať cestovať ani bez neho, ak ťa chytí revízor, priplatíš si 50 € na mieste. 

Výhodnejšie je mať električenku, precestovaná suma vyjde lacnejšie a ušetríš aj životné prostredie. Musíš si však vopred pripraviť vyššiu sumu peňazí. Najvýhodnejšia je celoročná, jednorázovo ťa bude stáť 264,20 €. Za električenku na tri mesiace zaplatíš 72,30 € a za mesačnú skoro 27 €.

Ideálna možnosť je aj cestovať bicyklom. Ak nemáš svoj vlastný, prenajať si ho môžeš priamo v meste. Prvá hodina jazdy stojí 0,60 centov, každá ďalšia 1,20€. O niečo drahšie sú elektrické kolobežky, kde ťa 10 minút vyjde 2 €. Samozrejme, že môžeš ísť aj peši, čo je úplne najideálnejší scenár pre tvoje zdravie i peňaženku. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SlovnaftBajk 🚲 má pre vás od polovice augusta očakávanú novinku 👉 Kreditný program, ktorý je ako šitý na mieru príležitostným cyklistom. Za 12 eur si teraz môžete dobiť kredit a BAjkovať, pokiaľ vám sily a kredit stačia. Ako to bude fungovať: ➡️ Program si jednoducho zakúpite online cez web alebo aplikáciu. ➡️ Každá jazda sa vám bude strhávať zo zakúpeného kreditu 12 eur. ➡️ Prvú hodinu jazdy máte za 60 centov a každú ďalšiu začatú hodinu za 1,2 eura. ➡️ Platnosť kreditu v rámci programu nie je časovo obmedzená. #bikesharing #slovnaftbajk #bratislavahlavnemesto #bratislava #slovakia

Príspevok, ktorý zdieľa Bratislava – hlavné mesto SR (@bratislava.sk),

Supernákladný spoločenský život

Aj keď s platmi ďaleko zaostávame za ostatnými krajinami EÚ, ceny tovarov a služieb máme o niečo nižšie. V Bratislave to však až tak  nepocítiš.

V porovnaní s väčšinou Slovenska si priplatíš za všetko – služby, ktoré ponúkajú kaderníctva, barberi či salóny krásy, vstupné na diskotéku, lístok do kina aj slovenské výrobky.

Najlacnejší jednorázový vstup do fitness centra stojí približne 3,50 € a v rovnakej výške sa pohybujú aj vstupy do plavární. Celodenný vstup na kúpalisko ťa bude stáť približne 4,50 €.

Ak patríš k milovníkom spoločnosti, reštaurácií, barov či kaviarní, budeš sa musieť uskromniť. Za veľké pivo v Starom meste zaplatíš 3 € , za najlacnejšie obedové menu minimálne 5,50 € a káva s koláčikom ťa väčšinou nevyjde menej ako 4 €. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 

„Travel makes one modest. You see what a tiny place you occuy in the world.“ – Gustave Flaubert 🇸🇰… . . . Did you know? Bratislava, the capital of Slovakia, is located on the borders with Austria and Hunagrt making it the only national capital that borders between two countries. The St Martin’s Cathedral is the cathedral of the Roman Catholic Archdiocese of Bratislava. It is situated at the western border of the historical city center below Bratislava Castle. It is the largest and one of the oldest churches in Bratislava, known especially for being the coronation church of the Kingdom of Hungary between 1563 and 1830…. . . This time two years ago I was exploring Slovakia, Austria, and the Czech Republic. So grateful for all the opportunities to travel and can’t wait to see more of the world in the future… . . . #whereintheworldisaish #notallwhowanderarelost #photooftheday #wanderer #explorer #wanderlust #travelgram #travel #travelphotography #travelbug #tourist #mytravelgram #instatravel #vacation #traveler #travelblogger #traveling #traveladdict #adventure #worldtraveler #eurotrip #europe #europeanadventures #europeantravel #bratislava #slovakia #stmartinscathedral #bratislavaslovakia #oldtownbratislava #europetravel

Príspevok, ktorý zdieľa Aish (@whereintheworldisaish),

Z minimálnej mzdy ti veľa nezostane

Ak ťa láka život v hlavnom meste, zváž si všetky pre a proti. Ľudia, ktorí tu žijú z minimálnej mzdy, by ti vedeli rozprávať príbehy o tom, že to nie je vždy ľahké. Napriek tomu je Bratislava mestom, ktoré láka svojou vybavenosťou, kultúrou, atmosférou aj otvorenosťou. 

Budeš sa teda musieť zmieriť s tým, že minimálne prvé mesiace nepôjdeš von ani každý večer, ani každý druhý. V prípade toho optimistickejšieho scenára ti po odpočítaní základných nákladov za bývanie, mobil, internet, MHD či stravu a drogériu na mesiac zostane približne pár desiatok eur. A to tiež len možno, keďže hovoríme o optimistickom scenári. Reálne je skôr to, že ti peniaze budú chýbať.

Článok bol pôvodne vydaný 8. júna 2020.

 

Zdroje: minimalnamzda.sk, banky.sk, imhd.sk, ekonomika.pravda.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá