Objavili sa nové mutácie koronavírusu. Problémom je, že môžu byť odolnejšie voči vakcínam

  • Všetky vírusy prirodzene mutujú. Výnimkou nie je ani koronavírus
  • Teraz pribudli ďalšie nové varianty. Prvý z nich objavili vo Filipínach a druhý v Oregone
  • Obe obsahujú mutácie ako variant z Južnej Afriky B.1.351. Ide o mutácie E484K a N501Y
koronavirus korona covid-19
Unsplash/Fusion Medical Animation
  • Všetky vírusy prirodzene mutujú. Výnimkou nie je ani koronavírus
  • Teraz pribudli ďalšie nové varianty. Prvý z nich objavili vo Filipínach a druhý v Oregone
  • Obe obsahujú mutácie ako variant z Južnej Afriky B.1.351. Ide o mutácie E484K a N501Y

Všetky vírusy prirodzene mutujú. K drobným genetickým zmenám dochádza, keď vírus vytvára svoje nové kópie, aby „prežil“, rozširoval sa a prosperoval. Na začiatku pandémie sa predpokladalo, že koronavírus nebude mutovať podobne ako chrípka.

Variant z Južnej Afriky je nočná mora vedcov, na účinnosti AstraZenecy sa ukazuje, že oprávnene. Čo o ňom vlastne vieme?

Filipínsky variant 

Teraz pribudli ďalšie nové varianty. Prvý z nich objavili vo Filipínach. Infikoval sa ním vo februári muž, ktorý pricestoval z Filipín do Japonska. Podľa the Japan Times išlo o 60-ročného muža, ktorý bol v karanténe, keď mu vyšiel pozitívny test. Podľa ministerstva zdravotníctva Japonska sa variant objavil v strednej časti Filipín už koncom januára.

cestovanie dovolenka koronavírus COVID-19 letenky
zdroj: Pexels/Ketut Subiyant

Miestni odborníci z filipínskeho centra genómov sa začali variantom zaoberať od začiatku marca. Podľa CNN výkonná riaditeľka centra Dr. Cynthia Saloma a jej tím spolu s ministerstvom zdravotníctva a epidemiológie predložili vzorky agentúre GISAID 3.

Agentúra je globálna iniciatíva, ktorá poskytuje prístup k údajom o chrípkových vírusoch a koronavírusoch. Podľa riaditeľky tento vírus identifikovali skôr ako Japonsko. Variant dostal označenie P3. V súčasnosti bolo v krajine identifikovaných 98 prípadov nového variantu.

Rovnaké mutácie ako variant z Južnej Afriky 

Portál Rappler uvádza, že variant P3 má rovnaké mutácie ako variant z Južnej Afriky B.1.351. Ide o mutácie E484K a N501Y.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC)  práve mutácia spike proteínu označovaná ako E484K, prezývaná ako „Eek“, môže ovplyvniť neutralizáciu niektorými protilátkami.

Takýmto spôsobom sa môže vírus čiastočne vyhnúť imunite, ktorú si vybudujeme pri prekonaní koronavírusu iných variantov alebo vakcínami. Ďalšou obavou je, že by sa mohol ďalej vyvíjať.

koronavírus pod mikroskopom
zdroj: TASR/NIAID-RML via AP

Podľa BBC zas mutácia N501Y spôsobuje, že je vírus nákazlivejší a ľahšie sa šíri.

„Nehovoríme, že je infekčnejší, ale jeho mutácia naznačuje, že môže byť prenosnejší,“ uviedla Saloma. Potrebné sú podľa nej ďalšie štúdie. „Tento variant bol spájaný s imunitným únikom, či je to pravda aj pre náš lokálny detekovaný variant, sa ešte len uvidí,“ dodala.

Variant z Oregonu je zmutovanou mutáciou 

Ďalší variant bol odhalený v americkom štáte Oregon. Podľa New York Times ide o domácu verziu britského variantu, ktorá je skombinovaná s novou mutáciou a získala tak menšiu citlivosť na vakcíny. Zatiaľ odhalili len jediný prípad tejto kombinácie. 

Pôvodný britský vírus s názvom B.1.1.7 obsahoval len mutáciu N501Y. V oregonskom variante ale našli aj mutáciu E484K. Podľa New York Times objavili podobnú mutáciu britského vírusu s Eek aj v Británii. 

Okrem oregonského variantu v USA objavili aj kalifornský a newyorský variant.

Imunológ Anthony Fauci, ktorý pôsobí ako hlavný poradca prezidenta Joea Bidena v oblasti koronavírusu, má jasný odkaz týkajúci sa variantov. Podľa neho je kľúčové, aby sme zaočkovali čo najviac ľudí a zabránili tak ďalšej mutácii vírusu. „Je to podnet na to, aby sme robili to, čo sme hovorili po celý čas: zaočkovať čo najviac ľudí a urobme to čo najrýchlejšie,“ dodal Fauci.

Zdroje: the Japan Times, CNN, Rappler, CDC, New York Times

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá