Modrá veľryba, covid „challenge“ či streamovanie samovraždy. Psychológ odhalil zákulisie zvrátených výziev

Depresie
Unsplash/Jana Shnipelson, Unsplash/

Autor komentára je riaditeľ združenia IPčko a psychológ angažujúci sa v Miloslavove po medializovanom incidente.

Bol to asi jún 2020, keď som dostával pomerne často otázku, či je návrat Modrej veľryby v modifikácii Biela veľryba reálny alebo je to hoax. Biela veľryba, Modrá veľryba, Paracetamolová výzva, Labello challenge, Koronavírusová výzva, The Sunburnt Art Challenge, Ice and salt challenge a mnohé iné.

V zásade je jedno, či sa volá biela, možno to raz bude ružová, možno hrášková… veľryba. Mechanika manipulácie ľudí s vážnymi psychickými ťažkosťami smerom k samovraždám naozaj existuje.

Nevinné, ale aj nebezpečné výzvy

Online výzvy nie sú ničím novým. Vznikajú, zanikajú, menia sa ich názvy, obsahy a sociálne siete, kde prebiehajú.

Niektoré povzbudzujú k zapojeniu sa do aktivít, ktoré tvoria a šíria umenie, solidaritu, podporu, iné pôsobia ako nevinný žart a ďalšou skupinou sú práve tie, ktoré sú nebezpečné a život ohrozujúce.

Pomyselná vstupenka

Mladí ľudia sa z hľadiska vývinovej psychológie nachádzajú naozaj v náročnom období, kedy dominantnú úlohu v ich životoch zastávajú rovesníci, túžba niekam patriť, byť prijatí, zažívať rovesnícke dobrodružstvá, napĺňať si svoje vývinové potreby a úlohy.

Často sa ocitajú v „začarovanom kruhu“ očakávaní, ktoré by mali naplniť, potrieb, ktoré (ne)majú, hodnôt, ktoré (ne)zastávajú, tlaku na výkon od dospelých aj rovesníkov a otázok-úloh-konaní, ktoré im dajú tú pomyselnú vstupenku do sveta, kde túžia patriť.

Je toho na nich veľa, nemajú ešte dostatočne vyvinutú práve tú časť mozgu, ktorá je „zodpovedná“ za rozhodovanie a reguláciu, nemajú dostatok životných skúseností, preto konajú radikálne, extrémne, často neuvážene a riskantne.

Veľmi potrebujú bezpečné miesto, kde by mohli o svojich ťažkostiach a dilemách hovoriť bez moralizovania, dešpektu a tých známych slov „čo ty o živote môžeš vedieť“ alebo „ja v tvojom veku…“.

Áno, mnoho z toho, čo robia, cítia, nerobia a necítia patrí k ich prirodzenému vývinu a životu.

pjimage – 2022-05-12T095828.090

Adrenalín, pozornosť, viralita, úspech či sociálny status

Online výzvy prinášajú okrem pocitu, že ste niečoho súčasťou, aj poriadnu dávku adrenalínu.

Práve adrenalín, rovesníci, dobrodružstvo, pozornosť, viralita, úspech a sociálny status sú dôvodom, prečo sú mladí ľudia súčasťou online výziev, ktoré nám dospelým často prídu úplne „šialené“.

Monitorovanie online priestoru

Moji kolegovia online tereňáci mapujú online výzvy v slovenských uzavretých online komunitách na sociálnych sieťach, diskusných portáloch a streamovacích službách už od roku 2013.

Nemá však takéto premyslené, simplexné podoby, tie by totiž dnes na sociálnych sieťach neobstáli.

Často túto manipuláciu v online komunitách živí túžba po dosiahnutí vplyvu, po obyčajnej, a tak vzácnej moci.

Väčšinou pozorujeme, že v každej z našich mapovaných komunít sú aj tzv. silnejší jedinci, ktorí svoju vlastnú úzkosť prelepujú snahou vytvárať atmosféru strachu, obáv a pozornosti. Tú však potrebujeme konieckoncov všetci.

Mravenčia práca

V týchto online skupinách funguje vlastná dynamika a pravidlá, ak sa niekto odkláňa, napríklad komunikuje pozitívnejšie alebo priveľmi povzbudzuje k pomoci iných, vyčlenia ho, respektíve rovno z komunity vyhodia.

V online priestore vďaka tzv. disinhibičnému efektu majú ľudia pocit väčšieho bezpečia, istoty, otvorenosti, dôvernosti a pocitu prijatia, no aj menšie zábrany.

Úlohou našich „online tereňákov“ je profesionálnou prácou nasmerovať zapojených aktérov online výzvy alebo potenciálne zapojených aktérov takejto manipulácie smerom k iným zvládacím mechanikám.

Je to mravenčia práca, veľmi citlivá, deje sa v skrytosti, no prináša mnohé pozitívne efekty.

Depresia
zdroj: Unsplash/Anthony Tran

Sila komunity, ale aj vzťahy

Pri pozorovaní online terénnej práce psychológov, tak diskrétnej pomáhajúcej práce, môžete objavovať ich statusy, komentáre, posty, vytvárajú pomáhajúci obsah, články, podcasty, videá… ktoré používajú a odkazujú na ne priamo v spomínaných komunitách a naozaj to funguje.

Všetko sa to deje vďaka našej internej metodike, enormnej snahe o profesionálnu pomoc, kvalitné vzdelávanie a pohľadom upretým na etiku psychologickej profesie.

Nehovoríme o tom, že toto robíme od roku 2013 často, no títo moji kolegovia menia svet ohnutejších zákrut sociálnych sietí.

Sila komunity, vzťahy, to je to, čo v týchto zákutiach internetu hľadajú najmä už aj tak dosť utrápení mladí ľudia.

Streamovanie sebapoškodzovania či samovrážd

V tejto oblasti sú pre nás najväčšou výzvou aktuálne streamovacie kanály. Kde nachádzame livestreamy zo sebapoškodzovaním, komunity, ktoré týchto „streamerov“ podporujú a spoločne sa utápajú v úzkosti a depresivite. Občas sa objaví stream s prípravou vlastnej samovraždy.

Aj tam sme, streamujeme aj my a streamovacích kanáloch sa väčšinou po nociach snažíme byť blízko pri tých mladých ľuďoch, ktorí prežívajú brutality, s ktorými si inak nevedia dať rady.

V IPčku naozaj chceme meniť internetové ohrozenia na možnosti pomoci. Robíme to. Viete, aké otázky na tých streamoch dostávame najčastejšie?

Prečo sa cítim tak osamelo?

Prečo mi nerozumejú a nechápu tomu, čo prežívam? Pocit, že niekam patríme, niekam, kde nemusíme používať masku, kde sme akceptovaní, prijatí, kde nemusíme podávať výkon, to je skutočnou príčinou, prečo mladí ľudia s ranenou dušou dovolia manipulátorom, aby ich ovládali.

Všetko sa to tam deje pred očami mlčiacej väčšiny ostatných členov.

Nie je dôležité, či poznáte názvy a úlohy všetky online výziev, je dôležité, aby ste so svojimi deťmi, žiakmi, študentmi o online výzvach ako takých hovorili a vytvárali s nimi kvalitné, dôverné intenzívne vzťahy, akceptovali duševnú bolesť, duševné ochorenia, inakosť, boli otvorení a prijímajúci.

Základné rady

Spoločne s kolegami sme zosumarizovali pár odporúčaní, ktoré by všetkým, ktorí sú v kontakte s mladými ľuďmi mohli pomôcť začať.

Spoznajte ich názor na online výzvy. Ak sa opýtate na názor, dozviete sa o svojich deťoch a ich postojoch k výzvam oveľa viac, ako keď budete hovoriť vy.

Diskutujte o tom, čo a ako by urobili, keby boli vyzvaní. Pomôže im to nazrieť na situáciu aj inou optikou a vďaka diskusii môžete rozšíriť možnosti a stratégie riešenia takejto situácie.

Počúvajte

Ukážte svoje pocity. Hovorte spolu o tom, že vám na nich záleží a máte obavu, že by sa im mohlo niečo stať, pretože sú pre vás všetkým. Zákazy, príkazy, kontrola a prísnosť nie je úspešná cesta.

Počúvajte, čo hovoria vaše deti a vyhnite sa odsudzovaniu, pretože ten, kto ich do výzvy nominoval môže byť ich najlepší priateľ a verte, že sa v danej chvíli postaví na jeho stranu a bude ho chrániť.

Dajte im čas na premyslenie. Pomôže im spoznať pozitíva, negatíva a riziká výzvy. Jednoduché „nerob to“, im nestačí.

Pozitívna výzva. Skúste hovoriť a nájsť aj tie pozitívne a podporujúce výzvy, do ktorých sa môžu zapojiť alebo sa zapojíte spoločne s nimi. Toto vie byť magickým momentom vo vzťahu rodiča a tínedžera.

Uznajte tlak. Povedzte im, že veríte tomu, že zapojenie sa do výzvy a tlak, ktorý prežívajú, je legitímny, nebagatelizujte. Ponúknite bezpečný adrenalín. Poďte spoločne skúsiť niečo bezpečné a adrenalínové.

Povedzte im, kde je pomoc a povzbuďte ich, aby ju vyhľadali a buďte pre nich bezpečím a istotou, že budete stáť pri nich aj vtedy, keď urobia chybu.

Text nie je autorským článkom Startitup. Vyjadruje názory autora, ktoré nereprezentujú názory redakcie.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá