Netestujú sa ani neočkujú. V Severnej Kórei zúri Covid

  • KĽDR hlási tisíce ľudí s horúčkou
  • Údaje z testovania chýbajú
  • V KĽDR nie je nik zaočkovaný a krajina má slabé zdravotníctvo
kľdr severná kórea
TASR/AP, Cha Song Ho
  • KĽDR hlási tisíce ľudí s horúčkou
  • Údaje z testovania chýbajú
  • V KĽDR nie je nik zaočkovaný a krajina má slabé zdravotníctvo

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v sobotu oznámila, že v krajine pribudlo ďalších takmer 220-tisíc ľudí s horúčkou, pri ktorej sa predpokladá, že ide o COVID-19. Tamojší vodca Kim Čong-un však vyhlásil, že v KĽDR zaznamenali pokrok v spomalení nediagnostikovaného šírenia koronavírusu.

Státisíce chorých, testov len zopár

Podľa severokórejskej ústrednej tlačovej agentúry zaznamenali už piaty deň po sebe približne 200-tisícový počet obyvateľov s horúčkou. V dôsledku rýchleho šírenia horúčky od konca apríla podľa oficiálnych údajov ochorelo 2,4 milióna Severokórejčanov a zomrelo 66 ľudí. V krajine dosiaľ neboli schopní identifikovať ochorenie ako COVID-19 z dôvodu nedostatku testovacích potrieb.

Nezvládnutie šírenia koronavírusu v KĽDR by mohlo mať v krajine so slabým systémom zdravotnej starostlivosti, kde je väčšina z 26 miliónov obyvateľov nezaočkovaných, podvyživených a ďalší žijú v chudobe, veľmi tragické následky. Experti navyše tvrdia, že Kim Čong-un si nemôže dovoliť žiadny lockdown, pretože by to spôsobila ďalší šok pre krehkú ekonomiku krajiny.

KĽDR odmietla milióny očkovacích látok z iniciatívy COVAX podporovanej Organizáciou Spojených národov (OSN), pravdepodobne pre medzinárodné požiadavky na monitorovanie, ktoré sú spojené s týmito vakcínami. WHO a Detský fond OSN (UNICEF) uviedli, že Severná Kórea doteraz nereagovala na ich žiadosti o údaje o víruse alebo návrhy na pomoc.

Bojujte čajom, radí štát

Severná Kórea bojuje proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa šíri medzi nezaočkovaným obyvateľstvom bez prístupu k účinným antivirotikám, aj prostriedkami tradičnej medicíny. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC, ktorá sa odvoláva na severokórejské štátne médiá.

KĽDR v roku 2020 uzavrela svoje hranice s cieľom izolovať sa pred pandémiou. Jej vedenie odmieta zdravotnícku pomoc zo zahraničia. Severokórejské štátne médiá však ponúkajú viaceré tradičné spôsoby liečby ochorenia, ktoré je označované ako „horúčka“.

KĽDR, Kim
zdroj: TASR/AP, Korea News Service

Denník vládnucej strany pracujúcich Rodong sinmun pre nakazených, ktorí nemajú vážny priebeh ochorenia, odporučil piť zázvorový alebo medovkový čaj a nápoj z listov vŕby. Horúce nápoje môžu zmierniť niektoré príznaky covidu vrátane bolesti hrdla či kašľa a pomôcť s hydratáciou v období, keď pacienti strácajú viac tekutín než zvyčajne. Zázvor a listy vŕby môžu zmierniť zápal a bolesť. Nie sú však vhodné proti samotnému vírusu.

Štátne média nedávno zverejnili rozhovor s párom, ktorý odporúčal kloktať ráno a na noc slanú vodu. Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) oznámila, že do  bolo poslaných tisíc ton soli na prípravu „dezinfekčného roztoku“. 

Niektoré štúdie naznačujú, že kloktanie a výplachy  nosa slanou vodou je účinné proti vírusom, ktoré vyvolávajú bežné prechladnutie. O tom, či je to účinné aj proti šíreniu covidu, je však zatiaľ k dispozícii málo dôkazov, konštatuje BBC. Štátna televízia pacientom odporúča, aby užívali lieky proti bolesti, ako ibuprofen, ale aj amoxicilín i ďalšie antibiotiká. Ich účinok na množenie koronavírusu však tiež ešte nebol potvrdený.

Vo svete pandémia pokračuje

Počet úmrtí na COVID-19 v uplynulom týždni celosvetovo klesol o približne 21 %, zatiaľ čo počet nových prípadov vo väčšine sveta stúpol. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V pravidelnej štvrtkovej správe vo štvrtok WHO uviedla, že sa zdá, že počet nových prípadov COVID-19 sa po týždňoch poklesu od konca marca stabilizoval na úrovni približne 3,5 milióna, čo predstavuje nárast o jedno percento. Počet prípadov podľa WHO rastie na americkom kontinente, Blízkom východe, v Afrike a západnom Tichomorí, a klesá v Európe a juhovýchodnej Ázii.

Pribudlo asi deväťtisíc úmrtí. Úmrtia pritom klesli všade okrem Afriky, kde poskočili o takmer 50 %.

Tieto dáta však nezahŕňajú najnovšiu epidémiu koronavírusu, ktorú oznámila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR), keďže krajina zatiaľ WHO oficiálne neposkytla požadované údaje.

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 201 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov. Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 7 136 730, pričom takto bolo pozitívne testovaných 1 788 334 osôb. V nemocniciach je hospitalizovaných 258 pacientov. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 2 prípady. Celkový počet úmrtí je 20 077.

Zdroje: SITA, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá