Burzy zažívajú obrovské prepady. Svet sa pripravuje na druhú vlnu korony, stále viac ľudí končí bez práce

  • Pokles amerických akcií trápi viacerých odborníkov, pričom mnohí tvrdia, že za to môže druhá vlna koronavírusu
  • Stále viac Američanov žiada o dávku v nezamestnanosti a veľké spoločnosti sa čoraz viac prepadajú
  • Tajomník štátnej pokladnice prehlásil, že druhý lockdown si krajina nemôže dovoliť
americký trh
Unsplash/Austin Distel/Markus Spiske
  • Pokles amerických akcií trápi viacerých odborníkov, pričom mnohí tvrdia, že za to môže druhá vlna koronavírusu
  • Stále viac Američanov žiada o dávku v nezamestnanosti a veľké spoločnosti sa čoraz viac prepadajú
  • Tajomník štátnej pokladnice prehlásil, že druhý lockdown si krajina nemôže dovoliť

Americké akcie vo štvrtok rapídne klesli. Dôvodom je nová hrozba druhej vlny koronavírusu. Prezident Donald Trump za to kritizoval predsedu Federálneho rezervačného systému Jeroma Powella. Pravdou však je, že Amerika zobrala uvoľňovanie opatrení a otváraní podnikov príliš zhurta.

Iba v Texase médiá v stredu hlásili  2 504 nových prípadov nákazy, čo je najviac infikovaných pacientov za jeden deň od začiatku pandémie. „V niektorých častiach krajiny prichádza nová vlna. Je malá a zatiaľ je vzdialená, ale blíži sa,“ pre Bloomberg News uviedol Eric Toner z Centra Johna Hopkinsa pre zdravotnú bezpečnosť.

Nezamestnanosť sa môže prehĺbiť, varuje odborník 

Obchodníkov tiež trápi myšlienka, ktorú Powell v stredu vyslovil nahlas. Domnieva sa, že pandémia by mohla mať za následok trvalé hospodárske škody a okrem toho prehĺbi mieru nezamestnanosti. Varoval, že hoci bola májová správa o počte pracovných miest priaznivá, obnova trhu práce je dlhou cestou.  

Ikona fast fashion je v kríze. Majiteľ Zary zatvorí 1 200 obchodov, chce ale posilniť online

Federálny rezervačný systém je aj napriek tomu ochotný pokračovať v úsilí o hospodárske stimuly. Sadzby by mali byť blízko pri nule a systém bude pokračovať v nákupe dlhopisov v hodnote miliónov eur.

americký trh
zdroj: Unsplash/Markus Spiske

Najviac sa prepadli tí, ktorí mali najväčšie očakávania 

Aby si mal jasnú predstavu o tejto problematike, prinášame ti americké indexy zo včera:

  • S&P 500: 3,002.10, pokles 5,9 percent
  • Priemer Dow Jones: 25 128,17, pokles 6,9 percent
  • Nasdaq: 9 492,73, pokles 5,3 percent

Pokles v Dow Jones je od apríla druhým najhorším. „Dni ako dnešok majú veľkú tendenciu vystrašiť ľudí, ktorí s tým nemajú veľa skúseností,“ vysvetlil Randy Frederick, viceprezident pre obchodovanie vo Schwabovom centre pre finančný výskum.

Spoločnosti, ako Carnival Cruises, Royal Caribbean či Norwegian Cruise Line utrpeli pomerne veľké škody. Vo všeobecnosti sa najviac prepadli tie spoločnosti, ktoré mali po znovuotvorení najväčšie očakávania. Inú situáciu nezažívajú ani letecké spoločnosti Delta, American či United, ktorých akcie klesli tiež. Pravdepodobne najvýraznejší prepad ale zaznamenali Gap a Kohl’s.

Uzavretie krajiny nepripadá do úvahy 

Aj napriek strachu z pribúdajúcich prípadov nákazy koronavírusu Biely dom odmieta ďalšie uzavretie krajiny. „Nemôžeme znova odstaviť ekonomiku,“ povedal tajomník štátnej pokladnice Steven Mnuchin.

Obavy Mnuchina aj Powella sú opodstatnené, o čom svedčí týždenný údaj o nezamestnanosti v krajine. Približne 1,5 milióna Američanov minulý týždeň požiadalo o dávky v nezamestnanosti. V konečnom dôsledku sa ukazuje, že trh na ďalší lockdown nebol a ani nie je pripravený.

Problém ale je, že podobné uzavretie krajiny môže byť v dôsledku narastajúcich čísel nakazených ľudí potrebné. Aký dopad by to zanechalo na americkej ekonomike je skutočne otázne. 

Zdroje: Business Insider, Yahoo, Texas Tribune

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá