Sarkazmus ohrozuje tvoje zdravie. Negatívny emocionálny stav dokáže spôsobiť infarkt

  • Vedci z University of Tennessee skúmali 2 300 ľudí, ktorí prežili infarkt
  • Ľudia s nepriateľskými črtami väčšinou zomrú na druhý infarkt, pretože negatívne emócie ovplyvňujú ich zdravie
Unsplash/Jc Gellidon, Robina WeerMeijer
  • Vedci z University of Tennessee skúmali 2 300 ľudí, ktorí prežili infarkt
  • Ľudia s nepriateľskými črtami väčšinou zomrú na druhý infarkt, pretože negatívne emócie ovplyvňujú ich zdravie

Výsledky výskumu potvrdili hypotézu vedcov, že sarkastickí a podráždení ľudia môžu byť v ohrození života. Vedci skúmali 2 300 ľudí, ktorí už prežili jeden infarkt. Zistili, že osoby, ktoré vykazovali negatívne charakterové vlastnosti ako sarkazmus, cynizmus, netrpezlivosť alebo podráždenosť, majú počas nasledujúcich dvoch rokoch väčšie riziko druhého infarktu. Odborníci si myslia, že to je spôsobené negatívnym emocionálnym stavom, ktorý má zlý vplyv na ich zdravie.

Osoby, ktoré sú nepriateľské voči iným ľuďom sa podľa odborníkov nestarajú o svoju psychickú pohodu, fajčia, pijú alkoholické nápoje a ich životný štýl nie je správny.

zdroj: Unsplash/Hush Naidoo

Vyššia hladina adrenalínu 

Výskum trval 2 roky a po tomto období sa miera účastníkov porovnala s ich osobnostným skóre. Výsledky sa dali použiť na predpovedanie šance úmrtia na opakovaný infarkt. Vedci v časopise European Journal of Cardiovascular Nursing uviedli, že niečí charakter môže mať vplyv na srdce prostredníctvom behaviorálnych aj psychologických mechanizmov. 

„Nepriateľskí jedinci majú zvýšený čas zrážania krvi, vyššiu hladinu adrenalínu, nadnormálnu hladinu cholesterolu a triglyceridov, a zvýšenú srdcovú reaktivitu,“ tvrdia. „Tieto známe zápalové faktory môžu vyvolávať srdcové príhody a zvyšovať zlé klinické výsledky.“ Predchádzajúce výskumy zistili, že optimizmus má priamy vplyv na kardiovaskulárne zdravie – znižuje stresové hormóny, pulzovú frekvenciu a krvný tlak. 

zdroj: Unsplash/Online Marketing

Optimisti sa majú lepšie

Ľudia s pozitívnym pohľadom na svet majú podľa vedcov lepšie stravovacie návyky a viac pohybu. V tomto prípade je taktiež nižšia pravdepodobnosť, že budú piť alkohol. Výskumy dokázali, že pre týchto ľudí je jednoduchšie seknúť s fajčením. Vedci sa domnievajú, že všeobecná nálada osoby mení hladinu škodlivých a prospešných hormónov v tele. 

Optimizmus napríklad znižuje hormóny stresu a úzkosti, ako je adrenalín a kortizol. Práve tieto zložky môžu zaťažovať srdce a zvyšovať krvný tlak. Autorka štúdie Tracey Vitori z University of Tennessee v Knoxville povedala: „Nepriateľstvo je osobnostná črta, ktorá zahŕňa sarkazmus, cynizmus, rozhorčenosť, netrpezlivosť alebo podráždenosť. Nie je to len jednorazová situácia, ale charakterizuje to ako človek vychádza s inými ľuďmi.“

Autorka odporúča ľuďom prevziať kontrolu nad svojím životným štýlom. Tento krok dokáže zlepšiť budúcnosť pacientov, ktorí infarkt prekonali. Zo svojho života by si mal teda vylúčiť negatívne myšlienky, obmedziť sarkazmus (aj napriek tomu, že občas to možné nie je), stretávať sa s pozitívne naladenými ľuďmi a nesprávať sa nepriateľsky. 

Zdroje:  European Journal of Cardiovascular Nursing, thelatch.com, Sciencedaily

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá