WHO aj minister Krajčí vyzýva k masívnemu očkovaniu proti chrípke. Vakcín ale nemusí byť dosť

  • Kombinácia chrípky a vírusu COVID-19 môže mať fatálne dôsledky pre zdravie človeka
  • WHO aj politickí lídri vyzývajú k očkovaniu proti chrípke
  • Na Slovensku je zaočkovanosť proti chrípke dlhodobo nízka
COVID-19 vakcína
TASR/AP,Sakchai Lalit Ted S. Warren
  • Kombinácia chrípky a vírusu COVID-19 môže mať fatálne dôsledky pre zdravie človeka
  • WHO aj politickí lídri vyzývajú k očkovaniu proti chrípke
  • Na Slovensku je zaočkovanosť proti chrípke dlhodobo nízka

Epidemiologická situácia súvisiaca s pandémiou vírusu COVID-19 sa postupne zhoršuje. Pribúda nakazených aj ľudí vyžadujúcich intenzívnu zdravotnú starostlivosť.

Situácia sa ešte môže zhoršiť na jeseň, keď sa ku koronavírusu pridajú ďalšie respiračné ochorenia, ako napríklad chrípka. Podľa odborníkov sú prvotné príznaky oboch chorôb na nerozoznanie.

Kombinácia oboch chorôb naraz by pre pacientov mohla mať závažné až fatálne dôsledky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už viackrát vyzývala k väčšej zaočkovanosti proti chrípke.

Výzvu znova zopakoval poradca WHO Bruce Aylwar, podľa ktorého by očkovanie proti chrípke tento rok mohlo napomôcť tomu, aby nedošlo pri koronavírusovej pandémii k ešte väčším komplikáciám.

Samotná chrípka a s ňou spojené respiračné problémy podľa WHO zabije vo svete ročne 650-tisíc ľudí a 3 až 5 miliónom spôsobí vážne zdravotné problémy. Koronavírus si doteraz vyžiadal viac ako 780-tisíc obetí.

zdroj: TASR/AP, Boris Grdanoski

Krajčí vyzýva k očkovaniu, zaočkovanosť proti chrípke je na Slovensku minimálna

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) dnes na tlačovej konferencii vyzval na očkovanie proti chrípke. Podľa neho by sa mali dať zaočkovať hlavne rizikové skupiny.

Pred ním na túto formu prevencie apeloval hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas a mnohí epidemiológovia.

„Jednoznačne odporúčame očkovanie proti chrípke, pretože je to prevencia pred ochorením. Ale hlavne, ak človek chorý na chrípku príde do kontaktu s koronavírusom, tie komplikácie môžu byť veľmi závažné,” povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková pre Noviny.sk.

Slovensko patrí dlhodobo ku krajinám s nízkou zaočkovanosťou proti chrípke. Počet ľudí, ktorí sa dajú zaočkovať proti ochoreniu, sa pohybuje na hranici okolo piatich percent. Minulý rok bolo na Slovensko dovezených 250-tisíc vakcín proti chrípke.

Objednávky na vakcínu nie sú centralizované a prijímajú sa už začiatkom roka podľa počtu ľudí, ktorí sa dali v predošlom roku zaočkovať.

Pri zvýšenom dopyte sa môže stať, že bude vakcín málo. Ministerstvo bude podľa Krajčího situáciu riešiť, ak sa ukáže, že vakcín bude málo.

Americká firma vyvíja nový test na COVID - 19
zdroj: Americká firma vyvíja nový test na COVID - 19

Vakcinovať chcú politickí lídri po celom svete

Vakcinovanie prednedávnom odporúčal aj český premiér Andrej Babiš (ANO), ktorý sa vyjadril, že kombinácia dvoch chorôb by mohla byť „nepríjemná.“ Minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch (ANO) takisto odporučil očkovanie.

„Ľudia nám môžu tiež pomôcť, pretože sa môžu nechať očkovať proti chrípke. To je výrazná prevencia a je to veľmi zásadné napríklad v rámci rizikových skupín. Pokiaľ totiž na seba nadviažu dve infekcie, ako chrípka a COVID, tak by to mohlo byť veľmi nebezpečné. Prosím preto všetkých, aby sa nechali zaočkovať proti chrípke a obrátili sa preto na svojho praktického lekára,“ uviedol Vojtěch pre český denník Blesk.

Britský premiér Boris Johnson plánuje rizikové skupiny očkovať zadarmo.

Očkovanie odporúčajú aj odborníci z Európskej únie, ktorí dlhodobo apelujú na členské krajiny, aby zvýšili zaočkovanosť svojich obyvateľov.

Zdroje: TASR, CNN, Noviny.sk, Blesk, Worldometers

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá