Generálka zima čochvíľa zaúraduje. Môže zabiť viac Rusov ako Ukrajinci a zmeniť priebeh vojny

  • Na Ukrajine začína mrznúť. Teplota v zime má svoje výhody aj nevýhody
  • Teplá zima by pomohla ukrajinským civilistom
  • Mráz by zas pomohol vojsku
Ukrajinskí vojaci a zima
SITA/AP, Roman Chop
  • Na Ukrajine začína mrznúť. Teplota v zime má svoje výhody aj nevýhody
  • Teplá zima by pomohla ukrajinským civilistom
  • Mráz by zas pomohol vojsku

Vplyv počasia na vojenské operácie, či už ofenzívu alebo defenzívu, je neustále diskutovaný a mnohí analytici o ňom vedú vášnivé hádky. Mesiace pred ruskou inváziou na Ukrajinu sa diskutovalo, že Rusko nemá vhodné podmienky na útok, pretože pôda nebola zmrznutá. Na tento fakt sa odvolával dokonca aj americký prezident Joe Biden. Rusko napriek tomu spustilo inváziu na Ukrajinu

Politico uvádza, že Ukrajinci váhajú, akú zimu by si priali, či miernu alebo mrazivú. Obe majú svoje plusy aj mínusy. Mierna zima s vyššími teplotami by umožnila našim východným susedom prekonať rozsiahle výpadky dodávok elektriny a tepla. Rusko masívne útočí na kritickú infraštruktúru Ukrajiny pomocou riadených rakiet, ale aj iránskych dronov. Státisíce domácností v dôsledku útokov zostávajú v tme a zime.

Mierna zima, ktorá by bola veľmi ústretová k civilistom, by naopak pre vojakov znamenala ďalšie stagnovanie. V prípade, ak by mrzlo iba mierne alebo dokonca vôbec, tak by sa miestne cesty zmenili na polia plné bahna. Nastala by takzvaná rasputica, ktorá sa v Ukrajine označuje ako obdobie bez ciest.

Už počas ruského útoku sme videli, aký vážny dosah mala na ruské tanky a vozidlá, ktoré zapadli v bahne a posádka ich opustila. Vo februári boli v ofenzíve Rusi, teraz sú naopak v útoku Ukrajinci, ktorí pri atakoch využívajú taktiku zaútoč a uteč. Rýchly útek však bahno komplikuje, a taktiež aj akýkoľvek pohyb vozidiel v bahne. Protiútok preto napreduje len veľmi pomaly.

Rusi nemajú dostatočnú výbavu, môžu zamrznúť 

Ani mrazivá zima nie je ideálna na útok, pretože strana, ktorá ho vedie, musí všetko dôkladne naplánovať a dbať na zvýšené krytie formácií, pretože pohyb vozidiel a zbraní je ťažšie zamaskovať. Na druhej strane, Ukrajinci sa budú môcť slobodnejšie pohybovať po zamrznutej pôde.

Rusi na mrznúcu zimu nemajú dostatočnú výbavu a veci komplikuje aj slabá logistika, ktorá je neustále pod útokom ukrajinských síl.

„Zima veci spomalí, ale nezastaví – Ukrajinci budú dobre pripravení pokračovať v boji cez zimu, Rusi budú menej pripravení prežiť zimné mrazy,“ povedal pre Reuters bývalý príslušník spravodajských služieb Philip Ingram.

Ukrajinské delostrelectvo: Nebojuje len Zuzana. Zapojené sú viaceré kusy vyrobené v SR (časť 2)

Bývalý vojak Thomas Theiner, ktorý momentálne dokumentuje vojnu na Ukrajinu, tvrdí, že práve zima môže „zabiť viac ruských vojakov, ako kedy mohla Ukrajina“.

Rusi od začiatku majú zlú logistiku, čo sa prejavuje aj tým, že vojaci nemajú dostatok zásob munície, paliva alebo jedla. Podľa britského ministerstva obrany Rusku chýba aj teplé zimné oblečenie.

„V zime potrebujete viac vybavenia, potrebujete vybavenie do zimného počasia, potrebujete schopnosť zostať v teple. Takže v skutočnosti sa nároky na sily na poli zvyšujú a myslím si, že Ukrajinci budú na to celkom dobre pripravení, zatiaľ čo si nie som istý, či tak budú pripravené novo zmobilizované ruské sily,“ uviedol pre Newsweek Max Bergmann, ktorý pôsobí v Centre pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS).

Rusi nemajú na frontoch vykurované stany, kde by si vojaci dokázali odpočinúť, namiesto toho spia v zákopoch. Zima na Ukrajine môže priniesť mínusové teploty do – 30 °C, bez teplého oblečenia, obuvi a rukavíc hrozia vojakom omrzliny a podchladenie. Hypotermia môže skončiť až smrťou.  

Niektorí Rusi volia radšej samovraždu, Ukrajinci myslia na vybavenie 

Boje v takýchto podmienkach majú zlý vplyv na morálku Rusov, ktorá je podľa britského ministerstva už aj tak nízka. Zaznamenané sú aj samovraždy ruských vojakov, na sociálnych sieťach koluje znepokojujúce video, ktoré zachytáva ruského vojaka, ktorý sa snaží zastreliť puškou do hrude. Prsty na rukách má modré, zrejme kvôli omrzlinám, a tak sa mu nedarí stlačiť spúšť. Nakoniec sa mu zrejme podarí samovraždu vykonať, keď v jeho blízkosti dron hádže bomby muž sa nehýbe, ani nejako inak nereaguje.

Briti tvrdia, že zima znižuje takzvanú zlatú hodinu, na polhodinu. Ide o časový úsek, kedy má kriticky zranený vojak najvyššie šance na prežitie, ak mu bude poskytnutá zdravotná pomoc.

Ukrajinci sú na zimu lepšie pripravení, západní spojenci im poslali zimné uniformy a vybavenie, s ktorými zimu dokážu prežiť.

Spoliehať sa môžu aj na podporu miestnych, ktorí zásobujú predné línie konfliktu. „Máme veľa vecí od dobrovoľníkov. Plyn máme uskladnený. Máme autonómne zdroje energie,“ uvádza pre Financial Times dôstojník špeciálnych síl Taras Berezovec.

Zdroje: Politico, Reuters, Newsweek, Financial Times

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá