Lidl umožní Slovákom zálohovať PET fľaše, peniaze poputujú na výsadbu zelene

  • Znečistenie plastami je podľa Slovákov najväčšou hrozbou pre životné prostredie
  • Až tri štvrtiny ľudí je toho názoru, že kontrolovať a obmedzovať plastový odpad je aj zodpovednosťou zákazníkom
  • Slovenský Lidl sa preto rozhodol umožniť svojim zákazníkom recyklovať PET fľaše a plechovky od nápojov
Lidl Slovensko
  • Znečistenie plastami je podľa Slovákov najväčšou hrozbou pre životné prostredie
  • Až tri štvrtiny ľudí je toho názoru, že kontrolovať a obmedzovať plastový odpad je aj zodpovednosťou zákazníkom
  • Slovenský Lidl sa preto rozhodol umožniť svojim zákazníkom recyklovať PET fľaše a plechovky od nápojov

Ročne sa na Slovensku podľa Ministerstva životného prostredia predá asi miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek od nápojov, pričom miera recyklácie PET fliaš dosahuje o niečo viac ako 60 %. Znamená to, že stovky miliónov plastových fliaš končia v lepšom prípade v komunálnom odpade a teda na skládkach, v horšom prípade v prírode a doba ich rozkladu sa odhaduje možno až na 500 rokov.

V rámci projektu „Bude z toho haluz“ pomôžu obyvatelia bratislavského Ružinova životnému prostrediu hneď dvakrát – budú mať istotu, že odovzdané obaly od nápojov budú správne recyklované a Lidl sa zároveň zaviazal prispieť 10 centami za každý odovzdaný obal na obnovu zelene v miestnom parku Ostredky.

Za každú PET fľašu alebo plechovku odovzdanú do nášho automatu venujeme 10 centov na výsadbu zelene v parku…

Gepostet von Lidl Slovensko am Freitag, 12. Juni 2020

„Tento projekt je našou ďalšou aktivitou v oblasti boja proti nadužívaniu plastov. Každý deň podnikáme konkrétne kroky s cieľom obmedzovať a nahrádzať plasty pri našej činnosti a ročne ušetríme našej krajine viac ako 420 ton týchto obalov. Zároveň vnímame našu úlohu v oblasti edukácie zákazníkov a pravidelne informujeme o triedení odpadu na našich sociálnych sieťach či v letákoch,“ povedal pri predstavení projektu Matúš Gála, generálny riaditeľ Lidl Slovenská republika.

Diskont všetky vytriedené obaly v rámci projektu odovzdá mestskej spoločnosti OLO. Náklady na realizáciu projektu predstavujú približne 60 000 eur a vybavovanie potrebných povolení trvalo viac ako jeden a pol roka. Partnerom iniciatívy je aj Mestská časť Bratislava – Ružinov, ktorej starosta Martin Chren a generálny riaditeľ Lidla podpísali v utorok memorandum o spolupráci.

zdroj: Lidl Slovensko

„Je veľa projektov, ktoré nám ukazujú ako sa zodpovedne správať k prostrediu, v ktorom žijeme. Ale je len málo takých, kde ľudia sami, rýchlo a vo svojom bezprostrednom okolí uvidia, že práve vďaka nim budeme mať u nás v Ružinove krajší park. Som veľmi rád, že spoločnosť Lidl sa rozhodla začať s týmto projektom práve v našej mestskej časti,“ uviedol Martin Chren, starosta Mestskej časti Bratislava – Ružinov.

zdroj: Lidl Slovensko

Projekt „Bude z toho haluz“ sa bude realizovať v dvoch predajniach spoločnosti Lidl v Ružinove – na Ružinovskej a Trenčianskej ulici. Zákazníci môžu do automatov určených na výkup vratných obalov odteraz odovzdať aj PET fľaše a plechovky od nápojov.

V oboch predajniach sa nachádza obrazovka s denne aktualizovaným prehľadom odovzdaných obalov. Projekt bude fungovať počas rokov 2020 a 2021, teda až do predpokladaného spustenia zálohovania PET fliaš a plechoviek.

Zálohovania vedie aj k zodpovednejšiemu prístupu k triedeniu odpadu

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek môže prispieť k zodpovednejšiemu triedeniu aj iných druhov odpadu. Vyplýva to zo spotrebiteľského prieskumu v Litve, ktorý prebehol štyri roky po zavedení zálohovania nápojových obalov. Na Slovensku je zálohovanie už v legislatívnom procese, do praxe by tak malo vstúpiť v roku 2022. 

Litva zaviedla zálohovanie PET fliaš v roku 2014. V januári 2018 sa uskutočnil prieskum medzi obyvateľmi krajiny. Z oslovených respondentov až 87 % priznalo, že možnosť zálohovania využívajú, PET fľaše vracajú a berú si späť zálohu.

Prvá pivná značka na Slovensku končí s PET fľašami, ušetrí tak 28 ton plastu ročne

Z nich až 93 % uviedlo, že začali v domácnosti zodpovednejšie pristupovať k triedeniu aj ostatných zložiek odpadu a 95 % dokonca postrehlo nižšie znečistenie parkov, jazier a prírody. Prieskum realizovala spoločnosť The Independent Research Institutes Network na 1 004 respondentoch vo veku od 18 do 75 rokov. 

Systém povinného zálohovania nápojových obalov je momentálne zavedený v ôsmich krajinách EÚ. Okrem Litvy je to Švédsko, Dánsko, Fínsko, Estónsko, Nemecko, Holandsko a Chorvátsko.

Zdroje: Lidl Slovensko, MŽP, The Independent Research Institutes Network

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá