Kvôli Omikronu prijímajú viaceré krajiny opatrenia, Slovensko zastavuje lety z niektorých afrických štátov

  • Slovensko kvôli novému variantu koronavírusu zastavilo lety zo siedmych afrických štátov
  • Rovnako reagovali viaceré krajiny, prijímajú cestovné obmedzenia pre južnú Afriku
covid pas cestovanie slovensko koronavírus
Unsplash/Anete Lūsiņa, TASR/AP
  • Slovensko kvôli novému variantu koronavírusu zastavilo lety zo siedmych afrických štátov
  • Rovnako reagovali viaceré krajiny, prijímajú cestovné obmedzenia pre južnú Afriku

Vzhľadom na nový variant koronavírusu Slovensko od dnešnej polnoci zastavilo prijímanie civilných letov zo siedmich štátov Afriky. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. 

 Ide o Botswanu, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbiu, Juhoafrickú republiku a Zimbabwe. Rovnako platí zákaz aj pre lety zo Slovenska do týchto krajín. Toto opatrenie predbežne platí do 13. decembra.

Slovenská republika pristúpila k vyhláseniu zákazu na základe odporúčania Európskej komisie aj napriek tomu, že nemá priame pravidelné letecké spojenia s týmito krajinami. Zákaz sa tak bude týkať nepravidelných letov, ako sú biznis alebo súkromné lety,“ informovalo ministerstvo. Zákaz sa netýka leteckej nákladnej prepravy, letov na humanitárne účely či technického medzipristátia na neobchodné účely.

Lety rušia aj ostatné krajiny 

Správy o novom potenciálne nákazlivejšom variante, ktorý identifikovali v Juhoafrickej republike (JAR), primali niektoré krajiny k prijatiu cestovných obmedzení pre južnú Afriku. Variant známy ako B.1.1.529 tiež potvrdili v Botswane a Hongkongu, kde súvisí s cestou z JAR, aj v Izraeli, kde sa to týka cestujúceho, ktorý sa vrátil z Malawi.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho označila za „variant vyvolávajúci znepokojenie“ a premenovala na omikron.

Spojené kráľovstvo od piatkového poludnia zakázalo lety z JAR, Namíbie, Zimbabwe, Botswany, Lesotha a Eswatini. Všetci, čo prišli nedávno z niektorej z daných krajín budú musieť absolvovať test na koronavírus.

Pozastaviť letecké spojenie s južnou Afrikou chce aj Európska komisia. Jej predsedníčka Ursula von der Leyen vo vyhlásení uviedla, že „v úzkej koordinácii s členskými štátmi navrhuje aktivovať núdzovú brzdu, aby sa zastavila letecká doprava z juhoafrického regiónu“. Niektoré členské štáty pritom už v piatok začali prijímať opatrenia.

Český minister zahraničia Jakub Kulhánek na Twitteri oznámil, že od soboty bude platiť zákaz vstupu do krajiny pre občanov tretích štátov, ktorí v posledných 14 dňoch strávili viac ako 12 hodín v JAR, Namíbii, Lesothe, Eswatini, Zimbabwe, Botswane, Mozambiku a Zambii. Občania Česka, Európskej únie a osoby s dlhodobým pobytom v Česku môžu z daných afrických krajín prísť len za dodržania prísnych podmienok. Opatrenia platia do 12. decembra.

Nemecko plánuje najskôr v noci zakázať lety z JAR. Vstup na jeho územie budú mať odtiaľ povolený len občania Nemecka. Cestujúci tiež budú musieť stráviť 14 dní v karanténe bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní alebo nie.

Taliansko zakázalo vstup na svoje územie komukoľvek, kto za posledných 14 dní bol v JAR, Lesothe, Botswane, Zimbabwe, Mozambiku, Namíbii a Eswatini. Podobné opatrenia plánuje aj Holandsko.

zdroj: Unsplash/ismail mohamed - SoviLe, Unsplash/L.Filipe C.Sousa

Reagujú aj mimo Európy

Cestovné obmedzenia zaviedli aj krajiny mimo Európy. Singapur zaradil na červený zoznam, ktorý neumožňuje cestovanie, sedem juhoafrických krajín.

Japonci prichádzajúci zo šiestich krajín z južnej Afriky budú musieť v Japonsku stráviť desať dní v karanténe vo vládou určenom zariadení a v tom čase trikrát absolvovať test na koronavírus. Izrael zakázal vstup cudzincom zo siedmich juhoafrických krajín a tiež zakázal svojim občanom tieto krajiny navštevovať. Ľudia, čo sa z týchto krajín vrátia, musia stráviť istý čas v izolácii.

Variant znepokojuje vedcov vysokým počtom mutácií a potenciálne rýchlym šírením. „Veľmi vysoký počet mutácií vyvoláva obavy z predpokladaného imunitného úniku a prenosnosti,“ vyjadril sa Tulio de Oliveira zo Siete pre genomický dohľad v Juhoafrickej republike.

61 pasažierov, ktorí prišli z JAR, malo pozitívny test na koronavírus

Z približne 600 pasažierov, ktorí v piatok pricestovali dvoma letmi holandskej spoločnosti KLM z Juhoafrickej republiky (JAR) na amsterdamské letisko Schiphol, malo 61 pozitívne výsledky testov na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2. Zatiaľ nie je jasné, či sa infikovali novým variantom omikron, ktorý bol v krajinách južnej Afriky objavený len nedávno. Informoval o tom v sobotu portál nos.nl.

Holandská vláda od piatkového poludnia zakázala lety z JAR, Botswany a ďalších štátov južnej Afriky. V tom čase smerovali do Holandska ďalšie dva lety z JAR. Všetci pasažieri museli po prílete absolvovať testy. Na tento účel boli na letisku Schiphol zriadené špeciálne sektory.

Spoločnosť KLM môže prepravovať iba občanov EÚ. Cestujúci s negatívnym výsledkom testu môžu letisko Schiphol opustiť, no ďalších päť dní musia byť v domácej karanténe. Cestujúci, ktorí mali pozitívny výsledok testu, budú prevezení do stráženého izolačného hotela v areáli letiska alebo blízko neho, kde musia zostať päť až sedem dní.

Zdroje: SITA, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá