Banksy tvrdí, že známa značka mu ukradla diela. Ľudí teraz vyzýva, aby vykradli jej obchod

  • Bansky sa sťažuje na známu značku
  • Ľudí vyzval k trestnému činu
Na snímke dielo britského streetartového umelca Banksyho zobrazuje dieťa, ktoré v zápase v džude vyhráva nad ruským prezidentom Vladimirom Putinom, na budove poškodenej ostreľovaním 13. novembra 2022 v ukrajinskom meste Boroďanka.
Ilustračná fotografia, TASR/AP/AP Photo/Andrew Kravchenko
  • Bansky sa sťažuje na známu značku
  • Ľudí vyzval k trestnému činu

Banksy je kontroverzný pouličný umelec, ktorého politické diela, kuriózne nezákonné kúsky i trúfalé vniknutia poburujú vládnuci establishement už viac ako dve desaťročia. 

Banksy najnovšie prostredníctvom Instagramu zaútočil na predajcu oblečenia Guess a tvrdil, že spoločnosť použila jeho návrhy celkom bez povolenia. Grafity umelec zverejnil fotografiu obchodu na Regent Street v Londýne a navrhol zlodejom, aby ho navštívili.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy)

Na Instagrame napísal: „Ponúkli sa mojím umeleckým dielom bez toho, aby sa opýtali, tak prečo by bolo nesprávne, ak by si urobil to isté s ich oblečením?“

V obchode boli grafity nesúce názov „Banksy’s Flower Thrower“ a oblečenie s jeho obrázkami. Značka Guess uviedla, že kolekcia bola vytvorená v spolupráci so spoločnosťou Brandalised, ktorá licencuje návrhy grafity umelcov. Informuje BBC.

Po tom, čo umelec zverejnil svoj odkaz nabádajúci ku krádeži v predajni, čo je trestný čin, Guess svoj obchod zatvoril pre verejnosť. Firma pred vchodové dvere umiestnila ochranku a zakryla výklad.

Právnička na ochranu autorských práv Liz Ward, zakladateľka Virtuoso Legal, pre BBC povedala: „Zdá sa, že značka Guess legitímne získala Banksyho umelecké dielo prostredníctvom tretej strany, konkrétne Brandalised, ktorá tvrdí, že má práva na komercializáciu a používanie Banksyho umeleckých diel na tovare.“

Nie je známe, či Banksy schválil alebo dokonca vedel o tejto dohode. Ak o nej vedel, potom môže jeho reakcia slúžiť na vytvorenie nejakého druhu guerilla marketingovej kampane. „Ak o tom nevedel, potom musí byť dosť naštvaný, najmä preto, že takéto mainstreamové spoločnosti a značky sa nezhodujú s jeho anti-establishmentovými názormi.“

Pest Control, ktorý sa označuje za „jediný orgán oprávnený overiť Banksyho umenie“, uvádza, že umelcovo dielo možno použiť na „nekomerčnú, osobnú zábavu“, avšak jeho umenie nie je licencované tretím stranám.

„Prosím, nepoužívajte Banksyho obrázky na žiadne komerčné účely, vrátane uvedenia na trh sortimentu alebo oklamania ľudí, aby si mysleli, že niečo je vyrobené alebo schválené umelcom, aj keď to tak nie je,“ uvádza stránka Pest Control.

„Povedať, že vo svojej knihe Banksy napísal, že autorské práva sú pre porazených, vám nedáva voľnú ruku, aby ste mohli skresľovať interpreta a spáchať podvod. Preverili sme to.“

Začiatkom tohto týždňa britský umelec potvrdil pre The Art Newspaper, že je tvorcom siedmich nových nástenných malieb na Ukrajine, konkrétne v Kyjeve, Irpine a Borodyanke.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy)

Jedno dielo zobrazuje muža pripomínajúceho ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého zhodili počas zápasu v džude, ďalšie zobrazuje ženu s plynovou maskou s hasiacim prístrojom. Tretie zobrazuje deti, ako používajú kovovú pascu na nádrže ako hojdačku. 

Banksy okolo seba úspešne drží rúško tajnosti

Banksy pochádza z Yale neďaleko Bristolu. Narodil sa v roku 1974. Ďalšie informácie o ňom sú zahalené tajomstvom. Tristan Manco vo svojej knihe o grafity píše, že je vyučeným mäsiarom.

Začal sprejovať na konci osemdesiatych rokov, keď bol v Bristole takzvaný grafity boom. V roku 2008 sa v Mail on Sunday objavil článok, že Banksyho pravé meno je Robin Gunnigham.

Jeho agent to nevyvrátil, ani nepotvrdil. V máji roku 2009 sa objavila jeho typická krysa s autoportrétom, ktorý je známy zo skoršej doby z Jamajky s nápisom „Gunnigham“.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy)

Práce so šablónou a sprejom sa začali objavovať okolo roku 2000. Väčšinou ide o kritiku politiky alebo spoločnosti, veľmi často jeho šablóny vychádzajú z maliarskych diel či filmov.

V roku 2003 jeho dielo použila kapela Blur na cover albumu Think Thank a Banksyho sláva stúpala ďalej. V roku 2005 sa vypravil do Palestíny, kde pomaľoval tunajší múr, ktorý izoluje Izrael.

V apríli roku 2007 sa jeho dielo nazvané Space Girl & Bird vydražilo za neuveriteľných 587-tisíc dolárov. V roku 2009 mal Banksy výstavu, kde prezentoval vyše 100 diel, inštalácií a skíc. Navštívilo ju 300-tisíc návštevníkov.

Britský milionár Graham Wildin a jeho nelegálna jaskyňa

Zdroje: BBC, Instagram/@banksy, The Art Newspaper

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá