Môžeme mať až 7 500 hospitalizácií. Sme na vrchole druhej vlny, slovenské nemocnice však to najhoršie iba čaká

  • Počet ľudí v nemocniciach sa zvyšuje vždy s oneskorením
  • Rekord v počte nových prípadov sme zažili iba minulý týždeň
Virus_Outbreak_Italy096349736796
TASR/AP Photo/Alessandra Tarantino
  • Počet ľudí v nemocniciach sa zvyšuje vždy s oneskorením
  • Rekord v počte nových prípadov sme zažili iba minulý týždeň

V nemocniciach je momentálne 1 807 pacientov a zdravotnícke zariadenia už narážajú na hranice svojich kapacít. Počet ľudí v nemocniciach však odzrkadľuje stav nakazených aj spred niekoľkých týždňov. Keď pacientovi diagnostikujú COVID-19, príznaky sa dostavia približne na piaty deň od nakazenia, pričom ťažký stav vyžadujúci hospitalizáciu nastane aj dva týždne od nakazenia. Pacient v nemocnici takto môže stráviť aj niekoľko týždňov.

Počet pacientov v nemocniciach sa tak môže navýšiť aj na 7 500. Upozorňuje na to analytik Ivan Bošňák z projektu Dáta bez pátosu. Takýto stav môže nastať už tento mesiac. Pribudnú aj desiatky nových úmrtí. Najviac pesimistická predpoveď hovorí o 650 úmrtiach, čo je takmer dvojnásobok počtu, ktorý máme dnes.

SLOVENSKO COVID-19 NOVEMBROVÁ PREDIKCIAV Televízia TA3 včera Ivan Bošňák priniesol predikciu na mesiac november. 6…

Posted by Dáta bez pátosu on Thursday, November 5, 2020

Dobrou správou však je, že krivka počtu nových prípadov sa začala konečne lámať. Rekordné dni máme za sebou a klesá nielen počet pozitívnych PCR testov, ale aj ich podiel v celkovej vzorke. Kým minulý týždeň bolo viac ako 20% testov z celkového denného počtu pozitívnych, dnes je to okolo 11%. Aj keď ideál v podobe 3-5% je však stále ešte ďaleko.

Nové prípady: Ich počet sa v tomto týždni láme. 7-dňový priemer dosahuje maximá okolo 2 500 a silne predpokladáme, že začne vďaka trom sadám prijatých opatrení dňa 1. a 15. októbra a pred plošným testovaním klesať. Ale počet nových prípadov odhadujeme do 70 tisíc. Sme zodpovedná spoločnosť. Dobre bude,“ uvádzajú analytici na Facebooku.

Pribudlo 15 nových úmrtí na koronavírus. Najmladší z nich mal iba 30 rokov

Riziko nakazenia v populácii sa teda znižuje, no minulotýždňový vrchol sa ešte neprejavil v nemocniciach. Ten ešte len príde. „Dnes sme na odhadovanom priemere nad 150 pacientov denne. Za mesiac november odhadujeme vyše dvojnásobok októbrového objemu, a toto môže byť dramatické. Nemocnice treba pripraviť na nával pacientov, hlavne v oblastiach vysokej incidencie parametra z bodu 1) vyššie. Je to sever Slovenska a Považie. Ale pacienti pribudnú všade. Veľmi málo v Šali a Rožňave,“ predpovedajú Dáta bez pátosu.

V predpovedi je aj údaj o možnom počte úmrtí, no ako analytici upozorňujú, je veľmi ťažké ich predpovedať. Na úmrtnosť má veľký vplyv množstvo premenných a ochorenie COVID-19 má nevyspytateľný priebeh nielen u starších a chorých, ale aj u mladých ľudí. Slovensko bude mať podľa nich v novembri 650-700 úmrtí v prípade najhoršieho scenára.

Opatrenia sú kľúčové

Príspevok Dát bez pátosu ďalej upozorňuje, že naďalej treba dodržiavať prísne opatrenia a to najmä v postihnutých okresoch. Zároveň podotýka, že plošné testovanie malo svoj význam, aj keď nejde o všeliek, ako tvrdí premiér.

ZLOMENÁ KRIVKA TEMPA RASTU / ZLOMENÝ KRK HNUSOBY?To prvé áno a je to super správa pre celé Slovensko. Určite nechcete…

Posted by Dáta bez pátosu on Sunday, November 8, 2020

„Hnusobe“ sme teda ešte úplne nezlomili krk, ale tempo, akým pribúdajú nové prípady naznačuje, že ideme z kopca. „Pilot, I. a II. vlna určite pomohli eliminácii toho, čo rátame (pozitívni z PCR testovania), lebo testovanie označilo ako infikovaných mnoho ľudí, ktorých by normálne museli prijať v PCR testovacích centrách. A tak máme nižšie čísla pozitívnych, ale aj v karanténe uväznených infikovaných. Buďme radi, že nemáme v karanténe celé Slovensko. Aj to bolo v hre,“ upozorňujú Dáta bez pátosu na Facebooku.

Problematická stále ostáva Čadca, kde na rozdiel od zvyšku krajiny počet infikovaných denne (zachytených PCR testami) stále rastie. A to majú za sebou už dve kolá plošného testovania. Niektoré okresy, naopak, majú incidenciu nízku a ak by sa riadili semaforom, mali by už opatrenia uvoľnené.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá