Pribudlo viac ako 3 000 nakazených. Cieľ zaočkovať 40 % obyvateľstva vo všetkých krajinách sveta sa nepodaril

  • Počet pozitívne testovaných pacientov PCR testami sa za včerajší deň zvýšil o 3 208
  • Počet ukončených laboratórnych vyšetrení predstavuje 12 981
covid
TASR/Pavol Zachar
  • Počet pozitívne testovaných pacientov PCR testami sa za včerajší deň zvýšil o 3 208
  • Počet ukončených laboratórnych vyšetrení predstavuje 12 981

Počet pacientov v nemocniciach mierne poklesol. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová priblížila, že v zdravotníckych zariadeniach je 1 803 pacientov s COVID-19.

Na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) a Oddelení akútnej a intenzívnej medicíny (OAIM) je 381 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 191 ľudí. Takmer 82 percent z hospitalizovaných pacientov nie je vôbec zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky.

Eliášová tiež informovala, že pozitívny PCR test malo z 12 981 ukončených testov v sobotu 15. januára 3 208 ľudí, najviac v Prešovskom kraji a najmenej v Trenčianskom kraji.

Viac ako 61 % z nich nemalo očkovanie. Pozitívny antigénový test evidovali u 235 osôb, takmer 56 percent z nich nebolo zaočkovaných. Webová stránka Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) informovala, že v sobotu ich bolo vykonaných 6 884.

Tretiu dávku vakcíny dostalo v sobotu 15. januára 12 616 ľudí (spolu 1 225 834), druhú dávku 386 osôb (spolu 2 616 781). Zároveň pribudli aj ľudia, ktorí sa premiérovo rozhodli pre očkovanie, prvú dávku vakcíny absolvovalo 1 718 osôb (spolu 2 773 162). Podľa NCZI za uplynulý deň pribudlo 48 úmrtí spôsobených ochorením COVID-19.

Program COVAX na spravodlivé prerozdeľovanie vakcín proti koronavírusu, ktorý má zaistiť dodávky chudobnejším krajinám a ktorý podporuje OSN, dosiahol v sobotu míľnik – jednu miliardu doručených dávok. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Tento míľnik oznámilo Gavi – združenie vlád, spoločností, nadácií a agentúr OSN, ktoré riadi spomínaný program COVAX. Miliardtá dávka sa nachádzala v zásielke, ktorá dorazila v sobotu do Rwandy, uviedlo združenie Gavi. Program COVAX poskytol vakcíny už 144 krajinám a dostal na to vo forme darov vyše desať miliárd dolárov.

49 % populácie nedostalo ani jedinú dávku

Program COVAX na spravodlivé prerozdeľovanie vakcín proti koronavírusu, ktorý má zaistiť dodávky   chudobnejším krajinám a ktorý podporuje OSN, dosiahol v sobotu míľnik – jednu miliardu doručených dávok. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Tento míľnik oznámilo Gavi, združenie vlád, spoločností, nadácií a agentúr OSN, ktoré riadi spomínaný program COVAX. Miliardtá dávka sa nachádzala v zásielke, ktorá dorazila v sobotu do Rwandy, uviedlo združenie Gavi. Program COVAX poskytol vakcíny už 144 krajinám a dostal na to vo forme darov vyše desať miliárd dolárov.

Šéf Gavi Seth Berkley upozornil, že distribúcia vakcín je stále veľmi nerovnomerná a že 49 % svetovej populácie ešte nedostalo ani jedinú dávku. „Pandémia stále trvá a my zdvojnásobíme úsilie o odstránenie priepasti v rozdeľovaní vakcín,“ povedal Berkley.

Vysvetlil, že chcú získať peniaze na čo najrýchlejšie doručenie dávok vakcín najmä do najviac ohrozených krajín. Cieľ zaočkovať 40 % obyvateľstva vo všetkých krajinách sveta do konca roka 2021 sa v niektorých štátoch nesplnil, takže teraz je cieľom zaočkovať 70 % ľudí do polovice roka 2022.

zdroj: TASR/ Ján Krošlák

V mnohých afrických krajinách však bolo zatiaľ podaných sotva desať dávok na 100 obyvateľov. Pre porovnanie, v Nemecku bolo podaných 185 dávok na 100 obyvateľov, ukazujú údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

COVAX vznikol v roku 2020 na podporu výskumu vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pôvodnou myšlienkou bolo, že program má zaistiť spravodlivé rozdeľovanie vakcín po celom svete. Bohaté krajiny však súbežne podpísali samostatné zmluvy s výrobcami očkovacích látok a nakúpili väčšinu ich produkcie, píše DPA.

AstraZeneca a omikron

Predbežné dáta z jej štúdie ukazujú, že jej protikoronavírusová vakcína Vaxzevria dokáže po podaní tretej posilňujúcej dávky vygenerovať väčšiu odpoveď imunitného systému proti rôznym variantom vírusu vrátane omikronu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Odpoveď imunitného systému proti variantu omikron, ako aj variantom beta, delta, alfa a gama sa po odaní tretej dávky zvýšila nielen u ľudí, ktorí boli predtým zaočkovaní vakcínou Vaxzevria, ale aj u tých, ktorým bola v minulosti podaná mRNA vakcína.

Spoločnosť AstraZeneca teraz vzhľadom na zvyšujúcu sa potrebu preočkovania ľudí treťou dávkou plánuje dáta, ktoré počas štúdie zozbierala, poskytnúť svetovým regulačným úradom.

Dal by si si pichnúť tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu?

Ide pritom o prvé dáta, ktoré spoločnosť zverejnila v súvislosti so svojimi výskumami, ktoré sa zaoberali podaním tretej dávky vakcíny Vaxzevria.

„Tieto dôležité výskumy ukazujú, že tretia dávky Vaxzevrie po podaní dvoch počiatočných dávok tejto vakcíny – alebo po mRNA vakcíne či inaktivovanej vakcíne – výrazne zvyšuje imunitu proti COVID-19,“ uviedol šéf Oxfordskej skupiny pre vakcíny Andrew Pollard.

AstraZeneca
zdroj: TASR/DPA/Nicholas Armer

V rozsiahlom britskom výskume z vlaňajšieho decembra sa podarilo zistiť, že tretia dávka vakcíny od AstraZenecy zvyšuje počet protilátok, ak je podaná po dvoch dávkach Vaxzevrie alebo vakcíne od spoločnosti Pfizer, ktorá je založená na technológii mRNA.

Avšak táto štúdia zároveň preukázala, že najväčší počet protilátok po podaní tretej dávky vzniká po aplikovaní mRNA vakcín od spoločností Pfizer a Moderna. Vakcínu Vaxzevria vyvinula AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Zdroje: NCZI, MZSR, TASR, korona.gov.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá