Ľudstvo prežije, ale planéta sa zmení na nepoznanie. Zem v roku 2500 podľa vedcov

  • Klimatické zmeny majú dopad na našu planétu už dnes
  • Čo však bude neskôr?
  • Naša Zem sa postupne stane neobývateľnou
  • Klimatické zmeny majú dopad na našu planétu už dnes
  • Čo však bude neskôr?
  • Naša Zem sa postupne stane neobývateľnou

Problematika globálneho otepľovania a klímy je v posledných rokoch čoraz viac skloňovaná. Niet sa prečo čudovať – negatívne dopady klimatických zmien môžeme vidieť už dnes.

Zamýšľal si sa však nad tým, ako bude naša Zem vyzerať o niekoľko stoviek rokov? Vedecká obec priniesla nelichotivú predpoveď – ak skutočne nezačneme konať, naša Zem sa premení na „mimozemskú planétu“, uvádza ScienceAlert.

Čo bude po roku 2 100?

Vplyvom drastických klimatických zmien sa zaoberá množstvo štúdií. Spája ich však to, že všetky berú do úvahy život do roku 2 100.

globálne otepľovanie
zdroj: Unsplash/Matt Palmer

Už v tomto roku sa negatívne dopady klimatickej krízy majú naplno prejaviť. Podľa odborníkov nás čakajú záplavy silných búrok, požiare, povodne, ale aj extrémne sucho a horúčavy po celom svete.

Čo však bude potom? Nad tým sa doposiaľ takmer nikto nezamýšľal. Až doteraz. The Conversation zverejnil štúdiu, ktorá sa zaoberá práve životom po roku 2 100.

Negatívne výsledky štúdie

Vedci modelovali distribúciu vegetácie, tepelný stres, ale aj podmienky pestovania pre plodiny, ktoré nevyhnutne potrebuje. Vďaka tomu získali predstavy o tom, akým environmentálnym výzvam sa budú musieť ľudia v 22. storočí prispôsobiť.

Odborníci v štúdii priniesli aj niekoľko obrázkov, ktoré naznačujú, ako by naša Zem mohla vyzerať o niekoľko stoviek rokov. Ilustrácie zachytávajú tri veľké regionálne oblasti – Amazonku, Stredozápad USA a Indický subkontinent, pričom pokrývajú roky 1500, 2020 a 2500.

Asi ťa neprekvapí, že výsledky štúdie nie sú príliš pozitívne. Ako uvádza ScienceAlert, globálne priemerné teploty sa budú zvyšovať aj po roku 2 100. To v konečnom dôsledku znamená, že naša Zem sa pomaly stáva len veľmi ťažkou obývateľnou.

globálne otepľovanie
zdroj: Lyon et al./CC BY-ND

Nevhodné plochy na pestovanie

Podľa scenárov vedcov sa značne zmenšia aj plochy, ktoré sú vhodné na pestovanie rôznych plodín. Napríklad Amazonská nížina, ktorá je v súčasnosti ekosystémovým bohatstvom, sa postupom rokov môže stať nevhodnou na pestovanie.

Nejde však iba o rastliny a plodiny. Vedci tiež zistili, že tropické oblasti, ktoré sú v súčasnosti obývané, môžu čeliť obrovským problémom – teploty sa zvýšia na smrteľnú úroveň, uvádza The Conversation.

globálne otepľovanie
zdroj: Lyon et al./CC BY-ND

To znamená, že mnohé oblasti s tropickou klímou sa stanú neobývateľné. No a napokon, niet pochýb o tom, že hladina morí a oceánov narastie natoľko, že ohrozí pobrežné populácie.

Blížili sme sa k vyhynutiu

Pravdou však je, že ľudstvo už za sebou má niekoľko extrémnych období. Dokonca, ľudská rasa sa kedysi nebezpečne blížila k vyhynutiu, uvádza BBC News. Stalo sa tak približne pred 70 000 rokmi.

Populácia ľudí vtedy mala klesnúť len na niekoľko tisíc jedincov. Podľa všetkého to zapríčinil supervulkán, ktorý prežili len tí najodolnejší. Mal vybuchnúť v Indonézii a spôsobiť takzvanú sopečnú zimu.

Archeologické dôkazy však ukázali, že osady lovcov a zberačov v Indii neboli touto erupciou príliš zasiahnuté a rýchlo sa zotavili. Toto obdobie života je teda pre vedcov ešte stále tak trochu záhadou.

Ľudstvo zotrvá

Vráťme sa do budúcnosti. Predpovede sú nelichotivé, no aj napriek tomu vedci tvrdia, že ľudstvo zotrvá. Bude sa však musieť vysporiadať s klimatickými zmenami a prispôsobiť im svoj život.

globálne otepľovanie
zdroj: Lyon et al./CC BY-ND

„Voľba, pred ktorou stojíme, je urýchlene znížiť emisie a zároveň sa aj naďalej prispôsobovať otepľovaniu, ktorému nemôžeme uniknúť. Alebo musíme začať uvažovať o živote na Zemi v odlišnej forme od tejto,“ uvádzajú vedci v štúdii.

Faktom tiež je, že ak sa nám nepodarí podchytiť klimatické problémy, ktorým v dnešnej dobe čelíme, postupom rokov môžeme stratiť mnohé nevyhnutné prvky, ktoré sú potrebné pre život.

Zdroje: ScienceAlert, The Conversation, BBC News

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá