Nádor mu úplne zmizol. Vedci hovoria o zázraku, nový koktejl liekov vyliečil pacienta v konečnom štádiu rakoviny

  • Rakovina je jednou z najčastejších chorôb ľudstva
  • V počiatočnom štádiu je možné ju liečiť, no pri neskoršom odhalení nemusí byť pacientovi pomoci
  • Nový kokteil liekov prináša nádej pacientom v pokročilom štádiu
Rakovina, mikroskop, spojené ruky
Unsplash/National Cancer Institute
  • Rakovina je jednou z najčastejších chorôb ľudstva
  • V počiatočnom štádiu je možné ju liečiť, no pri neskoršom odhalení nemusí byť pacientovi pomoci
  • Nový kokteil liekov prináša nádej pacientom v pokročilom štádiu

Vedci v klinických skúškach liečby rakoviny vyskúšali kokteil liekov, ktorý priniesol nečakané výsledky. Podieľal sa na odstránení tumoru z hlavy a krku v terminálnom štádiu rakoviny. Objav je považovaný takmer za zázrak, keďže sa v neskoršom štádiu rakoviny tvoria metastázy, ktoré sa rozširujú následne do tela.

Kokteil liekov nivolumab a ipilimumab na imunoterapiu naštartoval imunitný systém pacientov s cieľom zabiť ich vlastné rakovinové bunky a podľa vedcov z The Institute of Cancer Research (ICR) v Londýne, podnietil „trend v prežití“, informuje The Guardian.

Proste zmizol

Jedným z ľudí, ktorí sa na testovaní podieľali, bol pacient, ktorému lekári predikovali smrť ešte pred 4 rokmi. Len pár týždňov po tom, ako sa zapojil do štúdie, testy ukázali, že jeho nádor úplne zmizol.

Výsledky výskumu ukazujú, že kombinácia spomínaných liekov viedla k zníženiu veľkosti nádorov u nevyliečiteľne chorých pacientov s rakovinou hlavy a krku. U niektorých rakovina zmizla úplne. Lekári boli ohromení, keď nenašli žiadne zistiteľné príznaky choroby.

 „Sú to sľubné výsledky,“ povedal pre The Guardian profesor Kristian Helin, výkonný riaditeľ ICR. „Imunoterapia je láskavejším aj inteligentnejším spôsobom liečby. Môže pacientom priniesť značný úžitok.“

Výsledky tretej fázy štúdie, ktorá zahŕňala takmer 1 000 umierajúcich pacientov s rakovinou hlavy a krku, boli rané, no „klinicky významné“, uviedol The Institute of Cancer Research (ICR), pričom niektorí pacienti žili mesiace alebo roky dlhšie a trpeli oveľa menším počtom vedľajších účinkov.

Pochopenie rakoviny a roky výskumu

The Institute of Cancer Research sa vývojom liečby, možnosťami diagnostiky a skúmaním rakoviny zaoberá dlhodobo, čím prispieva k pochopeniu tejto choroby vo svete. Jedna zo štúdií vykonaných pod jeho záštitou sa zaoberá premenou zdravých buniek na rakovinové.

„Objavili sme dôležitý onkogén NRAS a mechanizmus, pomocou ktorého rodina onkogénov RAS spôsobuje, že bunky sa stanú rakovinovými,“ opisuje ICR.

Približne v roku 1980 ICR začal výskum, ktorého úlohou bolo odhaliť správanie onkogénov. Profesor Chris Marshall a Alan Hall zaviedli DNA z ľudských rakovinových bunkových línií do zdravých buniek a tieto bunky transformovali.

„Po izolácii novej DNA z týchto transformovaných buniek použili sondy DNA, ktoré sa zameriavajú na onkogény, o ktorých sme v tom čase vedeli. Našli podobnosti medzi DNA, ktorú izolovali a známymi členmi rodiny onkogénov RAS a nazvali nový gén NRAS. Teraz je známe, že gény RAS sa podieľajú na približne 12 – 15 % ľudských rakovín, pričom NRAS je mutovaný v približne pätine melanómov a akútnej leukémie.“

Zdroje: The Guardian, ICR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá